Την ανάγκη καθιέρωσης ημέρας εθνικής συμφιλίωσης προτείνει ο Γιώργος Κουμουτσάκος επισημαίνοντας την «ανάγκη διαρκούς υπενθύμισης της μοναδικής αξίας της εθνικής συμφιλίωσης ως παράγοντα εθνικής ισχύος και προϋπόθεσης εθνικής ανάταξης, έξω από την κρίση»
Σε άρθρο του που δημοσιεύει η «Real News» ο βουλευτής της ΝΔ επισημαίνει πως αν και σήμερα δεν υπάρχει «επείγουσα ανάγκη εθνικής συμφιλίωσης», υπάρχει «η δυναμική πόλωσης και διχασμού που καλλιεργεί σταθερά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ». Όπως τονίζει μάλιστα, η στρατηγική αυτή θα ενταθεί όσο θα μεγαλώνουν τα αδιέξοδα και θα μειώνεται ο χρόνος για την αναπόφευκτη εκλογική αναμέτρηση και την αναπόφευκτη πτώση της σημερινής εξουσίας.
Ο Γιώργος Κουμουτσάκος στο άρθρο του υποστηρίζει πως η ΣΥΡΙΖΑ ήδη από την εποχή που ήταν αντιπολίτευση επενδύει με λόγους και πράξεις στην πόλωση και τον διχασμό ακόμα και στις πιο δύσκολες ώρες της κρίσης. Όπως λέει «μόνο όταν ερχόταν αντιμέτωπος με τα αδιέξοδα που έφερνε η πολιτική του, ευκαιριακά και για κομματικές σκοπιμότητες, κάτι ψέλλισε περί συνεννόησης. Όμως πάντα αυτό ήταν μια πρόφαση. Δεν ήταν ποτέ πρόσκληση σε συνεννόηση. Ήταν πάντα πρόσκληση σε συνενοχή». Σε αυτήν τη λογική ο βουλευτής της ΝΔ υποστηρίζει πως η εθνική συμφιλίωση είναι στρατηγικό πολιτικό ζήτημα το οποίο είναι διαφορετικό και πολύ ευρύτερο από τη συχνά ευκαιριακή, και για κομματικές σκοπιμότητες, επίκληση της πολιτικής συναίνεσης.
«Είναι κάτι πολύ σημαντικότερο και σοβαρότερο. Είναι η συνείδηση της κοινής πορείας ενός έθνους. Είναι η συνειδητοποίηση της κοινής εθνικής ευθύνης.
Η εθνική συμφιλίωση ούτε αναιρεί, ούτε εμποδίζει την πολιτική αντιπαράθεση. Δεν διαγράφει τις διαφορές. Δεν ενοποιεί τις απόψεις και τις πολιτικές.
Είναι όμως το αναγκαίο, αποδεκτό δημοκρατικό πλαίσιο συνύπαρξης μέσα στο οποίο η πολιτική σύγκρουση είναι δημιουργική και παράγει εξελίξεις.
Ειδικά σε δύσκολες εποχές, όπως αυτή που βιώνουμε εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια, η εθνική συμφιλίωση, πέρα από μείζον πολιτικό και κοινωνικό αγαθό είναι και θεμελιώδης παράγοντας και προϋπόθεση εθνικής ισχύος» τονίζει προσθέτοντας πως την εθνική αυτή αναγκαιότητα και το ισχυρό αυτό μήνυμα υπηρέτησε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με την ιστορική απόφαση της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας του 1974, για τη νομιμοποίηση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.
Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή και αναφερόμενος στο έργο του Μιλτιάδη Έβερτ και Τζαννή Τζαννετάκη προς αυτή την κατεύθυνση ο κ. Κουμουτσάκος υπενθυμίζει την πρόσφατη παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος και, όπως λέει, επιβεβαίωσε τη διαχρονική και ισχυρή συνηγορία της Νέας Δημοκρατίας υπέρ της εθνικής συμφιλίωσης.
Παραθέτει μάλιστα μέρος του άρθρου του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος τονίζει «…έχω την τιμή και την ευθύνη να ηγούμαι μιας μεγάλης παράταξης, που έκανε πράξη την εθνική συμφιλίωση κι άφησε πίσω το οδυνηρό παρελθόν. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής νομιμοποίησε το Κομμουνιστικό Κόμμα. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης συγκυβέρνησε με την Αριστερά, όταν οι περιστάσεις το επέβαλαν. Ο Παύλος Μπακογιάννης πλήρωσε με τη ζωή του το πάθος του να χτίζει γέφυρες εκεί όπου άλλοι ύψωναν τείχη… Η Νέα Δημοκρατία (…) αποτελεί και θα αποτελεί την πολιτική στέγη πολιτών με διαφορετική ιδεολογική αφετηρία από τη δικής της».
Ο κ. Κουμουτσάκος προτείνει ως πιθανή ημέρα εθνικής συμφιλίωσης την 18η Σεπτεμβρίου, του νόμου άρσης των συνεπειών του Εμφυλίου, είτε η 23η, της ιστορικής απόφασης του Κωνσταντίνου Καραμανλή και της κυβέρνησης εθνικής ενότητας του 1974. Είτε ακόμα η επικείμενη 26η Σεπτεμβρίου, ημέρα δολοφονίας του Παύλου Μπακογιάννη, που όπως λέει αφιέρωσε τη ζωή του στην εθνική συμφιλίωση.