Την ανησυχία του για το ενδεχόμενο ο Αλέξης Τσίπρας να αποφασίσει να πάει για δεύτερη φορά σε δημοψήφισμα εξέφρασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Σε τέτοια περίπτωση, τόνισε σε συνέντευξή του στη «Βραδυνή», είναι αναπόφευκτο να υπάρξει θεσμική αντίσταση, «δείχνοντας» προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Η κυβέρνηση θα έπρεπε να οδηγηθεί σε εκλογές, λόγω έλλειψης κοινωνικής και πολιτικής νομιμοποίησης, τόνισε ο κ. Βενιζέλος. «Ετσι συμβαίνει υπό ομαλές συνθήκες, αλλά εδώ δεν γίνεται τίποτα ομαλά. Είμαστε στο πλαίσιο, ούτως ή άλλως, μιας ιστορικής και αξιακής ανωμαλίας και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τα πάντα», πρόσθεσε.
«Εγώ δεν λέω ότι έχει στο μυαλό του ο κ. Τσιπρας ως πρώτη επιλογή ένα σενάριο επανάληψης των θεσμικών εκβιασμών και ατασθαλιών του 2015, αλλά θα έπρεπε να ξέρει ότι αν επιχειρήσει να πάει σε εκλογές υπό συνθήκες δήθεν ρήξης ή αν επιχειρήσει την επιλογή -η οποία θα είναι μια φάρσα πλέον- ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, είναι αναπόφευκτο να υπάρξει ''αντίσταση'' θεσμική. Υπάρχει ευθύνη των πολιτειακών οργάνων που κατά το Σύνταγμα έχουν αρμοδιότητα τα θέματα αυτά», προειδοποίησε ο κ. Βενιζέλος.
Σε διευκρινιστική ερώτηση, ανέφερε ως παράδειγμα ότι το δημοψήφισμα προκηρύσσεται μέσω Προεδρικού Διατάγματος, όχι μόνο με την απόφαση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. «Η χώρα δεν αντέχει άλλο παιχνίδια με τους θεσμούς. Αυτό που αυτό που έχει γίνει στη Δικαιοσύνη είναι πρωτοφανές, αυτό που έχει γίνει στα μέσα ενημέρωσης είναι επίσης πρωτοφανές», συμπλήρωσε.
«Αν η χώρα βρεθεί ξανά σε τεχνητά διλήμματα ευρωπαϊκής ταυτότητας, ευρώ -δραχμής και λοιπά, θα είναι κωμικοτραγικό. Θα είναι πραγματικά η επανάληψη της ιστορίας ως φάρσας, χωρίς κοινωνικές αναφορές, με επικοινωνιακούς εκβιασμούς τζάμπα μαγκιάς και εκεί πρέπει να υπάρξει απάντηση η οποία είναι κοινωνική, πολιτική, κοινοβουλευτική αλλά και πολιτειακή», τόνισε.
Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε ως αλλοίωση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για τις παροχές προς τους συνταξιούχους και τον ΦΠΑ στα νησιά. Σημειώνοντας ότι κάθε κόμμα είχε αποδεχθεί τη ρύθμιση αυτή, συμπλήρωσε ότι «δεν επρόκειτο για μία ψήφο σε σχέση με την παροχή προς τους συνταξιούχους, αλλά για μια ψήφο την οποία η κυβέρνηση θα εκλάμβανε ως ψήφο εμπιστοσύνη, ως ψήφο συνενοχής», ενώ σχολίασε ότι ο κ. Τσίπρας κοροϊδεύει τους συνταξιούχους, καθώς ήδη κόπηκε το ΕΚΑΣ.
«Δεν θα φύγει το ΔΝΤ»
Ακόμη, εκτίμησε ότι το ΔΝΤ δεν θα φύγει ούτε από το πρόγραμμα, ούτε από την Τρόικα. «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι στο πρόγραμμα ως εμπειρογνώμονας, διότι αυτό προβλέπεται από τη νομοθεσία που διέπει τον ESM. Το ζήτημα είναι αν θα μετάσχει και ως δανειστής με ένα μικρό ποσό, στο δάνειο των 85 δισ., το οποίο έχει μεν συμφωνηθεί, αλλά δεν έχει πει ποτέ ως τώρα η Ευρωζώνη αν θα το καλύψει πλήρως», συμπλήρωσε.
