«Αυτό το ζευγάρι δεν χωρίζει εύκολα», σχολίασε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Πάνος Καμμένος στην συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Star και την εκπομπή "Στον Ενικό", αναφερόμενος στη συνεργασία του με την κυβέρνηση.
«Με τον πρωθυπουργό έχουμε μια φιλική, πολύ βαθιά σχέση. Είμαστε δύο άνθρωποι που πιστεύουν ότι μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα στο σάπιο σύστημα της μεταπολίτευσης. Μέσα από δημοκρατικό διάλογο συνεργαζόμαστε, και βρίσκουμε μια κοινή συνισταμένη», εξήγησε ο υπουργός.
Επίσης εκτίμησε ότι η τελική λύση – η ολοκλήρωση της αξιολόγησης – θα έχει επιτευχθεί μέχρι το Πάσχα των Καθολικών και θα είναι πολύ καλύτερη από αυτή που πιστεύουν κάποιοι που αντιπολιτεύονται, καθώς θα δώσει ώθηση στη χώρα.
Όσον αφορά στη στάση του στο θέμα του ασφαλιστικού, παρέπεμψε στο τελικό στάδιο και εκτίμησε ότι θα υπάρχει λύση στο θέμα του χρέους.
Επίσης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα πώλησης του ορυκτού πλούτου, κάτι που, όπως είπε, έκανε ο κ. Σαμαράς, αναφερόμενος στον πρώην πρωθυπουργό.
Η κυβέρνηση Σαμαρά δεν πέτυχε κανένα σκοπό που είχε θέσει ενώ η σημερινή κυβέρνηση τους έχει πετύχει όλους, είπε. Όσον αφορά στη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, σχολίασε ότι ανήκουν στα φαντάσματα του παρελθόντος.
Μιλώντας για το θέμα των αδειών των τηλεοπτικών σταθμών, ο κ. Καμμένος παρατήρησε πως όσο υπάρχει έλεγχος στη διαπλοκή, αυτή μαζεύεται. Επίσης τόνισε την ανάγκη να υπάρχουν και άλλοι κανόνες, κανόνες εθνικού συμφέροντος στο διαγωνισμό για την ανάδειξη του πλειοδότη που θα πάρει την άδεια. Όσον αφορά στον αριθμό των αδειών είπε ότι "πιστεύω στο 4, καθώς η διαφημιστική πίτα είναι δεδομένη".
Ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε επίσης σε κανάλια που με αλλότρια μέσα εξυπηρετούν πολιτικά συμφέροντα και για δημοσιογράφους που παίρνουν μαύρα χρήματα. Είπε ότι οι εργαζόμενοι στα κανάλια πρέπει να πληρώνονται, και επισήμανε ότι για να υπάρχουν υγιή κανάλια θα πρέπει να υπάρχει και η δυνατότητα για την επιβίωση τους.
Μιλώντας για το μεταναστευτικό θέμα, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας κατέστησε σαφές ότι είναι αντίθετος σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο εγκατάστασης προσφύγων στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης. Επίσης ξεκαθάρισε ότι κανείς δεν θα αναλάβει τη σίτιση των μεταναστών με απευθείας ανάθεση. Θα υπάρξουν μόνο διαγωνισμοί σε τοπικό επίπεδο για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και σε ευρύτερο επίπεδο, στη βάση των στάνταρντς που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τέλος, ερωτηθείς για την προοπτική της χώρας, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με αφορμή σενάρια περί του ενδεχόμενου εκλογών, σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας κλπ., ο κ. Καμμένος τόνισε ότι θα υπάρξει οικονομική και πολιτική σταθερότητα και ανάπτυξη.
Το ΝΑΤΟ ικανοποιεί τρεις προϋποθέσεις του ΓΕΝ για την επίβλεψη των σημείων πρόσβασης μεταναστών
Η νατοική δύναμη θα επιβλέπει τα πέντε σημεία όπου υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης των μεταναστών προερχομένων από την Τουρκία, και θα έχει κόστος εάν δεν ικανοποιεί το αίτημα της αρμάδας και δεν σταματά τις ροές, σχολίασε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Πάνος Καμμένος στην συνέντευξή του «στον Ενικό».
Επίσης γνωστοποίησε ότι δεν υπήρχε αρνητική εισήγηση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ) για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση του προσφυγικού. Το ΓΕΝ ζήτησε τα τουρκικά πλοία να επιχειρούν στα τουρκικά χωρικά ύδατα, να εξασφαλιστεί η ευθύνη του ενιαίου κέντρου συντονισμού έρευνας και διάσωσης στα ελληνικά χωρικά ύδατα και στο χώρο ευθύνης του, και να μην υπάρχει τουρκική διοίκηση στη νατοϊκή δύναμη. Και οι τρεις προϋποθέσεις ικανοποιήθηκαν.
Το ΝΑΤΟ αναγνώρισε τα αντίστοιχο κέντρο των δύο πλευρών, πρόσθεσε, και δεν θα εμπλακεί. Εξάλλου, ο υπουργός παρατήρησε ότι με βάση τη μέση γραμμή, τα Ίμια βρίσκονται καθαρά σε ελληνικά χωρικά ύδατα και επανέλαβε ότι ο μόνιμος Έλληνας αξιωματικός στην αρμάδα έχει τη δυνατότητα βέτο σε όποιο μέρος των επιχειρήσεων.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο υπουργός 'Αμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, είπε ότι "θεωρώ δεδομένο πως θα κλείσουν τα σύνορα", διευκρινίζοντας στη συνέχεια, "τα σύνορα δυτικά από ορισμένες χώρες", καθώς, όπως είπε, γνωρίζω τις θέσεις ορισμένων χωρών, "ΠΓΔΜ, Αυστρία, Ουγγαρία".
