Την απόφαση να «αναβαθμιστεί» η ελληνική ναυτική παρουσία νοτιοανατολικά της Κύπρου, σε περίπτωση συνέχισης της τουρκικής προκλητικότητας, έλαβαν σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής» οι Α. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος στην τελευταία συνάντησή τους την Τετάρτη, αξιολογώντας ότι η τουρκική επιθετικότητα δεν θα πρέπει να μείνει αναπάντητη στο διηνεκές.
Ωστόσο η Αθήνα ευελπιστεί, ότι η διεθνής πίεση, όπως εκδηλώθηκε με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής της Ε.Ε., όπου για πρώτη φορά αναφέρεται ότι η αναγνώριση όλων των μελών της Ε.Ε. αποτελεί προϋπόθεση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, αλλά και πιέσεις που ασκούνται παρασκηνιακά θα οδηγήσουν την κρίση σε εκτόνωση.
Το «θερμόμετρο» στις σχέσεις Ελλάδας/Κύπρου – Τουρκίας συνεχώς ανεβαίνει από τις αρχές Οκτωβρίου, όταν η Τουρκία δέσμευσε κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου περιοχές στην κυπριακή ΑΟΖ για σεισμογραφικές έρευνες.
Σε συνεννόηση με τη Λευκωσία, η ελληνική κυβέρνηση είχε επιλέξει να μην τροφοδοτήσει την ένταση, και αυτός ήταν ο λόγος που τα ελληνικά πολεμικά -με εξαίρεση την τορπιλάκατο «Καβαλούδης» που αποτελεί τμήμα της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ Unifil– είχαν μείνει μακριά από τη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου, αναφέρει η «Καθημερινή».
«Επικίνδυνες ημερομηνίες» για να κλιμακωθεί ακόμα περισσότερο η τουρκική προκλητικότητα είναι οι επόμενες δύο εβδομάδες, καθώς στις 29 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία η υπουργική συνάντηση της Τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου και στις 8 Νοεμβρίου θα ακολουθήσει Σύνοδος Κορυφής των ηγετών των τριών πλευρών – συνεργασία που έχει προκαλέσει μεγάλη ενόχληση στην Τουρκία.
Το βέβαιο ωστόσο, είναι πως σε περίπτωση που η τουρκική πλευρά επιχειρήσει ένα ακόμα βήμα κλιμάκωσης της κρίσης στην Κύπρο, η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να αποστείλει στην περιοχή μία φρεγάτα. Η σχετική ανακοίνωση αναμένεται να γίνει από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, σε χρόνο που θα επιλεγεί από την Αθήνα σε συνεννόηση με την Λευκωσία, ενδεχομένως και κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κύπρο στις 7 Νοεμβρίου. Η παρουσία ελληνικού πολεμικού πλοίου στην επιχείρηση Unifil δίνει τη νομιμοποιητική βάση στην Αθήνα για να αναβαθμίσει στρατιωτικά την παρουσία της στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.
Το μείζον ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσει η ελληνική πλευρά στην περίπτωση που η Άγκυρα επιλέξει να επιμείνει στην τακτική της έντασης και της απειλής χρήσης βίας με σκοπό να επιβάλει την ατζέντα για «μοίρασμα» των κυπριακών υδρογονανθράκων.
Επί του παρόντος, Ελλάδα και Κύπρος είναι αφοσιωμένες στην προσπάθεια εξεύρεσης διπλωματικής διεξόδου από την κρίση.