Στην αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων και στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της ΝΔ, από το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησής της, αναφέρθηκε ο Κωστής Χατζηδάκης, παρουσιάζοντας το βιβλίο του «Μεταρρυθμίσεων ανάβασις. Ευρωπαίοι εξ ανάγκης ή εκ πεποιθήσεως», στο ασφυκτικά γεμάτο Θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών.
Είναι χαρακτηριστικό πως η προσέλευση του κόσμου ήταν τέτοια που δημιουργήθηκε μεγάλο μποτιλιάρισμα γύρω από το Κολλέγιο και τελικά η εκδήλωση καθυστέρησε 50 λεπτά.
Αρκετός κόσμος έμεινε έξω από την αίθουσα και παρακολούθησε την εκδήλωση από 2 μεγάλες οθόνες που είχαν τοποθετηθεί στο φουαγιέ.
«Οι μεταρρυθμίσεις είναι εκδικητικές, είναι εδώ για να θυμίζουν στους αρνητές τους ότι δεν υπηρετούν με την άρνησή τους τα πραγματικά συμφέροντα των πολιτών και της εθνικής οικονομίας» τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης.
Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων που θα προωθήσει η ΝΔ από το πρώτο εξάμηνο εφόσον γίνει κυβέρνηση, ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης «θα είναι η δραστική απλούστευση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων»
«Είναι ανάγκη να συνδέσουμε τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων με τα αποτελέσματα της δουλειάς τους, θα υπάρχει στην άκρη ένα μπόνους που θα το πάρουν τα καλύτερα πανεπιστήμια. Είναι ανάγκη να καταργήσουμε το πανεπιστημιακό άσυλο, γιατί είναι άσυλο παρανομίας.Και είναι ανάγκη να δημιουργήσουμε πρότυπα σχολεία σε κάθε περιοχή γιατί δίνουν ευκαιρίες στα παιδιά των χαμηλότερων κοινωνικών κατηγοριών. Αυτά θα τα κάνουμε πράξη και θα τα κάνουμε πράξη τον πρώτο χρόνο αν όχι το πρώτο εξάμηνο» τόνισε.
Επιχειρηματολογώντας για την ανάγκη των μεταρρυθμίσεων, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε αντιστικτικά στον ΟΤΕ και στη ΔΕΗ: «Ξεκινάω από τον ΟΤΕ και τη ΔΕΗ, με τον Παναγιώτη Βουρλούμη -που ήταν ανάμεσα στο ακροατήριο-, εξυγιάνθηκε ο ΟΤΕ και στη συνέχεια αποκρατικοποιήθηκε, προχώρησε μπροστά, εξαγοράστηκε από μία μεγάλη εταιρεία και άλλαξε κατηγορία. Η ΔΕΗ για διάφορους λόγους, και παλαιότερα και τώρα, παρέμεινε υπό τον έλεγχο του κράτους, πήγε τα τελευταία χρόνια από το κακό στο χειρότερο. Το τελευταίο διάστημα επιχειρήθηκε να πουληθούν αυτό που αποκαλούν τα "πετράδια της", οι λιγνιτικές μονάδες και δεν βρέθηκε αγοραστής. Η ΔΕΗ πάει να γίνει νέα Ολυμπιακή. Έχουμε δύο διαφορετικές περιπτώσεις με τον ΟΤΕ και την ΔΕΗ, ας βγάλουμε τα συμπεράσματά μας…Για την Ολυμπιακή πληρώναμε 400 εκατ. τον χρόνο. Εγώ ο ανάλγητος προχώρησα και, εκεί που πληρώναμε 400 εκατ. τον χρόνο τώρα εισπράττουμε 250 εκατ. τον χρόνο. Αυτή είναι η αλλαγή. Για να γίνουν αυτά με κυνηγούσαν στο σπίτι μου, έγινα ο αντιπαθέστερος υπουργός, αλλά επέμεινα και τώρα αντί να πληρώνουμε εισπράττουμε αυτή είναι η πραγματική αξία των μεταρρυθμίσεων».
