ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατατέθηκε η τροπολογία για το Κοινωνικό Εισόδημα και το ΕΚΑΣ

Στο ποσό των 67,2 εκατ. ευρώ εκτιμάται η δαπάνη του προϋπολογισμού φέτος για τη σταδιακή εφαρμογή από τον Ιούλιο του «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης», σύμφωνα με την ειδική έκθεση που κατατέθηκε στη Βουλή. Η ειδική έκθεση συνοδεύει την τροπολογία που είχε ανακοινωθεί από την κυβέρνηση και κατατέθηκε σήμερα για την καταβολή του Κοινωνικού Εισοδήματος σε πολύ φτωχά νοικοκυριά.

 

 

 

Η τροπολογία αναφέρει ότι το Κοινωνικό Εισόδημα θα εφαρμοσθεί από το 2017 σε όλη τη χώρα και ότι σταδιακά θα αντικαταστήσει άλλες προνοιακές παροχές όπως το ΕΚΑΣ.

Η ίδια τροπολογία προβλέπει τη μείωση από 25% σε 10% του ποσοστού συμμετοχής για την αγορά φαρμάκων για τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ – και από αυτούς από τους οποίους κόβεται το ΕΚΑΣ – έως την οριστική κατάργησή του.

Προβλέπεται, επίσης, η επιστροφή του αχρεωστήτως καταβληθέντος ΕΚΑΣ σε 12 μηνιαίες δόσεις, ενώ σε περίπτωση που το ύψος της δόσης είναι μεγαλύτερο από 30 ευρώ, το επιπλέον ποσό θα συμψηφίζεται με τη σύνταξη σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις έως τον Δεκέμβριο του 2018.

Η ειδική έκθεση αναφέρει ότι το ύψος της δαπάνης για την καταβολή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης «εξαρτάται από την έκδοση και το περιεχόμενο των προβλεπόμενων κοινών υπουργικών αποφάσεων και εκτιμάται στο ποσό των 67,2 εκατ. ευρώ».

Στα 10,4 εκατ. ευρώ εκτιμάται η δαπάνη το 2016 για τη μείωση της συμμετοχής των δικαιούχων του ΕΚΑΣ στη φαρμακευτική δαπάνη.

Απαντώντας κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στις συναρμόδιες επιτροπές της Βουλής, στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Γιάννη Βρούτση, που είχε αναφέρει ότι η "κυβέρνηση ζητά πίσω το ΕΚΑΣ από τους χαμηλοσυνταξιούχους", ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος είπε ότι η κατάργηση του ΕΚΑΣ αποτελούσε μνημονιακή δέσμευση που είχε συμφωνηθεί το καλοκαίρι και από την αντιπολίτευση.

"Απέναντι σε μια μνημονιακή δέσμευση που δεν μπορούσαμε να αποφύγουμε εισάγουμε μορφές προστασίας για να αντιμετωπίσουμε τις δυσμενείς συνέπειες του μέτρου, όπως η προστασία αυτών που δεν θα είναι πλέον δικαιούχοι με τη χαμηλότερη συμμετοχή στην φαρμακευτική περίθαλψη και με τα μέτρα αντιμετώπισης της φτώχιας συνολικά και όχι μόνο για τους συνταξιούχους, σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Πηγή: enikonomia.gr