«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ζητάει όλα ή τίποτα». Για προσπάθεια εκβιασμού της διαπραγμάτευσης από την τουρκική πλευρά έκανε λόγο σήμερα με δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς εισερχόμενος στον συνεδριακό χώρο όπου διεξάγονται, για τρίτη κατά σειρά μέρα, οι εργασίες της Διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας.
«Χθες έγινε μια προσπάθεια εκβιασμού της διαπραγμάτευσης. Την αποτρέψαμε με σαφήνεια. Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ζητάει όλα ή τίποτα», τόνισε ο κ. Κοτζιάς επισημαίνοτας ότι «η διαπραγμάτευση είναι για να κάνουμε ένα συμβιβασμό που να ωφελεί όλες τις πλευρές».
«Εγώ εξήγησα στους συναδέλφους μου», πρόσθεσε «ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως και η Ελλάδα, διαθέτει το Δίκαιο και τη δύναμη του Δικαίου, ενώ η άλλη πλευρά διαθέτει την κατοχή και το στρατό. Αυτή είναι η διαπραγμάτευση».
Χθες βράδυ η συνάντηση όλων των πλευρών που εμπλέκονται στα θέματα εγγυήσεων και ασφάλεια έγινε σε βαρύ κλίμα υπό τη σκιά των δηλώσεων του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος είχε δηλώσει νωρίτερα ότι αυτή είναι η «τελευταία Διάσκεψη» για το Κυπριακό. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για τα θέματα εγγυήσεων και ασφάλειας, κατά την οποία δεν επετεύχθη καμία πρόοδος, η Τουρκία έθεσε μετ’ επιτάσεως απαίτησή της για παραχώρηση από την κυπριακή πλευρά του καθεστώτος των 4 ελευθεριών για τους Τούρκους πολίτες συνδέοντάς την ευθέως με την πρόοδο στα κεφάλαια εγγυήσεων και ασφάλειας.
Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στήριξε απόλυτα την κυπριακή θέση, επισημαίνοντας τα ανεδαφικά στοιχεία της τουρκικής απαίτησης, ενώ τόνισε στην παρέμβαση του ότι όλοι οφείλουν να επιδείξουν εποικοδομητικό πνεύμα και να βοηθήσουν στη λύση, επισημαίνοντας ότι δεν μπορούν γίνουν ανεκτές εκβιαστικές τακτικές. Ανέφερε δε ότι η Διάσκεψη -στην οποία η Ελλάδα προσήλθε για να συζητήσει τα θέματα των εγγυήσεων και ασφάλειας που την αφορούν – είναι «ανοικτού τέλους» (open ended) και δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται ως "η τελευταία Διάσκεψη".
Εξάλλου, χθες, έπειτα από μια αρκετά δύσκολη ημέρα, στην οποία επιβεβαιώθηκε η τουρκική πρόταση για μια λύση στα πρότυπο του σχεδίου Ανάν, ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Εσπεν Μπαρθ Εϊντε συγκάλεσε τη διάσκεψη των ηγετών και των τριών υπουργείων Εξωτερικών και εκπροσώπων των εγγυητριών δυνάμεων, με περιορισμένη σύνθεση (1+1), προκειμένου, κατά βάση, να αντιληφθεί αν –ενόψει της σημερινής άφιξης Γκουτιέρες– υπάρχει πιθανότητα παρουσίασης κάποιου σημείου σύγκλισης. Κάτι τέτοιο δεν έγινε εφικτό και, ως εκ τούτου, η σημερινή διάσκεψη με τον κ. Γκουτιέρες αποκτά μεγαλύτερη σημασία.
Στο Κραν Μοντανά θα είναι και ο Άλαν Ντάνκαν, Υφυπουργός για ευρωπαϊκά θέματα της τρίτης εγγυήτριας δύναμης Μ. Βρετανίας, η οποία προσπαθεί να διαδραματίσει ρόλο γεφυροποιού. Το μεσημέρι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα παραθέσει γεύμα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί. Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί γεύμα του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών και του Τούρκου ομολόγου του, κατά το οποίο θα γίνει προσπάθεια να διερευνηθούν περαιτέρω οι τουρκικές προθέσεις ως προς τα θέματα εγγυήσεων και ασφάλειας. Στις 15.30 αναμένεται να γίνει χωριστή διμερής συνάντηση του κ. Γκουτιέρες με τον Νίκο Κοτζιά. Ο Γενικός Γραμματέας αναμένεται, επίσης, να παραστεί αργότερα στο τραπέζι των δικοινοτικών συνομιλιών.