Η αμερικανική κυβέρνηση στηρίζει τις προσπάθειες των μελών της ΕΕ να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές προκλήσεις που απορρέουν από τα δημοσιονομικά ζητήματα της Αθήνας, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ.
«Προφανώς στηρίζουμε τις προσπάθειες των μελών της ΕΕ να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές προκλήσεις που θέτουν τα δημοσιονομικά της Ελλάδας. Μέρος αυτής της συμφωνίας όριζε ότι η Ελλάδα έπρεπε να εφαρμόσει μια σειρά δομικών μεταρρυθμίσεων και πιστεύουμε ότι η Ελλάδα έχει την ευθύνη επ' αυτού», τόνισε, και συνέχισε:
«Αλλά ήμασταν ξεκάθαροι ότι ο αποτελεσματικός συντονισμός μεταξύ της Ελλάδας και της υπόλοιπης ΕΕ είναι σημαντικός για την επίλυση της κατάστασης με τρόπο που δεν θα υπονομεύει τα θεμελιώδη μεγέθη της ευρωπαϊκής οικονομίας».
Η νέα αμερικανική παρέμβαση έρχεται μία μέρα αφότου ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ για διεθνείς οικονομικές υποθέσεις Νέιθαν Σιτς εξέφρασε τη στήριξη των ΗΠΑ στην πολιτική του Ταμείου, τη στιγμή που θεσμοί και Αθήνα αναζητούν τη χρυσή τομή για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
Το ΔΝΤ έχει αποσαφηνίσει ότι η αξιοπιστία του ελληνικού προγράμματος έγκειται σε «δύο πόδια», την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και την ελάφρυνση του χρέους. Ο αμερικανός υφυπουργός επισήμανε ότι το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα λάβει μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα αν δεν είναι αξιόπιστο.
Ο κ. Σιτς εξήγησε ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου τις πρόσφατες αλλαγές στο καταστατικό του Ταμείου, οι οποίες δεν επιτρέπουν πλέον στο Ταμείο να δώσει χρήματα στην Ελλάδα χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους, όπως έγινε το 2010, αλλά ζητούν στοιχεία που να δείχνουν ότι το πρόγραμμα θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του χρέους για να λάβουν την απόφαση να συμμετέχουν.
Όπως παραδέχθηκε, «υπάρχουν και τα θέματα της διακυβέρνησης, αν η χώρα ακολουθήσει το πρόγραμμα και αν οι δεσμεύσεις της είναι αξιόπιστες. Αυτοί είναι οι δύο πυλώνες πάνω στους οποίους το ΔΝΤ θα βασίσει την απόφασή του: ένα αξιόπιστο πρόγραμμα που θα επιτύχει τους στόχους και οι Έλληνες θα ακολουθήσουν και το δεύτερο είναι η ελάφρυνση του χρέους για να εξασφαλιστεί ότι το χρέος είναι βιώσιμο».