Παράλληλα μίλησε και για τα περιφερειακά αεροδρόμια τα οποία είχε ξεκινήσει από την κυβέρνηση Καραμανλή: «Έθεσα τότε την ιδέα στην κυβερνητική επιτροπή. Αμέσως άρχισαν οι αντιδράσεις. Δεν έκανα πίσω, συνέχισα την επιχείρηση και προχώρησε με την κυβέρνηση Σαμαρά. Τι έγινε; Πρώτα το κράτος εισέπραξε 1,2 δισ. Επίσης τα αεροδρόμια από διάδρομοι προσγείωσης και απογείωσης θα γίνουν σύντομα πόλοι ανάπτυξης». Μίλησε ακόμη και για το γάλα και την επέκταση του χρόνου ανάλωσης, λέγοντας ότι «παρότι "κουτσουρεμένη" η μεταρρύθμιση είχε θετικά αποτελέσματα για τις ελληνικές επιχειρήσεις που -μεταξύ άλλων στέλνουν το γάλα τους στα ελληνικά νησιά – με ημερομηνία πέντε ημερών».
Κλείνοντας είπε ότι «κόσμος προχωρά με τεράστιες γιγαντιαίες ασύλληπτες ταχύτητες, αξίζει να βάλουμε τα δυνατά μας, μην έχουμε στόχο να απομονωθούμε από τις αλλαγές, δεν γίνεται να σταματήσουμε τη γη και να κατέβουμε, αν δεν προσαρμοστούμε στην πραγματικότητα θα μας προσπεράσει και θα μας περιθωριοποιήσει».
Ποιοι έδωσαν το «παρών»
Στην εκδήλωση συμμετείχαν προσωπικότητες από την πολιτική, την οικονομία, την ακαδημαϊκή κοινότητα, την τέχνη και τον αθλητισμό.
Ανάμεσα στους πολιτικούς ήταν Μάκης Βορίδης, Μαρια Σπυράκη, Νότης Μηταράκης, Χρήστος Δήμας, Νίκη Κεραμέως, Κατερινα Μάρκου, Χάρης Θεοχάρης ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, οι πρώην Επίτροποι Σταύρος Δήμας και Γιάννης Παλαιοκρασσάς, αλλά και οι Μαριέττα Γιαννάκου, Τίμος Χριστοδούλου, Θόδωρος Ρουσσόπουλος, Γιάννης Παπαθανασίου, Θανάσης Σκορδάς, Φάνη Πάλη-Πετραλιά, Πέτρος Δούκας, Λ. Ζαγορίτης και ο Στέλιος Κιμπουρόπουλος.
Το παρών έδωσαν οι δήμαρχοι από το Βόρειο Τομέα Ηλίας Αποστολόπουλος, Γιώργος Μαρκόπουλος, Αναστάσιος Μαυρίδης. Παντελής Ξυριδάκης, Δημήτρης Στεργίου, αλλά και καθηγητές Πανεπιστημίου μεταξύ των οποίων Νίκος Αλιβιζάτος, Νικηφόρος Διαμαντούρος, Απόστολος Γεωργιάδης, Γιώργος Ιωάννου όπως και οι Πρυτάνεις Μανώλης Γιακουμάκης. Θάνος Δημόπουλος, Άγγελός Κότιος, Ισμήνη Κριάρη, Γιάννης Γκόλιας.
Από τον καλλιτεχνικό χώρο ξεχώρισαν Γιώργος Χατζηνάσιος, Γιάννης Σμαραγδής, Πέγκυ Σταθακοπούλου και από τον αθλητισμό Αντώνης Αντωνιάδης, Νίκος Καρούλιας και Μιχάλης Γεροθόδωρος.
Η παρουσίαση του βιβλίου αποτέλεσε ουσιαστικά και την πρώτη μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση του Κ. Χατζηδάκη στον Βόρειο Τομέα της Β´ Αθηνών. Ένα δυναμικό ξεκίνημα για τον ίδιον που συνδυάστηκε όμως με το γνωστό προφίλ της μετριοπάθειας και της σοβαρότητας, παρά την σταθερή όξυνση του πολιτικού κλίματος.
Από τη σύνθεση του ακροατηρίου μπορεί κανείς να διακρίνει την παρουσία «της όλης ΝΔ», ενώ ήταν προφανές ότι παρίστατο προσωπικότητες που συμβολίζουν τα ανοίγματα που θέλει να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.