«Η ευχή είναι, πριν και πάνω από όλα, να είμαστε υγιείς. Το δεύτερο που θέλω να πω είναι να έχουμε υπομονή και αντοχές στις δύσκολες στιγμές που ο καθένας βιώνει, στην καθημερινότητά του, στη δουλειά του, στη ζωή του. Να κοιτάξουμε όλοι, όσο το δυνατόν περισσότερο, τους ανθρώπους που είναι γύρω μας, ειδικά αυτούς που περνάνε δύσκολα ή είναι μόνοι τους και να έχουμε πολλές επιτυχίες, όπως ορίζει ο καθένας την επιτυχία για την οικογένειά του, για τον εαυτό του, για τη δουλειά του». Αυτό ανέφερε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σε συνέντευξή του στο CNN.gr. «Αυτό το οποίο θα ήθελα να πω ως δέσμευση είναι ότι θα κάνουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε, ούτως ώστε οι πολύ μεγάλες επιτυχίες, οι οποίες έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια για τη χώρα και για την ελληνική οικονομία, να μεταφραστούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα σε θετικές ειδήσεις για τη ζωή των πολιτών», πρόσθεσε.
«Έχουμε κάνει πράγματα, τα οποία αγγίζουν τη ζωή των πολιτών. Έχουμε δημιουργήσει με την πολιτική μας 500.000 θέσεις εργασίας, καλύτερα αμειβόμενες, έχουμε μειώσει, μαζί με τους 12 φόρους που μειώθηκαν από 1/1/2025, 73 φορολογικούς συντελεστές. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι τα καλά νέα για την ελληνική οικονομία πρέπει όσο πιο γρήγορα να μεταφραστούν σε ακόμα καλύτερα νέα για τους πολίτες. Αυτό είναι το άγχος μας, η έγνοια μας και αυτή πρέπει να είναι η βασική μας αποστολή», σημείωσε ο κ. Μαρινάκης.
Σε ερώτηση σχετικά με τα προβλήματα που άκουσε να συζητούν περισσότερο οι πολίτες, απάντησε: «Μπορώ να πω ότι είναι ό,τι πιο σημαντικό για μένα να κρατήσω αυτό που κάνω από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, είτε μιλάω ως δικηγόρος, είτε ως νέος πολιτικός, είτε ως ένας νέος πατέρας. Ήμουν, είμαι και παραμένω ένας άνθρωπος ο οποίος είναι ένα κομμάτι της κοινωνίας. Δουλεύω από μικρό παιδί, άρα ποτέ δεν έχω διακόψει αυτήν την επαφή και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την οικογένεια, με φίλους, έχει να κάνει με πελάτες μου, του γραφείου μου, έχει να κάνει με συνεργάτες μου, έχει να κάνει με ανθρώπους που συναντάω στον δρόμο. Άρα, το ίδιο -προφανώς- έγινε την περίοδο αυτών των ολιγοήμερων χριστουγεννιάτικων διακοπών. Ναι, μίλησα με πολύ κόσμο, μπορώ να σας πω, και πήρα την εικόνα που και εγώ βλέπω ότι υπάρχει στη χώρα. Η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι ήταν πριν από πεντέμισι χρόνια που ανέλαβε πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά έχει ακόμα και πάρα πολύ ανηφορικό δρόμο να ανέβει, απόσταση να διανύσει, ούτως ώστε να φτάσει στο σημείο που αξίζει στους πολίτες αυτής της χώρας, που έχουν κάνει τόσο πολύ υπομονή. Υπάρχουν και πολλά θετικά, τα οποία αρχίζουμε και τα βλέπουμε, υπάρχουν όμως και πολλά προβλήματα».
Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: «Όποιος ισχυριστεί ότι η ακρίβεια, ο επίμονος εισαγόμενος πληθωρισμός, το μεγαλύτερο πρόβλημα που ταλαιπωρεί όχι μόνο τους Έλληνες αλλά και τους πολίτες πολλών χωρών, λύνεται με μία ή με κάποιες μόνο κινήσεις, τότε είναι πολιτικός απατεώνας. Τότε εξαπατά συνειδητά τους πολίτες και εμείς δεν ανήκουμε σε αυτήν την κατηγορία. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να μειώσεις τις συνέπειες της ακρίβειας, με πρώτο και κυριότερο «όπλο» της πολιτικής σου το να αυξάνεις τα εισοδήματα περισσότερο από όσο αυξάνονται οι τιμές και έχουμε καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια η αύξηση του μέσου μισθού και του κατώτατου μισθού, 20 και 28% αντιστοίχως, να είναι μεγαλύτερη από ό,τι η μεσοσταθμική αύξηση των τιμών. Να κάνεις ελέγχους σε μια χώρα που δεν υπήρχε καν μηχανισμός ελέγχου και να επιβάλεις πρόστιμα και έχουμε επιβάλει από το 2020, σε 9.000 παραβάσεις που βρέθηκαν σε περίπου 100.000 ελέγχους, πάνω από 33.00.000 ευρώ πρόστιμα. Και βέβαια να κάνεις στοχευμένες παρεμβάσεις, ούτως ώστε σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο, πέραν της τακτικής σου οικονομικής πολιτικής, να στηρίζεις αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, γιατί ο μεσοσταθμικός πληθωρισμός, για παράδειγμα 17% ή 30% των τροφίμων, δεν «χτυπάει» το ίδιο έναν ο οποίος παίρνει 1.000 ευρώ τον μήνα με έναν ο οποίος παίρνει 3.000 ευρώ τον μήνα».
«Η κυβέρνηση περνάει από τα συνθήματα και από τα εύκολα λόγια και τους αφορισμούς στις πράξεις. Αλλά όταν μιλάμε για προβλήματα, τα οποία είναι κάτι παραπάνω από «καυτές πατάτες», σίγουρα οι λύσεις, τα αποτελέσματά τους, δεν αποτυπώνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Έχουμε αποτελέσματα, δεν έχουμε, όμως, λύσει όλα τα προβλήματα τα οποία είναι χρόνια. Χρειάζεται επίμονη προσπάθεια για να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο», επεσήμανε.
«Όπως το έχω ξαναπεί, το αγαπημένο μου σύνθημα, προεκλογικό, είναι «η Ελλάδα που ξυπνάει νωρίς». Νοικοκυραίοι, όπως κάποιοι τους έχουν πει κοροϊδευτικά, υποτιμητικά είναι αυτοί οι οποίοι κράτησαν και κρατάνε την οικονομία όρθια. Κάποιοι το έκαναν πάρα πολλά χρόνια και τώρα έχουν βγει στη σύνταξη, οι νεότεροι μπήκαν τώρα στην αγορά εργασίας και οι ενεργές ηλικίες, 40ρηδες, 50ρηδες, 60ρηδες έχουν υπομείνει πάρα πολλά», υπογράμμισε.
«Οι άνθρωποι, λοιπόν, αυτοί θέλουν δύο πράγματα. Γιατί πρέπει να ξέρουμε τι θέλουν. Να καταλάβουμε τι θέλουν. Και αυτή η σχεδόν 12ετής επαγγελματική μου εμπειρία, μου δίνει τη δυνατότητα να μπορώ να το πω. Θέλουν δύο πράγματα. Το πρώτο είναι να πληρώνουν λιγότερα στο κράτος, άρα μειώσεις φόρων, και το δεύτερο είναι αυτά που πληρώνουν, γιατί είναι λογικό να πληρώνουν κάποια, ένα ποσό, όσο γίνεται μικρότερο, να πιάνει τόπο. Στο πρώτο σκέλος της συζήτησης, είμαστε η κυβέρνηση που έχει μειώσει ή καταργήσει τους περισσότερους φόρους μεταπολιτευτικά», συμπλήρωσε ο κ. Μαρινάκης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να μειώνει φόρους «όπως προβλέπεται στο πρόγραμμά μας και ενδεχομένως και περισσότερο, υπό την προϋπόθεση να συνεχίσουν να αποδίδουν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, φαίνεται ότι θα συνεχίσουν να αποδίδουν, και να συνεχίσει να μεγαλώνει η πίτα. Πώς μεγαλώνει η πίτα; Με το να δημιουργούνται θέσεις εργασίας. Η κορυφαία αυτή συζήτηση αποδεικνύει ότι έχουμε μόνο μια σοβαρή πρόταση στη χώρα. Την πρόταση αυτής της κυβέρνησης και μια αντιπολίτευση που λαϊκίζει συνειδητά».