"Αν δεν προχωρούσαμε σε συμφωνία με το ΝΑΤΟ, θα αυξάνονταν πολύ οι ροές από την Τουρκία" είπε ο κ. Καμμένος, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα προσέρχεται έτοιμη στις διαπραγματεύσεις, με τις απαιτούμενες εγκαταστάσεις να έχουν ολοκληρωθεί στις 18 Φεβρουαρίου, όπου, μεταξύ άλλων, θα ζητήσει να υπάρξει απορρόφηση των προσφύγων από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Η Ελλάδα και άλλες χώρες επιδιώκουν η Frontex, που συμμετέχει, να δρα στα τουρκικά χωρικά ύδατα, κάτι που προετοιμάζει ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Η συμφωνία έγινε σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, επισήμανε.
Εξάλλου με αφορμή το μπαράζ παραβιάσεων του εθνικού εναερίου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη ο κ. Καμμένος σχολίασε ότι οι τουρκικές προκλήσεις δεν θα σταματήσουν με τη δράση της νατοϊκής αρμάδας. Θα συνεχιστούν, όπως και θα συνεχιστούν οι ελληνικές αναχαιτίσεις όσο διασφαλίζουμε ασκούμε την εθνική κυριαρχία.
Ο κ. Καμμένος εξήρε τη στάση όλων των κυβερνήσεων στα ελληνοτουρκικά, πλην της κυβέρνησης Σημίτη.
Όσον αφορά την αλλαγή του σχεδίου πτήσης για τη μετάβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Ιράν, ο κ. Καμμένος είπε ότι έγινε αίτημα για υπερπτήση πάνω από την Τουρκία με ανεφοδιασμό στην Ρόδο και η Τουρκία απάντησε ότι θεωρεί την Ρόδο αποστρατικοποιημένη περιοχή και ο ανεφοδιασμός μπορούσε να γίνει στο Μποντρούμ, με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να απορρίπτει αυτή την απάντηση και τον Πρωθυπουργό να μην δέχεται να ανεφοδιαστεί στο Μποντρούμ για να μην ανεφοδιαστεί στην Ρόδο.
Η Ελλάδα δεν θα εμπλακεί σε ενδεχόμενες επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της Τουρκίας στη Συρία, ξεκαθάρισε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας.
Απαντώντας σε ερωτήσεις για τα Ίμια, ο κ. Καμμένος υπενθύμισε ότι ο βοσκός έφυγε το 1995 και ότι ο ίδιος και ο δήμαρχος της Καλύμνου έδωσαν μάχη για να επιστρέψει. Όταν αρχίζει η μάχη της τσιπούρας, εκεί βρίσκεται το λιμενικό και το Πολεμικό Ναυτικό, είπε χαρακτηριστικά. Οι πράξεις εθνικής κυριαρχίας δείχνουν οικονομική ζωή στην περιοχή, σχολίασε.
Ερωτηθείς για το πόρισμα που αφορούσε την πτώση του ελικοπτέρου στα Ίμια, ανέφερε πως είπε στις οικογένειες Βλαχάκου, Γιαλοψού και Καραθανάση που όλα αυτά τα χρόνια "διατύπωναν αρκετές απορίες σε σχέση με το εν λόγω πόρισμα", ότι θα τους γνωστοποιήσει το πόρισμα και πως είναι στην διάθεσή τους να πάνε μαζί να ξαναδούν το ελικόπτερο, καθώς "δεν πρέπει να υπάρχουν σκοτεινά σημεία σε αυτές τις υποθέσεις".
Σε σχέση με την πτώση του ελικοπτέρου στην Κίναρο, είπε ‘ο,τι μόλις γύρισε από τις Βρυξέλλες ζήτησε να δει την εικόνα του Αιγαίου εκείνη την ώρα και "πρέπει να το καταλάβουν όλοι οι Έλληνες εκείνη την ώρα στο Αιγαίο υπήρχαν μόνο ελληνικά πλοία. Δεν υπήρχε ούτε άλλο εμπορικό πλοίο, ούτε πολεμικό πλοίο άλλης χώρας, ούτε βεβαίως της Τουρκίας".
Απέκλεισε το ενδεχόμενο παρεμβολής στα όργανα του ελικοπτέρου που να οδήγησε στο δυστύχημα, προσθέτοντας ότι "θα γίνει κανονική έρευνα" και το πόρισμα της θα το παραδώσει ο ίδιος στις οικογένειες των αξιωματικών.
Υπογράμμισε δε στη συνέχεια: "θέλω να είμαι απόλυτα σαφής: Εάν τολμήσει κανείς να αμφισβητήσει την εθνική κυριαρχία της χώρας μου, εάν τολμήσει να κάνε πολεμική πράξη θα έχει απάντηση αμέσως".
Ο κ. Καμμένος χαρακτήρισε την εποχή Σημίτη θλιβερή για τα εθνικά θέματα, και διεμήνυσε ότι "ενωμένοι δεν θα κάνουμε πίσω". Επίσης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Υπενθύμισε ότι επί γαλλικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγνωρίσθηκε ότι τα ευρωπαϊκά σύνορα είναι τα ελληνικά σύνορα.