Βαριές αιχμές για τους απομακρυθέντες διοικητές των νοσοκομείων άφησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Κώστας Πολάκης από το βήμα της Βουλής, κατηγορώντας τους για συνειδητή κακοδιαχείριση που έχει προκαλέσει έλλειψη σε φάρμακα.
Όπως είπε, τα χρήματα που επιχορηγήθηκαν στα νοσοκομεία, αντί να καταλήξουν σε φάρμακα και ιατροτεχνικό υλικό κατέλεξαν σε εργολάβους.
Αφορμή αποτέλεσε η ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού Γιώργου Αμυρά για την φαρμακευτική κάλυψη των οροθετικών από το Λαϊκό Νοσοκομείο.
Σημειώνεται ότι σήμερα ο σύλλογος οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή», ύψωσε τη φωνή του έξω από το νοσοκομείο, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τη μεγάλη αστάθεια στην παροχή της αντιρετροϊκής αγωγής και την έλλειψη ορισμένων φαρμάκων για μέρες. Προανήγγειλε μάλιστα μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου.
«Στο Λαϊκό έγινε ό,τι και σε άλλα νοσοκομεία και είναι ένας από τους βασικούς λόγους που πολλοί διοικητές αξιολογήθηκαν όπως αξιολογήθηκαν και απομακρύνθηκαν» είπε ο υπουργός, στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ.
«Το Λαϊκό επιχορηγήθηκε από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι την 30ή Αυγούστου 2015 με 11 εκατ. ευρώ. Από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα έχει πάρει άλλα 24 εκατ. ευρώ. Ο κύριος με την απαράδεκτη ανακοίνωση (σ.σ. ο διοικητής του νοσοκομείου Λαϊκό) είχε πάρει 24 εκατ. ευρώ. Χρήματα με τα οποία θα μπορούσε να ξεπληρώσει με ισότιμο τρόπο φάρμακα, υλικά και αντιδραστήρια», σημείωσε.
«Αντ’ αυτού, πλήρωσε λίγα για τις κατηγορίες που είπα και ξεπλήρωσε υπηρεσίες out sourcing, συμβάσεις δηλαδή που ο ίδιος υπέγραψε. Αντίστοιχη πρακτική ακολούθησαν και άλλοι διοικητές και αυτή είναι η αιτία των ελλείψεων», κατήγγειλε στη συνέχεια ο Κώστας Πολάκης.
Τόνισε τέλος ότι από την αρχή του έτους έχουν δοθεί 750 εκατ. ευρώ για τα δημόσια νοσοκομεία και αναμένεται η εκταμίευση άλλων 130 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται, ότι την προηγούμενη εβδομάδα παύση καθηκόντων για τους 59 από 71 διοικητές των δημοσίων νοσοκομείων, καθώς και των αναπληρωτών τους, αποφάσισε η πενταμελής επιτροπή του υπουργείου Υγείας, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησής τους, με τη διαδικασία προφορικής συνέντευξης. Μόλις 12 παρέμειναν στις θέσεις τους έπειτα από θετική εισήγηση της επιτροπής.