Σε κάθε περίπτωση η, όπως όλα δείχνουν, εκλογή Μακρόν θα είναι εκκίνηση για την επιβεβαίωση αλλά και την αναγκαία ανάταξη της Ευρώπης. Αυτό δηλώνει στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, που συμπληρώνει ότι η εκλογή Μακρόν θα είναι μια πολύ σημαντική, κερδισμένη μάχη, αλλά όχι ένας κερδισμένος πόλεμος.
Παράλληλα, την ανησυχία του για τις τουρκικές απειλές που, όπως λέει στη συνέντευξή του προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δημιουργούν συνθήκες και προϋποθέσεις επικίνδυνης κρίσης, εκφράζει ο Γιώργος Κουμουτσάκος.
Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ στέλνει μήνυμα στην Άγκυρα μιλώντας για την ανάγκη σχέσεων αμοιβαίου σεβασμού ενώ στέκεται ιδιαίτερα και στην κατάσταση που επικρατεί στα Σκόπια τονίζοντας πως «επιστρέφουν οι 'δαίμονες' των Βαλκανίων».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου στον Δημήτρη Κοτταρίδη, για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
Σας ανησυχούν οι απειλές της Τουρκίας ότι δεν θα επιτρέψει σε εταιρείες εξουσιοδοτημένες από την Κυπριακή Δημοκρατία να προχωρήσουν σε δραστηριότητες εξόρυξης σε περιοχές της κυπριακής Α.Ο.Ζ.;
Ναι, με ανησυχούν. Η Τουρκία δημιουργεί συνθήκες και προϋποθέσεις επικίνδυνης κρίσης για να εκβιάσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Για να εξουδετερώσει το οικονομικό πλεονέκτημα που αποκτά με την αξιοποίηση των κοιτασμάτων που εντοπίστηκαν στην Α.Ο.Ζ. της. Το πράττει, παραβιάζοντας κατάφωρα τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Οφείλουμε, λοιπόν, να κινητοποιήσουμε τη Διεθνή Κοινότητα, τον Ο.Η.Ε., την Ε.Ε., αλλά και το ΝΑΤΟ, προκειμένου να προχωρήσουν σε αποτελεσματικές παρεμβάσεις απέναντι στην τουρκική πολιτική έντασης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Χρειάζεται, ταυτόχρονα, διαρκής επαγρύπνηση, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, για να αποκρουστεί ο τουρκικός εκβιασμός. Και βέβαια να είναι σαφές προς κάθε κατεύθυνση πως όλοι οι Έλληνες συμπαρατασσόμαστε στον Κυπριακό Ελληνισμό και την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Πού οφείλουμε να έχουμε στραμμένη την προσοχή μας; Στην Κύπρο ή στο Αιγαίο;
Παντού. Οι προκλήσεις στην Κύπρο αποτελούν συνέχεια στην προβληματική, την επίμονη και επικίνδυνη παραβατική συμπεριφορά της 'Αγκυρας στο Αιγαίο. Η Τουρκία εξελίσσεται σε απρόβλεπτο γείτονα για Ελλάδα και Κύπρο, σε αβέβαιο σύμμαχο για τη Δύση, σε χώρα που «παράγει» αστάθεια και «καταναλώνει» ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της. Και αυτό οφείλουμε να το αναδείξουμε σε διεθνές επίπεδο. Υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την αταλάντευτη προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες, που δεν αφήνουν αμφιβολία για δίκαια και τα δικαιώματά μας. «Γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο δεν υπάρχουν.
Υπάρχουν σήμερα, σε αυτό το κλίμα έντασης, προοπτικές βελτίωσης των Ελληνο-τουρκικών σχέσεων;
Με την Τουρκία είμαστε και θα είμαστε γείτονες. Οφείλουμε να είμαστε καλοί γείτονες, ακόμη και φίλοι. Εμείς το επιθυμούμε ειλικρινά. Αυτό όμως προϋποθέτει αμοιβαίο σεβασμό. Αμοιβαία καλή θέληση. Όμως, η σημερινή στάση της Τουρκίας είναι το λιγότερο, αντιπαραγωγική. Η ευθύνη είναι στα χέρια της.
