Μέρκελ και Τσίπρας βρίσκονται, ανοιχτά πια, στην ίδια πλευρά, κόντρα στην απειλή των κλειστών ευρωπαϊκών συνόρων και θα επιχειρήσουν στην αυριανή σύνοδο κορυφής να ακυρώσουν το «δόγμα των φραχτών» και την ντε φάκτο διάλυση της Σένγκεν που επιδιώκουν οι 4 της σκληρής ομάδας του Visegrad – Ουγγαρία, Τσεχία, Πολωνία και Σλοβακία.
Στις ήδη προγραμματισμένες συναντήσεις, αλλά και σε αυτές που θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει ο κ. Τσίπρας στο περιθώριο της Συνόδου, το «κλειδί» αφορά την «ανεύρεση» και την ενεργοποίηση των ευρωπαϊκών συμμαχιών για την απομόνωση των ακραίων φωνών που ζητούν ακόμη και «σφράγισμα» των συνόρων, αφήνοντας στην Ελλάδα να λύσει μία κρίση που η ίδια δεν δημιούργησε.
Η Αθήνα θεωρεί κλειδί στην αντιμετώπιση του προσφυγικού το ρόλο της Τουρκίας, ζητώντας από τις Βρυξέλλες να πιέσουν την Άγκυρα ώστε η γειτονική χώρα να σταματήσει αποφασιστικά τις προσφυγικές ροές και να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της που περιλαμβάνονται στη συμφωνία της με την ΕΕ.
Παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση, επικαλούμενη και το γεγονός ότι κατά βάση έχει ανταποκριθεί στις τελευταίες απαιτήσεις των Eυρωπαίων για τα hot spot, θα ζητήσει να σταματήσει η συζήτηση που τροφοδοτούν ορισμένες χώρες περί κλεισίματος των συνόρων και απομόνωσης της Ελλάδας, με την έξοδο από τη Σένγκεν. Σημειωτέον ότι ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί και με τον Τσέχο ομόλογό του Μπ. Σομπότκα, το μεσημέρι της Πέμπτης, καθώς η Πράγα περιλαμβάνεται στις δυνάμεις που ζητούν ουσιαστικά κλείσιμο των συνόρων.
Για τη διατύπωση και την ευτυχή κατάληξη των αιτημάτων της Αθήνας, η κυβέρνηση έχει ήδη τις υποστηρικτικές δηλώσεις που έκανε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος μίλησε για την πρόθεση της ΕΕ για μαζικές επαναπροωθήσεις μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία, αλλά και θετικά σχόλια για την ολοκλήρωση των κέντρων υποδοχής.
Σύμφωνα δε με έγκυρες πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα Έθνος, ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι η Σύνοδος θα ολοκληρωθεί χωρίς να ληφθούν ακραίες αποφάσεις για τη χώρα μας – του τύπου «οι φράχτες δίνουν λύσεις». Από την άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός ανησυχεί αλλά επενδύει στο ότι έχει ήδη λάβει θετικά μηνύματα για το ότι ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατά 90% και πλέον για τη δημιουργία των hotspots και ότι είναι θέμα χρόνου να κλείσει η διαδικασία.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αρχηγοί των κρατών-μελών δεν αποκλείουν να συμφωνηθεί ένα πλάνο ελέγχου για τους επόμενους μήνες σχετικά με τη διαχείριση των προσφυγικών ροών – με την πρόβλεψη δε ότι και στη Συρία θα σβήσουν σταδιακά οι φλόγες του πολέμου.
Γιούνκερ: Ούτε νόμιμο, ούτε πολιτικά αποδεκτό το κλείσιμο των ελληνικών συνόρων
Εναντίον του κλεισίματος των ελληνικών συνόρων τάχθηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επισημαίνοντας ότι «δεν είναι ούτε νόμιμο, ούτε πολιτικά αποδεκτό, η Ε.Ε. να συνεργαστεί με μία τρίτη χώρα προκειμένου να κλείσει να σύνορα ενός κράτους – μέλους».
«Υποστηρίζουμε την ασφάλεια των συνόρων και των δύο χωρών, αλλά θα επιτύχουμε μόνο εάν συνεργαστούμε πιο στενά» δήλωσε ενδεικτικά, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Bild.
«Δεν πρέπει να θέσουμε σε κίνδυνο τη ζώνη του Σένγκεν και την ελευθερία διακίνησης των Ευρωπαίων πολιτών» συνέχισε, στο ίδιο ύφος, και επανέλαβε ότι η λύση στο προσφυγικό ζήτημα θα επέλθει μόνο μέσω των κοινών προσπαθειών, όπως ακριβώς συνέβη και με την κρίση χρέους.
Ειδική μνεία έκανε στην Καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι η ιστορία θα την δικαιώσει για τις επιλογές της στο μεταναστευτικό.
Όσον αφορά την πιθανότητα εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., διαβεβαίωσε ότι «όλοι συνδράμουν ώστε να βρεθεί μία δημιουργική και δίκαιη λύση, τόσο για τη Μ. Βρετανία, όσο και για τα υπόλοιπα κράτη – μέλη. «Χρειαζόμαστε τη Μ. Βρετανία στην ευρωπαϊκή οικογένεια και η Μ. Βρετανία χρειάζεται την Ε.Ε.» κατέληξε ο Γιούνκερ.