ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καθολικό όχι από την αντιπολίτευση στην κυβερνητική πρόταση για Πολύδωρα πρόεδρο του ΕΣΡ

Τον Βύρωνα Πολύδωρα πρότεινε η κυβέρνηση για την προεδρία του ΕΣΡ, κάνοντας λόγο για πρόσωπο που η ΝΔ δεν μπορεί να αρνηθεί, ενώ παράλληλα ο Ν.Παππάς μιλούσε για ανάγκη εξεύρεσης συναινετικής λύσης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής, αφού ευχαρίστησε την κυβέρνηση για την «τιμητική πρόταση», ο Β. Πολύδωρας είπε ότι το καίριο σημείο είναι η συγκρότηση του ΕΣΡ με όλες τις αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα.

Δήλωσε άγνοια για το αν ΝΔ θα συναινέσει στο πρόσωπό του, ενώ σχετικά με τις αναφορές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σε «επικοινωνιακά παιχνίδια», απάντησε: «Εγώ δεν κάνω επικοινωνιακά παιχνίδια, ούτε είδα στο πνεύμα της συνάντησης με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής, τάση για επικοινωνιακά τεχνάσματα, είδα τάση για συναίνεση η οποία είναι και προϋπόθεση της δικής μου παρεμβάσεως.»

Συμπλήρωσε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες για επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς και πρόθεση να εκθέσει τις σκέψεις του και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Λίγο αργότερα, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, μιλούσε για την ανάγκη να πέσουν οι τόνοι και να βρεθεί συναινετική λύση στο θέμα του ΕΣΡ. Σύμφωνα μάλιστα με κυβερνητική πηγή, τη Δευτέρα θα κατατεθεί διάταξη που καταργεί το άρθρο 2Α του νόμου 4339/15 το οποίο μετέφερε τις αρμοδιότητες από το ΕΣΡ στην κυβέρνηση.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, συμπλήρωσε ότι η πρόταση της κυβέρνησης είναι πρόεδρος του ΕΣΡ ο Βύρων Πολύδωρας και αντιπρόεδρος ο Ροδόλφος Μορώνης, πρόσωπο που είχε προταθεί και από τη ΝΔ για την ηγεσία της Ανεξάρτητης Αρχής.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Η πρόταση-έκπληξη της κυβέρνησης βρήκε μόνο τη στήριξη των ΑΝΕΛ και αρνητική σύσσωμη την Αντιπολίτευση. Η ΝΔ ξεκαθάρισε ότι ο Βύρων Πολύδωρας δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να αναλάβει την ηγεσία του ΕΣΡ, κατηγορώντας την κυβέρνηση για επικοινωνιακά παιχνίδια. Ανακοίνωσε μάλιστα νομοθετική ρύθμιση, τη Δευτέρα, για να επιστραφούν στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης οι αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα.

Το συγκυβερνών κόμμα των ΑΝΕΛ στήριξε την πρόταση: «Χαιρετίζουμε την πρόταση του Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα να αναλάβει ο κ. Βύρων Πολύδωρας καθήκοντα Προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ). Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θεωρούμε ότι η προσωπικότητα του κ. Βύρωνα Πολύδωρα πληροί όλες τις προϋποθέσεις που απαιτεί ο θεσμός για αυτή τη θέση».

Σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Συμπαράταξη ξεκαθαρίζει ότι δεν δέχεται για το ΕΣΡ τον υπουργό της ζαρντινιέρας, το πρόσωπο που πρότεινε τη σύμπραξη του χώρου από τον οποίο προέρχεται με τη Χρυσή Αυγή.

Αρνητικό στο πρόσωπο του Βύρωνα Πολύδωρα εμφανίστηκε και το Ποτάμι, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν παίζει με τους θεσμούς.

Το ΚΚΕ από την πλευρά του δήλωσε οτι δεν θα λάβει μέρος σε παιχνίδια και παζάρια για την πίτα των ΜΜΕ, ασκώντας κριτική τόσο στην κυβέρνηση όσο και στη ΝΔ.

Η Ένωση Κεντρώων δεν διευκρινίζει αν θα ψηφίσει τον Β.Πολύδωρα, αλλά επισημαίνει ότι για να υπάρχει αποτέλεσμα στη Διάσκεψη των Προέδρων πρέπει να αποφύγει η κυβέρνηση κάθε παράπλευρη νομοθετική πρωτοβουλία και να μετατεθούν όλες οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ.

« Ακόμη και τις προσωρινές άδειες λειτουργίας των σταθμών να τις δώσει το ΕΣΡ και όχι η κυβέρνηση. Η δε ΝΔ, οφείλει να συμβάλει στο σχηματισμό ΕΣΡ γιατί διαφορετικά θα παρουσιαστεί σαν κόμμα που το μόνο που το ενδιαφέρει είναι να ρίξει την κυβέρνηση.»
 

Η Ένωση Κεντρώων καλεί την κυβέρνηση «να κάνει πίσω σε ολόκληρο, το γνωστό νόμο Παππά», προκειμένου να διευκολύνει τη σύσταση νέου ΕΣΡ. Όπως τονίζει σε ανακοίνωση, μόνο σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένη η ΝΔ να συναινέσει.

«Το πίσω σε ένα ή δυο άρθρα δεν έχει αντίκρισμα, γιατί βρίσκει αντίθετη ολόκληρη την αντιπολίτευση» αναφέρει η Ένωση Κεντρώων και σημειώνει πως το όνομα του προέδρου του ΕΣΡ έχει μικρή αξία και πως το σημαντικό είναι να υπάρξει πολιτική συναίνεσης για σύσταση ΕΣΡ.