Ποια είναι η εκτίμησή σας για τα όσα συμβαίνουν στα γειτονικά Σκόπια;
Τον τελευταίο καιρό έχω την αίσθηση ότι επιστρέφουν οι "δαίμονες των Βαλκανίων". Αστάθεια, ένταση, εθνικισμός, εθνοτικές διενέξεις και έν δυνάμει κρίσεις, εάν όχι συγκρούσεις. Η ατμόσφαιρα στα Βαλκάνια μυρίζει χυμένη βενζίνη. Συμβαίνει στα Σκόπια και όχι μόνον. Η πολιτική της Ελλάδας πρέπει να διέπεται από πέντε βασικές κατευθυντήριες γραμμές. Πολιτική σταθερότητα. Εδαφική ακεραιότητα. Καλή γειτονία. Μη ανάμειξη στα εσωτερικά. Διατήρηση της ευρωπαϊκής προοπτικής με σεβασμό στα συμφωνημένα προαπαιτούμενα.
Γαλλία. Προεδρικές εκλογές. Τι προβλέπετε και τι μπορεί να σημαίνουν, στη μια και την άλλη περίπτωση, για την Ευρώπη και την Ελλάδα;
Ευτυχώς υπάρχει μόνο μια προοπτική. Νίκη του Μακρόν. Το αντίθετο θα ήταν καταστροφικό, όχι μόνο για τη Γαλλία, αλλά και για ολόκληρη την Ε.Ε. Και βεβαίως για τη χώρα μας. Έξοδος της Γαλλίας από την Ευρωζώνη και την Ε.Ε. θα προκαλούσε τέτοιους κραδασμούς που θα γκρέμιζαν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Αυτό δεν θα ήταν λύση. Θα ήταν διάλυση. Στους δύσκολους αυτούς καιρούς, ακόμη κι αν δεν υπήρχε η Ε.Ε., θα έπρεπε να την ανακαλύψουμε. Θέλουμε η Ελλάδα να είναι στον σκληρό πυρήνα της ενοποίησης. Ήμασταν από τα πρώτα μέλη της ΕΟΚ, μπήκαμε στην Ευρωζώνη, μπήκαμε στη Ζώνη Σένγκεν. Ήμασταν και θέλουμε να είμαστε στην πρώτη ταχύτητα. Αυτό είναι το συμφέρον της πατρίδας μας.
Τα κάνουν όλα καλά οι εταίροι και δανειστές μας; Τα κάνει όλα καλά η Ε.Ε;
Το ότι πιστεύουμε στην αναγκαιότητα της Ενωμένης Ευρώπης δεν σημαίνει ότι κλείνουμε τα μάτια στις αδυναμίες και τα σφάλματά της. Δεν σημαίνει ότι δεν ασκούμε κριτική για τις υπερβολικές απαιτήσεις των εταίρων μας στα Μνημόνια, όπως και για τα ευρωπαϊκά λάθη που κοστίζουν ακριβά στην κοινωνία μας. Δεν μασάμε τα λόγια μας. Απέναντι στο στείρο εθνικισμό, αντιπαρατάσσουμε το γνήσιο πατριωτισμό, τονίζοντας ότι το εθνικό συμφέρον υπηρετείται αποτελεσματικότερα μέσα και όχι έξω από την Ευρώπη.
Η νίκη Μακρόν θα είναι η ήττα του αντιευρωπαϊσμού και του λαϊκισμού στην Ευρώπη;
Θα είναι μια ήττα των άκρων, του λαϊκισμού και του αντιευρωπαϊσμού.Όχι όμως η οριστική. Η εκλογή Μακρόν θα είναι μια πολύ σημαντική κερδισμένη μάχη. Όχι ένας κερδισμένος πόλεμος. Η Ευρώπη έχει πολλά να κάνει ακόμα. Έχουμε, πολλά να κάνουμε ακόμα. Σε κάθε περίπτωση, η, όπως όλα δείχνουν, εκλογή Μακρόν θα είναι εκκίνηση για την επιβεβαίωση αλλά και την αναγκαία ανάταξη της Ευρώπης.
Λέγατε πως θα ψηφίζατε ό,τι θετικό προτείνει η Κυβέρνηση. Αλλά καταλήξατε να μην ψηφίζετε ούτε καν τα θετικά. Και αναφέρομαι στην άρνησή σας να ψηφίσετε ακόμα και τα λεγόμενα αντίμετρα.
