Παρά τη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, η οποία έχει τεθεί σε ισχύ από την Κυριακή 20 Μαρτίου, οι προσφυγικές ροές στα ελληνικά νησιά από τα τουρκικά παράλια συνεχίζονται αμείωτες με τον αριθμό των αφίξεων να ανέρχεται σε 2.600 μόνο τις δύο τελευταίες ημέρες.
Με 1.551 πρόσφυγες και μετανάστες υπό περιορισμό στα hot spots της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου "βρήκε" η σημερινή Δευτέρα το βόρειο Αιγαίο.
Στη Λέσβο, την πρώτη μέρα εφαρμογής της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας και μέχρι τις 9 το πρωί σήμερα Δευτέρα πέρασαν 754 άτομα, ενώ οι αντίστοιχοι αριθμοί για τη Χίο και τη Σάμο είναι 784 και 21.
Στα νησιά παραμένουν με το παλιό καθεστώς, καταγεγραμμένοι και πιστοποιημένοι έτοιμοι να αναχωρήσουν για το εσωτερικό της Ελλάδας, 2.472 μετανάστες και πρόσφυγες στη Λέσβο, 1.251 στη Χίο και 1.113 στη Σάμο.
Πολλοί από αυτούς θα αναχωρήσουν τις επόμενες ώρες με τακτικά και έκτακτα δρομολόγια πλοίων, ενώ κάποιοι ιδιαίτερα στη Μυτιλήνη θα παραμείνουν σταδιακά μειούμενοι και έως την 1η Απριλίου στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης, αφού έχουν εκδώσει εισιτήρια έως τότε με τα πλοία της γραμμής.
Ενόχληση στην Αθήνα, ποιες κινήσεις σκέφτεται η κυβέρνηση
Ενόχληση έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση η εικόνα ότι η συμφωνία τηρείται …μονομερώς από την Ελλάδα και στο Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζουν την αντίδρασή τους.
'Ηδη την κατάσταση εξέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στον ειδικό συντονιστή της Κομισιόν για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας Μάαρτεν Φερβέι ο οποίος βρέθηκε την Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου μαζί με τον αρμόδιο επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Πληροφορίες εμφανίζουν τον πρωθυπουργό αν δεν αλλάξει η εικόνα να κάνει παρέμβαση στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε και αν χρειαστεί ακόμη και στον τούρκο πρωθυπουργό.
Τρία πράγματα φέρεται να έθεσε ο πρωθυπουργός στον ειδικό συντονιστή για το προσφυγικό Μάρτιν Φερβέι, ο οποίος επισκέφθηκε το πρωί το Μέγαρο Μαξίμου μαζί με τον Επίτροπο Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Από αυτά, στο ένα καλείται να επιταχύνει ρυθμούς η Αθήνα και αφορούν σε νομοτεχνικές διαδικασίες για την υλοποίηση της συμφωνίας, ενώ για τα άλλα δύο χρειάζεται παρέμβαση της Κομισιόν.
Ποια είναι τα άλλα δύο;
Η γρήγορη έλευση της βοήθειας που έχει ζητηθεί σε εξειδικευμένο προσωπικό και η αποτελεσματική άσκηση πίεσης προς την Τουρκία, προκειμένου να μειωθούν οι ροές, καθώς παρά την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας από εχθές, μείωση των ροών δεν υφίσταται.
Σε ό,τι αφορά την αναγνώριση της Τουρκίας ως «ασφαλούς τρίτης χώρας», κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι θέμα μονομερούς αναγνώρισης από την Ελλάδα, δεν τίθεται. Αυτό που θα συμβεί, λένε, είναι να εξετάζεται κάθε αίτηση ασύλου χωριστά έτσι ώστε αν συντρέχουν λόγοι (πχ. αν ο αιτών άσυλο είναι Κούρδος) να μην υπάρχει επανεισδοχή στην Τουρκία.
Ωστόσο, στην ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου στις Βρυξέλλες, ο Μαργαρίτης Σχοινάς έκανε λόγο για πρόθεση των ελληνικών αρχών να νομοθετήσουν μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα πως η Τουρκία «αποτελεί πλέον ασφαλή τρίτη χώρα» και διευκρίνισε ότι «οι αιτήσεις για άσυλο που κατατίθενται από πρόσωπα που φτάνουν στην Ελλάδα μετά την 20η Μαρτίου δεν θα λαμβάνουν απάντηση μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η νομική ενέργεια» από πλευράς Ελλάδας.