«Έχουμε μειώσει 23 έμμεσους φόρους. Όλες αυτές οι μειώσεις, γίναν με δύο κριτήρια. Να το αντέχουν τα δημόσια οικονομικά και να περνάνε στον καταναλωτή. Όχι όπως για παράδειγμα, συνέβη στην Ισπανία, όπου η απόφαση αυτή, ουσιαστικά ανετράπη στη συνέχεια και το πήρανε πίσω. Ως προς το δεύτερο, τα λεφτά αυτά να πιάνουν τόπο. Για πρώτη φορά οι πολίτες βλέπουν ένα κράτος που έρχεται σε αυτούς για προληπτικές εξετάσεις, για πρώτη φορά βλέπει ένα κράτος το οποίο έχει μια πολιτική πρόληψης στην Πολιτική Προστασία, με drones, με καθαρισμούς οικοπέδων. Για πρώτη φορά βλέπει ένα κράτος ψηφιακό, το οποίο μέχρι πρότινος ήταν ανέκδοτο. Για πρώτη φορά βλέπει να ανακαινίζονται Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, για πρώτη φορά βλέπει να ανακαινίζονται σχολεία. Για πρώτη φορά βλέπει ένα κράτος, το οποίο δίνει δυνατότητες στους πολίτες, όπως τα μη κρατικά Πανεπιστήμια, μια ευκαιρία που δεν υπήρχε μέχρι σήμερα», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Μετά από σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι ξεχωρίζει το στεγαστικό: «Θα συμφωνήσω μαζί σας ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, από αυτά τα οποία έχουμε να αντιμετωπίσουμε το 2025, δεδομένου ότι υποχωρεί απ’ ό,τι φαίνεται ο πληθωρισμός τροφίμων και το καλάθι των Χριστουγέννων από πέρυσι. Σύμφωνα με τις μετρήσεις του ΙΕΛΚΑ, ήταν κατά 3% φθηνότερο, όχι ότι είναι για πανηγυρισμούς κάτι τέτοιο. Ακόμα πρέπει να μειωθούν και άλλο οι τιμές και στα τρόφιμα. Έχουμε μια σειρά πολιτικές, φοροαπαλλαγές. Αυξήσαμε το επίδομα ενοικίου για δεύτερη φορά στους φοιτητές. Αυξάνουμε όλα τα επιδόματα από το 2024 μέχρι σήμερα, που έχουν να κάνουν με τις οικογένειες και ό,τι σχετίζεται με το διαθέσιμο εισόδημά τους, δηλαδή, με την εισφορά αλληλεγγύης και όλες τις ενισχύσεις τις οποίες έχουμε παράσχει. Είναι στραμμένη η προσοχή μας στην ενίσχυση ειδικά των ανθρώπων οι οποίοι ζουν στο ενοίκιο, με αυτό το οποίο είπαμε και πριν, με το να δώσουμε στην αγορά, να πέσουν στην αγορά ακίνητα».
Σχετικά με τη μετάδοση, από τη δημόσια τηλεόραση, των εκδηλώσεων στο Σύνταγμα για την Πρωτοχρονιά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε: «Ξεκινάω ανάποδα. Αυτοί που κατηγορούν τη δημόσια τηλεόραση και την κυβέρνηση ταυτόχρονα για τη μη μετάδοση του συνόλου της γιορτής αυτής, είτε δεν έχουν δει τι συνέβη τα προηγούμενα 10-15 χρόνια τα βράδια της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, με εξαίρεση -νομίζω- μια χρονιά που ήταν παραγωγή από ανθρώπους της ΕΡΤ, με την τραγουδίστρια που πήγε στη Eurovision, είτε το ξέρουν και κάνουν συνειδητή προπαγάνδα για να συκοφαντήσουν τη δημόσια τηλεόραση και τους ανθρώπους της. Ένα από τα δύο.
Ό,τι και από τα δύο και αν ισχύει είναι προβληματικό. Έχει απαντήσει η ΕΡΤ. Η ΕΡΤ πήρε αυτήν την απόφαση, όπως την πήρε και τα προηγούμενα χρόνια με μια σειρά από πολύ δημοφιλείς εκπομπές, που είδαμε και ακόμα μέχρι και σήμερα από το αρχείο της ΕΡΤ, είναι από παραμονή Πρωτοχρονιάς. Η ΕΡΤ κάνει πάντοτε δικό της πρόγραμμα την παραμονή Πρωτοχρονιάς με ελάχιστες εξαιρέσεις. Αυτό έκανε και φέτος και διακόπτει για να δούμε την αλλαγή του χρόνου από τον δήμο. Όλους αυτούς, λοιπόν, που κατηγορούν για τα πέντε λεπτά δημοσιότητας, δεν τους είδα να πουν το αντίστοιχο πρόπερυσι, παρά πρόπερυσι, πριν από 5, πριν από 10 χρόνια.