Λέμε ξεκάθαρα ότι με τις συμφωνίες που έκαναν, τα αντίμετρα που υπόσχονται δεν πρόκειται να εφαρμοστούν. Δεν είναι εφικτά τα πλεονάσματα που θα επιτρέψουν της εφαρμογή τους. Ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας, στις 23 Ιουνίου, έλεγε ότι «είναι απολύτως αδύνατο να διατηρηθούν πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μετά το 2018». Δεν χρειαζόμαστε άλλη μαρτυρία. Φτάνει αυτή του Αλ.Τσίπρα. Τα «σφαγιαστικά» μέτρα σε φόρους και
μειώσεις συντάξεων είναι δέσμευση που σίγουρα θα εφαρμοστεί. Τα αντίμετρα όμως είναι προπαγάνδα. Είναι ψεύτικη υπόσχεση που θα εξαερωθεί. Πρόκειται για την τελευταία πολιτική απάτη του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς, σε εξαπάτηση των Ελλήνων δεν συμμετέχουμε.
Δεν αναγνωρίζετε, όμως, ότι τα αντίμετρα κινούνται σε θετική κατεύθυνση;
Κάποια αντίμετρα -όπως τα γεύματα στα σχολεία- συνιστούν στοιχειώδεις υποχρεώσεις του κράτους και είναι ανάγκη να εφαρμοστούν άμεσα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κάποια άλλα θυμίζουν το ρητό «να σε κάψω Γιάννη να σ' αλείψω λάδι».
Ενώ υπόσχονταν 13η σύνταξη, κόβουν τώρα και τη 12η και, σε πολλές περιπτώσεις, κόβουν και την 11η.
Επιπλέον, αφαιρούν από το συνταξιούχο άλλη μισή ή μια σύνταξη με τη μείωση του αφορολόγητου. Και τού υπόσχονται σαν αντίμετρο μείωση 5 ευρώ στο κόστος των φαρμάκων. Ε, δεν είναι θετικά, λοιπόν. Είναι πρόκληση. Μην ξεχνάμε ότι με τη μείωση του αφορολόγητου θα πληρώνουν φόρο ακόμη κι όσοι παίρνουν 500 ευρώ το μήνα. Και βέβαια θα πληρώνουμε επιπλέον 600
ευρώ όλοι οι άλλοι. Που σημαίνει ότι επιβαρύνονται δυσανάλογα οι οικονομικά ασθενέστεροι. Η δήθεν κοινωνική ευαισθησία του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται αναλγησία.
Πάντως η εφαρμογή των μέτρων ξεκινά μετά το 2018.
Πράγματι τα μέτρα που θα ψηφίσουν τώρα αφορούν την περίοδο μετά το τέλος του τρίτου Μνημονίου. Σηματοδοτούν, επομένως, την αρχή του τέταρτου Μνημονίου. Ο κ. Τσίπρας είναι ο πρωταθλητής των μνημονίων. Δύο μνημόνια σε δύο χρόνια. Χρυσό μετάλλιο αναξιοπιστίας!
Δεν θα ψηφίσετε, αλλά ενδεχομένως να κληθείτε ως κυβέρνηση να εφαρμόσετε τα μέτρα. Τι θα κάνετε;
Προφανώς δεν θα καταργήσουμε με ένα νόμο και ένα άρθρο τους νόμους ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Δύο είναι οι αρχές που θα καθοδηγήσουν τις επιλογές της Νέας Δημοκρατίας. Η πρώτη είναι η συνέχεια του Κράτους. Η δεύτερη είναι η Δημοκρατική αρχή όπως αποτυπώνεται σε μια νωπή λαϊκή εντολή. Η πρώτη δεσμεύει ως προς τους στρατηγικούς στόχους, η δεύτερη, όμως, μας απελευθερώνει και μας επιτρέπει πρωτοβουλίες ως προς τους τρόπους επίτευξης των στόχων. Και αυτό το περιθώριο που μας δίνει η δεύτερη αρχή θα το επενδύσουμε σε μείωση φόρων, μείωση δαπανών, αύξηση μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων. Σε αύξηση θέσεων εργασίας.
Σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας ενόψει συνταγματικής αναθεώρησης. Ποια είναι η θέση σας;
Δεν νοείται και δεν πρόκειται να συμπράξουμε ούτε στην κατάργηση του άρθρου 3, ούτε στην αλλαγή του προοιμίου του Συντάγματος. Το είπε ξεκάθαρα ο Πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης. 'Αλλωστε, η ανεξιθρησκεία στην Ελλάδα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη και δεν χρειάζεται τίποτε παραπάνω. Και βέβαια, μην ξεχνάμε τον ιστορικό ρόλο της Εκκλησίας μας. Ούτε το γεγονός ότι, στις δύσκολες μέρες που περνούμε, η Εκκλησία αναπτύσσει δράσεις που κρατούν όρθια την κοινωνία. Ισοπεδωτικές αντιλήψεις δεν προσθέτουν, αφαιρούν.