Ανοικτός στο ενδεχόμενο να παρασχεθεί και σε άτομα ηλικίας 15 ή 16 ετών η δυνατότητα διόρθωσης φύλου δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, κατά την ακρόαση των αρμόδιων φορέων που κάλεσαν την Πολιτεία να μην αποστερήσει αυτό το δικαίωμα από τους ανήλικους.
Απαντώντας στις σχετικές εκκλήσεις των αρμόδιων φορέων ο κ. Κοντονής ανέφερε ότι το όριο των 17 ετών για τη δυνατότητα διόρθωσης φύλου προσδιορίστηκε στο νομοσχέδιο καθώς σε αυτή την ηλικία χορηγούνται και εκλογικά δικαιώματα στους πολίτες. «Από τη στιγμή που ένα άτομο συμμετέχει στα κοινά μπορεί τότε να αποφασίσει και για τον εαυτό του» ανέφερε.
Αποκάλυψε, όμως, ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης θα συζητούσε το ενδεχόμενο να μειωθεί το όριο στα 15 ή στα 16 έτη υπό προϋποθέσεις (σύμφωνη γνώμη γονέων και απόφαση αρμόδιου συμβουλίου). Ξεκαθάρισε, όμως, ότι το υπουργείο θα προχωρήσει σε μια τέτοια αλλαγή μόνο αν υπάρχει διακομματική συναίνεση.
Θετική υποδοχή του νομοσχεδίου από τους αρμόδιους φορείς
Οι αρμόδιοι φορείς υποδέχθηκαν πάντως το νομοσχέδιο με ιδιαίτερα ευνοϊκό τρόπο. Υπέρ των ρυθμίσεων τάχθηκε η συντριπτική πλειονότητα των φορέων που κλήθηκαν να τοποθετηθούν για πρώτη φορά τόσο μαζικά στη Βουλή.
Συγκεκριμένα, "το παρών" έδωσαν στη Βουλή το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, η Colour Youth (Κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ Νέων Αθήνας) η Proud Seniors Greece (Ομάδα Υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ Ατόμων Ηλικίας 50 και 'Ανω), η ομάδα «Πολύχρωμο Σχολείο», η ομάδα «Υπερήφανοι Γονείς», οι οικογένειες «Ουράνιο Τόξο», η Οργανωτική Επιτροπή του Athens Pride , η Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για θέματα ίσης μεταχείρισης, Η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και η Διεθνής Αμνηστία που χαιρέτισαν το νομοσχέδιο ως ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την αναγνώριση των ατομικών δικαιωμάτων των διαφυλικών και μεσοφυλικών ατόμων και στην Ελλάδα.
«Το νομοσχέδιο έρχεται να θεραπεύσει χρόνια προβλήματα για μια ομάδα ανθρώπων που υπέφερε φρικτές διακρίσεις» τόνισε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, Μαρίνα Γαλανού. «Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι θέμα γνώμης ή ζυγαριάς και γι’ αυτό το κράτος έχει υποχρέωση να τα προστατεύει» δήλωσε από την πλευρά της η συντονίστρια Δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας, Δήμητρα Σπαθαρίδου. Ως προς το ζήτημα του ορίου ηλικίας οι περισσότεροι ομιλητές επισήμαναν ότι το όριο των 17 ετών δεν προστατεύει τους ανήλικους καθώς εκείνοι είναι που υφίστανται τις περισσότερες διακρίσεις.
Αποχώρηση τρανς κοινότητας – Διαφωνία Ιεράς Συνόδου
Η τρανς κοινότητα αποχώρησε πάντως προσωρινά από την αίθουσα της Γερουσίας κατά την τοποθέτηση του εκπροσώπου της Ιεράς Συνόδου, Χάρη Αποστολόπουλου. Οι εκπρόσωποι των διαφυλικών ανέφεραν ότι η έξοδός τους από την αίθουσα αποτελεί συμβολική κίνηση καταγγελίας του «κακοποιητικού λόγου».
Η Ιερά Σύνοδος εξέφρασε, πάντως, έντονες αντιρρήσεις στο νομοσχέδιο με τον εκπρόσωπό της Χάρη Αποστολόπουλο να υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο «απολυτοποιεί» την έννοια του ατομικού δικαιώματος στον αυτοπροσδιορισμό του. «Το άτομο δεν είναι μόνο του στον κόσμο αλλά μέλος μιας κοινωνίας» είπε ο κ. Αποστολόπουλος. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι με βάση το νομοσχέδιο ενδέχεται τα ομόφυλα ζευγάρια «να κάνουν παιδιά ή να υιοθετήσουν». «Υπάρχει κίνδυνος τεκνογονίας» πρόσθεσε.
Επιφυλάξεις διατύπωσε ότι και η Εταιρεία Οικογενειακού Δικαίου οι εκπρόσωποι της οποίας υπογράμμισαν όμως ότι δεν τάσσονται κατά του νομοσχεδίου.
news247.gr