Τώρα, κοιτάξτε να δείτε. Έχουμε δημοκρατία. Ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει, μπορεί να ντύνεται όπως θέλει, μπορεί να φοράει ό,τι θέλει, αλλά όπως έχουμε δημοκρατία, για παράδειγμα, για μια τραγουδίστρια, έχουμε δημοκρατία και για έναν δημοσιογράφο, ο οποίος μπορεί να το κριτικάρει αυτό».
«Αν δήμαρχος προερχόμενος από τη ΝΔ είχε κάνει φιέστα στο Σύνταγμα με το σήμα της ΝΔ δεν θα συζητάγαμε τίποτα άλλο, από την αλλαγή του χρόνου μέχρι να μπει ο Φεβρουάριος, ίσως και ο Μάρτιος. Ή αν όχι τίποτα άλλο, σίγουρα ακόμα θα είχαμε δεκάδες βίντεο, σε σελίδες οι οποίες θα αντιδρούσαν. Δικαίωμα του καθενός να κάνει τη γιορτή που επιθυμεί. Θα κριθεί και ο κάθε δήμαρχος και ο κάθε περιφερειάρχης και ο κάθε βουλευτής και ο κάθε πολιτικός από τους πολίτες όταν έρθει εκείνη η ώρα», συμπλήρωσε.
Για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι θα είναι το 2027: «Το λέει και η ανακοίνωση. Το είπαμε και το 2023 και το κάναμε, το λέμε και τώρα και θα το κάνουμε πράξη για εκλογές το 2027».
Σχετικά με το θέμα του/της Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε: «Νομίζω ότι χρειάζεται να κάνουμε λίγες μέρες ή λίγες εβδομάδες υπομονή. Δεν θα αργήσει η απόφαση αυτή του πρωθυπουργού να ανακοινωθεί. Και μαζί με την απόφαση για το όνομα, θα έχουμε και το σκεπτικό. Μέσα, λοιπόν, από αυτό το σκεπτικό θα καταλάβουμε την απόφαση αυτή. Είναι σίγουρο, νομίζω, ότι έχει δώσει κάτι παραπάνω από τα διαπιστευτήριά του ο πρωθυπουργός, ότι απευθυνόμενος στους μόνους που είναι υπόλογος, στους Έλληνες πολίτες, στο σύνολο των Ελλήνων πολιτών, ποτέ δεν έχει μιλήσει, δεν έχει κινηθεί με «κλειστά χαρτιά», πάντοτε κινείται με «ανοιχτά χαρτιά». Έτσι θα κάνει και τώρα, οπότε, νομίζω, θα είναι σαφής η επιλογή αυτή, σαφής η απόφαση. Δεν γνωρίζω κάτι περισσότερο, άρα δεν μπορώ να σας πω και κάτι περισσότερο».
«Ο πρωθυπουργός αυτά τα οποία λέει, τα κάνει πράξη. Ας περιμένουμε να δούμε την απόφαση. Δεν μπορώ να γνωρίζω κάτι περισσότερο. Σίγουρα, πάντως, η απόφαση αυτή θα είναι συμβατή με όσα έχει πει μέχρι τώρα και κυρίως με όσα έχει κάνει μέχρι τώρα, γιατί τα έργα είναι πιο σημαντικά από τα λόγια», πρόσθεσε.
Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε: «Νομίζω, αυτό το οποίο θέλω εγώ να ξεχωρίσω είναι ό,τι έχει να κάνει με τις παρεμβάσεις μας, δύο πράγματα, στην εκπαίδευση και στα δημόσια πανεπιστήμια. Θα είναι μία χρονιά όπου τα δημόσια πανεπιστήμια θα συμπράξουν με τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου με μεταπτυχιακά προγράμματα. Και θα προχωρήσει μία μεταρρύθμιση, η οποία -κυρίως- αφορούσε τα δημόσια πανεπιστήμια, αλλά, βέβαια, αυτήν την περίοδο ξεκινούν και οι αιτήσεις για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Η κυβέρνηση αυτή έσπασε ένα ταμπού δεκαετιών, που κρατούσε την Ελλάδα εξαίρεση, μόνη της μαζί με την Κούβα.
