«Η λογική του νταή της γειτονιάς δεν φοβίζει κανέναν και πρέπει αυτό να γίνει αντιληπτό στην Άγκυρα» τόνισε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM» για τις τουρκικές απειλές σε ό,τι αφορά τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
«Η Κυπριακή Δημοκρατία θα ασκήσει, όπως εκείνη κρίνει, τα νόμιμα και κυριαρχικά της δικαιώματα. Και οι Έλληνες της παρέχουμε πλήρη στήριξη» σημείωσε ο κ. Κουμουτσάκος, επισημαίνοντας πως «αυτό είναι ένα σαφές μήνυμα προς την άλλη πλευρά, που έχει εξελιχθεί σ' έναν δύσκολο, απρόβλεπτο γείτονα, σε έναν αβέβαιο σύμμαχο».
«Είναι μέρες που απαιτούν ψυχραιμία και εγρήγορση από την ελληνική πλευρά. Η κλιμάκωση της έντασης που επιχειρεί η Άγκυρα στην ανατολική Μεσόγειο με διακηρυγμένο στόχο την ακύρωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της, επιβάλλει και ψυχραιμία και επαγρύπνηση του ελληνισμού αλλά και της διεθνούς κοινότητας», υπογράμμισε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ.
Χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση της Άγκυρας «γιατί κινείται εκτός διεθνούς νομιμότητας», «συνιστά απειλή για την ασφάλεια και την ειρήνη στην ανατολική Μεσόγειο» και «επιβεβαιώνει ότι η Τουρκία εξελίσσεται σε παράγοντα περιφερειακής και διεθνούς αστάθειας» και υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης παρέμβασης από τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Πρέπει να σταλούν τα απαραίτητα μηνύματα προς την Άγκυρα προκειμένου η διεθνής κοινότητα, η ΕΕ να προασπίσουν από προκλητικές συμπεριφορές το κύρος του διεθνούς δικαίου και μετά την ασφάλεια και την ειρήνη στην ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ και όσα διεμήφθησαν στη Βουλή, με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη να θέτει θέμα δεδηλωμένης για την κυβέρνηση με αφορμή τις θέσεις του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε πως «ο κ. Κοτζιάς θα πρέπει να πηγαίνει με μια ενιαία θέση να διαπραγματευτεί» διότι «αν δεν υπάρχει μία ενιαία θέση στην κυβερνητική πλειοψηφία, η θέση του υπουργού Εξωτερικών είναι υποθηκευμένη και ήδη υποσκάπτεται εξαρχής» και «οι συνομιλητές του δεν μπορούν να γνωρίζουν τι ακριβώς εκπροσωπεί ο βασικός διαπραγματευτής που είναι ο υπουργός Εξωτερικών».
«Το ζήτημα της ονομασίας και με ποια εντολή θα διαπραγματευτεί μια κυβέρνηση ένα ζήτημα που βρίσκεται στην προμετωπίδα, πολύ ψηλά στην κλίμακα των εθνικών ζητημάτων μιας χώρας, δεν μπορεί να είναι ζήτημα αποκλινουσών και στην περίπτωση αυτή διαφορετικών αναγνώσεων του τι πρέπει να γίνει», σημείωσε ο κ. Κουμουτσάκος.
«Είμαστε υποχρεωμένοι από τη θεσμική μας θέση ως αξιωματική αντιπολίτευση να ζητήσουμε να ξέρουμε εμείς, οι πολιτικές δυνάμεις και ο ελληνικός λαός, με ποια ακριβώς θέση θα δει τη Δευτέρα ο κ. Κοτζιάς τον κ. Νίμιτς», πρόσθεσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ.
Σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Γερμανού υφυπουργού Εξωτερικών, Μίχαελ Ροτ, από τα Σκόπια για το θέμα της ονομασίας είπε πως «οι δηλώσεις του κ. Ροτ ήταν επιπόλαιες και φαίνεται ότι υπάρχει μία άγνοια του βάθους και της σοβαρότητας του ζητήματος της ονομασίας», υπογραμμίζοντας πως «δεν είναι μια επιπόλαια παραδοξότητα το ζήτημα της ονομασίας».
Ερωτηθείς εάν με το κλείσιμο της αξιολόγησης και την έξοδο από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος αποκαθίσταται η διεθνής εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα και ανοίγει ο δρόμος προς την ανάπτυξη, απάντησε: «Σε επίπεδο αριθμών και μεγεθών είναι μία αξιοσημείωτη εξέλιξη, όμως ναι μεν σε επίπεδο ανακοινώσεων η Ελλάδα βγαίνει από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, αλλά αυτό που βιώνεται από τους πολίτες είναι η υπερβολική φορολόγηση, οι υπερβολικές περικοπές και η υπερβολική απαισιοδοξία για το παρόν και το μέλλον της χώρας. Απ' αυτή την υπερβολή όχι μόνο δεν βγαίνει η χώρα, αλλά η εκτίμησή μας είναι ότι και η κοινωνία και η οικονομία βυθίζονται περισσότερο».
Για την αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά την τοποθέτηση της ε.τ πρόεδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου στο Νομικό Γραφείο της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού ως άμισθη προϊσταμένη, ο κ. Κουμουτσάκος σχολίασε: «Το τι συνέβη τις τελευταίες με την κ. Θάνου και την απόφασή της να πάρει τη συγκεκριμένη θέση ερμηνεύει την προηγούμενη πολιτεία της, όταν π.χ. τα κρίσιμα 24ωρα που διαμορφωνόταν η απόφαση του ΣτΕ για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, εμφανίστηκε τότε η κ. Θάνου ως συνδικαλιστική εκπρόσωπος, -που δεν όφειλε να το κάνει- ζητώντας να διασφαλιστεί από τον πρωθυπουργό παράταση του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστών. Σήμερα, μ' αυτή της την απόφαση και με τη θέση που αναλαμβάνει εξηγούνται όλα τα προηγούμενα. Και όπως λέει ο λαός, τα στερνά τιμούν τα πρώτα. Εκεί βρισκόμαστε και ορθώς η ΝΔ και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις ανέδειξαν το ζήτημα αυτό. Αν έχει συμβεί στο παρελθόν, δεν είχε γίνει με τέτοιους όρους».