«Καμία διαπραγματευτική στρατηγική»
Η κυβέρνηση έχασε και τόσο στο θέμα του χρέους, όσο και στην υπόθεση των μέτρων, τόνισε ο κ. Βενιζέλος. «Ενώ πήγε να επωφεληθεί από τη σύγκρουση ΔΝΤ – ΕΕ, τελικά συνεθλίβη στη σύγκρουση, που σημαίνει ότι δεν έχει καμία διαπραγματευτική στρατηγική, δεν μπορούν να διαπραγματευτούν, δεν ξέρουν τι και πώς να ζητήσουν», πρόσθεσε, ενώ έφερε ως παράδειγμα το θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος. «Αντί γι’ αυτό δεν πήρε απολύτως τίποτα, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος είναι ένα δούλεμα, ένα ψιλό γαζί, των εταίρων προς τον κ. Τσίπρα και δυστυχώς προς τη χώρα, διότι είναι βραχυπρόθεσμα δήθεν, μακροπροθέσμου αποδόσεως 40 δισ. το 2060, αλλά ουδείς τολμά να πει ότι επήλθε μείωση του χρέους σε παρούσα αξία. Με δεδομένα 2060 η μείωση του χρέους το 2012 ήταν 1 τρισ. 330 δισ. ευρώ !», τόνισε.
Αναφερόμενος στην κλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, από τον Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Βενιζέλος σχολίασε ότι η ρητορεία του Τούρκου προέδρου έχει καταρχάς εσωτερικό ακροατήριο, για αυτό αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης, που ήταν ήττα για την Τουρκία.
Ακόμη, χαρακτήρισε ως ανιστόρητο να αναζητηθεί λύση για τη χώρα σε μία επάνοδο της ΝΔ στην εξουσία και μάλιστα αυτοδύναμης.
«Επιπλέον, είναι λάθος να αναζητηθεί μονοκομματική λύση. Πρέπει η λύση να είναι η ευρύτατη συνεργασία, όπως έχουμε πει όλων των δημοκρατικών και ευρωπαϊκών δυνάμεων», πρόσθεσε.
Κάποιοι στέλνουν ψηφοφόρους στη ΝΔ
«Ομως κάποιοι μπορεί να στέλνουν ψηφοφόρους στη ΝΔ επειδή τους δημιουργούν την εντύπωση ότι η μόνη σταθερή επιλογή είναι η αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ, ώστε κάποιοι άλλοι να απαλλαγούν της ευθύνης», συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι αντιτάσσεται πλήρως σε αυτό.
…Καρφιά στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ
Σε ερώτηση για τις φήμες περί αποχώρησής του από το ΠΑΣΟΚ και μετακίνησης στη ΝΔ απάντησε:
«Ενας άνθρωπος που έχει τιμηθεί με τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, που έχει εκφράσει την παράταξη στις πιο αγωνιώδεις και ιστορικά κρίσιμες στιγμές, δεν μπαίνει σε τέτοιου είδους συζητήσεις. Η δική μου στάση και η δική μου γραμμή αμφισβητεί τον βασικό στόχο της ΝΔ που είναι η επάνοδος σαν να μην έχει συμβεί τίποτα και μάλιστα η αυτοδυναμία. Η δραστηριότητα μου και ο λόγος αναδεικνύουν το στρατηγικό και ηγετικό ρόλο της δημοκρατικής παράταξης. Είναι κωμικό, προκλητικό και πολλές φορές χυδαίο να λέγονται τέτοιες ανοησίες στο όνομα εκείνων οι οποίοι εκλιπαρούσαν να κάνουν κυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία τον Ιούνιο του 2011 , ενώ το ΠΑΣΟΚ είχε αυτοδύναμη πλειοψηφία ,στο όνομα εκείνων που αρνήθηκαν την πρόταση μου για 180 ψήφους τον Μάιο του 2010, επέβαλαν να σηκώσει μόνο το ΠΑΣΟΚ το βάρος και έδωσαν στη Νέα Δημοκρατία το «πράσινο φως» της εύκολης αντιμνημονιακής επιλογής ή να λέγονται από κάποιους που με πολύ μεγάλη προθυμία θα κατείχαν μονίμως υπουργικούς ή άλλους κυβερνητικούς θώκους και στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ και στη κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ και στη κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ . Και ίσως κάποιοι ξεχνούν ότι όλες οι αποφάσεις υπήρξαν και συλλογικές και ομόφωνες. Δεν χαρίζουμε στην Νέα Δημοκρατία το κεκτημένο του έθνους του Δεκεμβρίου του 2014. Κάνουν έγκλημα σε βάρος της παράταξης και σε βάρος της προοπτικής του χώρου όποιοι χαρίζουν στη Νέα Δημοκρατία αυτή την ιστορική εισφορά του ΠΑΣΟΚ από το 2010 έως το 2015».