Ήρθαν οι Τούρκοι εμπειρογνώμονες
Στο μεταξύ, οκτώ Τούρκοι εμπειρογνώμονες παρατηρητές βρίσκονται από σήμερα το πρωί στη Μυτιλήνη, προκειμένου να αναλάβουν έργο στο hot spot της Μόριας. Άλλοι έξι έφτασαν χθες στη Χίο και πέντε αναμένονται να πάνε σήμερα στη Σάμο.
Οι Τούρκοι παρατηρητές θα επιβλέπουν τη διαδικασία επαναπροώθησης και θα πιστοποιούν ότι οι προς επιστροφή μετανάστες μπήκαν στα νησιά από την Τουρκία.
Ανάλογος αριθμός Ελλήνων εμπειρογνωμόνων αναμένεται από σήμερα να τοποθετηθεί στα λιμάνια των τουρκικών μικρασιατικών παραλίων, στο Δικελί απέναντι από την πόλη της Μυτιλήνης και τον Τσεσμέ απέναντι από την πόλη της Χίου.
Πάνω από 50.000 πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα
Εξάλλου, το "φράγμα" των 50.000 προσφύγων έσπασε για πρώτη φορά σήμερα στην ελληνική επικράτεια, με τις νέες αφίξεις να εμφανίζονται αυξημένες, μία ημέρα μετά την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα ανέρχονταν σήμερα σε 50.411, από τους οποίους οι νέες αφίξεις το τελευταίο 24ωρο είναι 1.662.
Η αύξηση του αριθμού των αφίξεων προκαλεί ανησυχία, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, Γιώργος Κυρίτσης, καθώς για να λειτουργήσει η συμφωνία, είναι απαραίτητη η μείωση των ροών από την πλευρά της Τουρκίας.
Για το επιχειρησιακό πλάνο εφαρμογής της συμφωνίας πραγματοποιήθηκε ήδη τηλεδιάσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων με τη συμμετοχή του συντονιστή από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή της συμφωνίας, Μάρτιν Βερβέι, και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Γιάννη Ταφύλλη.
Η ελληνική κυβέρνηση προχωράει ήδη στη μεταφορά των προσφύγων από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα και αναζητάει και νέους χώρους για τη φιλοξενία τους. Ένας από τους χώρους που εξετάζονται, είναι έκταση δίπλα στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
Μέχρι στιγμής έχει γίνει η μεταφορά περίπου των μισών προσφύγων από τα νησιά και οι πρόσφυγες που παραμένουν σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω και Ρόδο ανέρχονται σε 5.538. Για τη μεταφορά τους χρησιμοποιείται όχι μόνο το λιμάνι του Πειραιά, αλλά και τα λιμάνια της Ελευσίνας και της Καβάλας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου, σήμερα στην Αττική βρίσκονται 13.711 πρόσφυγες, από τους οποίους οι 5.132 διαμένουν στο λιμάνι του Πειραιά και οι υπόλοιποι σε δομές Φιλοξενίας (Σχιστό, Ελαιώνας, Ελληνικό, Άγιος Ανδρέας, Μαλακάσα, Λαύριο).
Στην Κεντρική Ελλάδα αριθμούνται 2.569 πρόσφυγες, με τους περισσότερους να φιλοξενούνται στο στρατόπεδο της Ριτσώνας στην Εύβοια (826) και στο στρατόπεδο στο Κουτσόχερο Λάρισας (766).
Αυξημένος επίσης εμφανίζεται ο αριθμός των προσφύγων που βρίσκονται στην Ειδομένη με όσους βρίσκονται εντός του camp να υπολογίζονται σε 13.250. Επίσης, στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου παραμένουν 1.250 άτομα.
Στη Βόρεια Ελλάδα φιλοξενούνται συνολικά 28.593 άτομα. Για πρώτη φορά 1.045 πρόσφυγες διαμένουν από χτες στο παλιό στρατιωτικό αεροδρόμιο στην Κατσικά Ιωαννίνων.