ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Καμπανάκι» Κοτζιά σε Καμμένο: Οι κυβερνήσεις πέφτουν στη Βουλή και με ψηφοφορία

Στην εκτίμηση ότι το «ναι» στη συμφωνία των Πρεσπών θα ήταν πλειοψηφία στο πραγματικό εκλογικό σώμα της ΠΓΔΜ προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας στην ΕΡΤ. Παράλληλα απάντησε εκ νέου στη θέση που ανέπτυξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Π. Καμμένος στα περί «άκυρης» συμφωνίας.

Ο κ. Κοτζιάς, τόνισε πως το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα της ΠΓΔΜ, οφείλεται στο γεγονός ότι οι εκλογικοί κατάλογοι στη γείτονα, δεν έχουν εκκαθαριστεί εδώ και 20 χρόνια. «Ο Ιβάνοφ, εξελέγη ως πρόεδρος με 520.000 ψήφους. Το ναι στο δημοψήφισμα είχε 620.000. Πώς μπορεί ο Ιβάνοφ που βγήκε με 100.000 λιγότερες ψήφους να βγάζει παράνομη τη συμφωνία. (…) Επίσης, εδώ και 20 χρόνια δεν έχει γίνει εκκαθάριση στους εκλογικούς καταλόγους της ΠΓΔΜ, ενώ πάνω από 300.000 είναι απόδημοι», ανέφερε ο κ. Κοτζιάς και συνέχισε:

«Το πραγματικό εκλογικό σώμα είναι λίγο πάνω από 1 εκατομμύριο πολίτες. Η αντιπολίτευσης, λογικά αποφάσισε να προσθέσει το όχι της στην αποχή και δημιουργεί την αίσθηση ενός πραγματικά χαμηλού ποσοστού προσέλευσης. Το ναι πήρε το μέγιστο που μπορούσε να πάρει, είναι απόλυτη πλειοψηφία στο πραγματικό εκλογικό σώμα, αλλά εμφανίζεται μικρότερο στους εκλογικούς καταλόγους που δεν έχουν εκκαθαριστεί».

Για τη στάση του Π. Καμμένου
Κατά τα άλλα απάντησε εκ νέου στη θέση που διατύπωσε ο Πάνος Καμμένος περί άκυρου δημοψηφίσματος, σημειώνοντας ότι «η συμφωνία των Πρεσπών, λέει πως η ΠΓΔΜ εφόσον το αποφασίσει θα διεξάγει δημοψήφισμα. Δεν είναι όρος νομικός στη συμφωνία. Η συμφωνία λέει πως το δημοψήφισμα είναι επιλογή της κυβέρνησης, αλλά ούτε όρος, ούτε νομική απαίτηση της συμφωνίας»

«Είμαι σε μια δημοκρατική κυβέρνηση ,υπάρχει δικαίωμα της διαφορετικής γνώμης. Εξ όσων γνωρίζω, το μόνο θέμα στο οποίο διαφωνεί ο κ. Καμμένος είναι το Σκοπιανό. Υπάρχουν παραδείγματα διαφορετικών απόψεων σε προηγούμενες κυβερνήσεις για το Μακεδονικό», ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του.

Χαρακτήρισε την αντιπαράθεση με τους ΑΝΕΛ «καυγαδάκι εντός γάμου», ενώ απαντώντας στα σενάρια περί απόσυρσης της εμπιστοσύνης, ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε:

«Δεν πέφτουν έτσι οι κυβερνήσεις. Οι κυβερνήσεις πέφτουν μέσα στη Βουλή και με ψηφοφορία. Όποιος έχει άλλη γνώμη, βάζει ένα θέμα προς ψήφιση και ψηφίζουμε. (…) Δε νομίζω όμως ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα πέσει έτσι. Ο κ. Τσίπρας θα αποφασίσει το πότε θα πάμε σε εκλογές. Και πρώτα κυρώσουμε τη συμφωνία, αλλά σε κάθε περίπτωση πριν τις εκλογές».

Αναφερόμενος στον ρόλο που έπαιξε η αλβανική μειονότητα στο δημοψήφισμα, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε: «Μικρά κόμματα της αλβανικής μειονότητας  –όπως είναι το Beza- που πριν έναν χρόνο μετέδιδε ο διεθνής Τύπος ότι καθοδηγούνται ή χρηματοδοτούνται από την Τουρκία, στο δημοψήφισμα καλούσαν σε αποχή. Πρέπει να αναρωτηθούν πολλοί στη χώρα μας, τι είναι αυτό που τους κάνει να συμπίπτουν με την πολιτική των πιο σκοτεινών μηχανισμών της Τουρκίας;».

Κατά τα άλλα, ο κ. Κοτζιάς, εκτίμησε πως σε πιθανότητα πρόωρων εκλογών στη γείτονα, ο κ. Ζάεφ πιθανότατα θα τις κερδίσει όπως προκύπτει από την ποιοτική ανάλυση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος.

Επίσης υπογράμμισε ότι το χειρότερο σενάριο είναι η ΠΓΔΜ να καταρρεύσει, και υποστήριξε πως «η  συνεργασία Ελλάδας – ΠΓΔΜ αποτελεί τη βέλτιστη πολιτική για το μέλλον των Βαλκανίων», ενώ εξήρε τον ρόλο σταθεροποιητή της χώρας μας στην περιοχή.

Ο υπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη Νέα Δημοκρατία, ασκώντας κριτική στην επιλογή της Πειραιώς να «λειτουργήσει με όρους εσωκομματικούς», αρνούμενη να «δει το μεγάλο παιχνίδι».

Σχετικά με το πότε θα φτάσει η συμφωνία στην ελληνική Βουλή, ο κ. Κοτζιάς, υποστήριξε πως «πρέπει να φτάσει το Μάρτιο. Γίνεται μια μάχη για να υλοποιηθεί η συμφωνία για τον τρόπο που θα υλοποιηθεί. Και εκτίμησε ότι μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στην ΠΓΔΜ θα γίνει άμεσα η κύρωση της συμφωνίας από την ελληνική βουλή».

Επίσης δεν φάνηκε να εκπλήσσεται με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, σημειώνοντας ότι «είχαμε πληροφορίες από την κυβέρνηση των Σκοπίων ότι η συμμετοχή θα είναι ανάμεσα στο 40% και 45%. Εμείς από την πλευρά μας περιμέναμε μια συμμετοχή γύρω στο 41%. Τελικά ήταν πιο χαμηλά από αυτό».

Ταυτόχρονα, απαντώντας για το εάν αποτελεί δέσμευση ότι η κύρωση της συμφωνίας θα γίνει από την παρούσα κυβέρνηση, είπε: «Εμείς είμαστε σοβαρή κυβέρνηση. Κάναμε τη διαπραγμάτευση διότι είχαμε σοβαρές ανησυχίες για την επιρροή στα Βαλκάνια τρίτων δυνάμεων που δεν είναι ιστορικά φίλα διακείμενες σε μάς. Είμαστε σοβαρή κυβέρνηση και κάναμε σοβαρή διαπραγμάτευση».