Το δεύτερο που θέλω να ξεχωρίσω είναι οι παρεμβάσεις που κάνουμε για τη στήριξη της οικογένειας, οι οποίες πρέπει να έχουν και συνέχεια και θα έχουν και συνέχεια. Τις μονογονεϊκές οικογένειες, τους πολύτεκνους, τους τρίτεκνους, τους ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να κάνουν τώρα τη δική τους οικογένεια. Και όχι μόνο όσα έχουμε πει για το στεγαστικό, όχι μόνο όσα έχουμε πει για την ανακαίνιση ή για την αναβάθμιση ενός σπιτιού, μία νέα επιλογή επιδομάτων. Θεωρώ -για να κλείσω με αυτό- ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να σκέφτεται με το πώς θα μεγαλώσει η «πίτα». Τα λεφτά δεν έρχονται ως διά μαγείας από κάπου, τα λεφτά δεν «φυτρώνουν» από κάπου. Πρέπει να φέρουμε ακόμα περισσότερα χρήματα στη χώρα, να μεγαλώσουμε το ΑΕΠ της, να δημιουργήσουμε κι άλλες δουλειές, να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους, χωρίς να αυξάνουμε φόρους, ούτως ώστε -κλείνω όπως ξεκίνησα- οι πολίτες να βιώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο στη ζωή τους την αντικειμενική βελτίωση της ελληνικής οικονομίας».
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκινάει τη χρονιά με ψέματα
Για ψέματα σε ό,τι αφορά το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.
Απαντώντας στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου το γραφείο Τύπου του κόμματος αναφέρει ότι «ξεκινά τη χρονιά με ψέματα που ούτε ο ίδιος δεν τα πιστεύει. Διαπίστωσε πάλι σήμερα μείωση 3% στο καλάθι των εορτών, για να κρύψει τη συνολική αύξηση που αγγίζει το 40% από το 2019 μέχρι το 2024, βάσει των στοιχείων όλων των φορέων παραγωγής και εφοδιασμού.
Μάλιστα κάπου του παράπεσε η έρευνα της Eurostat, που κατατάσσει με ευθύνη της ΝΔ τις Ελληνίδες και τους Έλληνες στην τελευταία θέση της Ευρώπης στην αγοραστική δύναμη, βάσει του δείκτη pps (purchasing power standard). Γι’ αυτό δεν λένε κουβέντα».
Συνεχίζοντας αναφέρεται στην φορολογική πολιτική: «Επιμένει όμως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο ποίημα της δήθεν μείωσης φόρων, λες και απευθύνεται μόνο σε εφοπλιστές και μεγαλομετόχους εισηγμένων εταιριών, την ώρα που το υπουργείο Οικονομικών τον διαψεύδει ανακοινώνοντας επίσημα θηριώδη πλεονάσματα δισεκατομμυρίων πάνω από τους στόχους, αποτέλεσμα του οριζόντιου στραγγαλισμού της ελληνικής κοινωνίας με τους έμμεσους φόρους σε προϊόντα και υπηρεσίες».
Για το στεγαστικό πρόβλημα υποστηρίζει: «Το πιο προκλητικό όμως είναι πως, την ώρα που η Ελλάδα βάσει των στοιχείων της Eurostat είναι στην κορυφή της Ε.Ε για το κόστος στέγασης, καθώς οι Έλληνες καταναλώνουν το 35,2% του συνολικού διαθέσιμου εισοδήματός τους για να καλύψουν τις στεγαστικές τους ανάγκες, με ποσοστό που υπερβαίνει κατά πολύ τον μέσο όρο της Ε.Ε., ο οποίος διαμορφώνεται στο 19,7%, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και η ΝΔ πλασάρουν ως λύση του στεγαστικού το τραπεζικό πρόγραμμα «Σπίτι μου» 1 και 2. Στέλνουν δηλαδή τους πολίτες στο καρτέλ των τραπεζών να τους «περιποιηθούν»».
Καταλήγοντας αναφέρει: «Όσες φορές και αν εξωραΐσουν από τηλεοράσεως τις επιζήμιες για τον λαό πολιτικές τους επιλογές, η πραγματικότητα είναι συγκεκριμένη και σκληρή. Η δε ανάγκη για μία προοδευτική αλλαγή είναι πλέον επιτακτική, αδήριτη».
Σε ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου της Ελληνικής Λύσης, αναφέρεται: «Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη δεν αξίζει σχολιασμό, διότι για άλλη μια φορά προαναγγέλλει «βαρύγδουπους στόχους», δεν λέει όμως κουβέντα για το πως ακριβώς θα επιτευχθούν. Στην κομματική θεωρία, τα παιδιά του «κομματικού σωλήνα», πάντα ήταν καλά. Στην πράξη, ποτέ!».