Η ταραχώδης οκτάμηνη θητεία της Ζωής Κωνσταντοπούλου ως προέδρου της Βουλής ολοκληρώθηκε, οι εργασίες της Επιτροπής για τον Ελεγχο του Χρέους ακολουθούν τον ίδιο δρόμο, ωστόσο η απερχόμενη πρόεδρος δεν σταματά να «πυροβολεί» τους πρώην συντρόφους της για την πολιτική που ακολούθησαν, χαρακτηρίζοντας και το τρίτο Μνημόνιο (Τσίπρα – Καμμένου) «παράνομο και επονείδιστο».
Την ώρα που… συνεδρίαζε το μεσημέρι της Παρασκευής το υπουργικό συμβούλιο στον πρώτο όροφο της Βουλής, στο ισόγειο η αίθουσα του εντευκτηρίου είχε αδειάσει και πάλι από τους δεκάδες καναπέδες και τα τραπεζάκια, ώστε η κ. Κωνσταντοπούλου να δώσει την τελευταία της συνέντευξη Τύπου, με αφορμή την ολοκλήρωση των εργασιών της Επιτροπής Ελέγχου του Χρέους (σ.σ. ο διάδοχός της Νίκος Βούτσης θεωρείται απίθανο να τη συνεχίσει), το κόστος της οποίας ανήλθε τελικά στα 112.000 ευρώ.
Η δεύτερη έκθεση
Εκτός από το προκαταρκτικό της πόρισμα, η Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα και μία συμπληρωματική έκθεση 18 σελίδων με τίτλο «Ο αθέμιτος, παράνομος και επονείδιστος χαρακτήρας του Μνημονίου και της Δανειακής Σύμβασης του Αυγούστου 2015», στο οποίο κατακεραυνώνει και την τελευταία συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της χώρας.
«Μας προκάλεσε απογοήτευση το τρίτο Μνημόνιο. Δεν χρησιμοποιήθηκαν τα πορίσματα της Επιτροπής στη διαπραγμάτευση.
»Ακυρώθηκε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, το οποίο είπε ξεκάθαρα ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Υπήρξε παραίτηση από κυριαρχικά, θεμελιώδη και αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα του λαού και της χώρας», τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Κωνσταντοπούλου.
Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή στο πόρισμά της χαρακτηρίζει το σύνολο του ελληνικού δημόσιου χρέους «παράνομο, απεχθές, επονείδιστο και μη βιώσιμο», με βασικό επιχείρημα ότι παραβιάστηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά χωρίς να υπάρχουν συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία.
Αυτή τη φορά η Ζωή Κωνσταντοπούλου έδωσε πιο αναλυτικές εξηγήσεις για το πόσο κόστισαν οι εξάμηνες εργασίες της επιτροπής.
Η δυσφορία
Οπως είπε χαρακτηριστικά, το συνολικό κόστος έφτασε «μόνο» τα 112.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 25.000 για διερμηνείες, τα 50.000 ευρώ για σίτιση και διαμονή των μελών της επιτροπής και των προσκεκλημένων, 5.500 για μεταφράσεις και τα υπόλοιπα για εισιτήρια και μετακινήσεις.
Εξέφρασε μάλιστα για άλλη μια φορά τη δυσφορία της για το γεγονός ότι η επιτροπή «λοιδορήθηκε και συκοφαντήθηκε» και επέμεινε ότι κανένας μέλος της δεν πήρε ούτε ένα ευρώ αλλά αντίθετα «άφησαν τις χώρες τους και την καθημερινότητά τους για να βοηθήσουν την Ελλάδα».
πηγή : efsyn.gr