Σε αγώνα δρόμου για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας για το νέο, πλήρες χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ελλάδας, μέσω του ESM, έχει επιδοθεί η κυβέρνηση, επιχειρώντας να αποκλείσει την πιθανότητα λήψης ενός νέου δανείου – γέφυρα.
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, σε δηλώσεις του, ανέφερε πως η κυβέρνηση στοχεύει στην επίτευξη οριστικής συμφωνίας και όχι στο ενδεχόμενο χορήγησης ενός νέου δανείου – γέφυρα.
Η διαπραγμάτευση κυβέρνησης – δανειστών συνεχίζεται, ενώ αυτή την ώρα στο τραπέζι των διαβουλεύσεων έχει τεθεί το ταμείο – μαμούθ των αποκρατικοποιήσεων, με στόχο την άντληση εσόδων 50 δισ. ευρώ, σε ορίζοντα 30 ετών.
Όπως αποκάλυψε ο κ. Τσακαλώτος, κυβέρνηση και δανειστές εμφανίζουν διαφορετικές θέσεις ως προς τη νομική υπόσταση του ταμείου.
Διάσταση απόψεων φέρεται να εντοπίζεται και σε ό,τι αφορά το ποιος θα κληθεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, είτε πρόκειται για projects που έχουν ήδη ξεκινήσει, είτε για νέες ιδιωτικοποιήσεις.
Αύριο, στον ίδιο χώρο, οι δύο υπουργοί και οι εκπρόσωποι των τεσσάρων θεσμών θα πραγματοποιήσουν μια ανασκόπηση, – με την ολοκλήρωση του α΄ κύκλου των συζητήσεων – των έως σήμερα διαπραγματεύσεων.
Τα «κόκκινα» δάνεια και οι αποκρατικοποιήσεις αποτελούν τα πλέον κρίσιμα «βαρόμετρα» που θα κρίνουν, αν τελικά τηρηθεί το σφιχτό χρονοδιάγραμμα, την επίτευξη συμφωνίας.
Στα υπόλοιπα μέτωπα του εργασιακού, οι πληροφορίες φέρουν τους εκπροσώπους των δανειστών να επιμένουν στις ομαδικές απολύσεις και σε παρεμβάσεις της συνδικαλιστικής λειτουργίας, δηλαδή σε ό,τι αφορά τις απεργίες, τις άδειες κ.λ.π.
Τα καυτά αυτά θέματα μπαίνουν από σήμερα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, με την κυβέρνηση να επιδιώκει να έχουν όλα κλείσει μέχρι τις 18 Αυγούστου, ώστε αμέσως μετά να ανοίξει ο δρόμος για «ξεκαθάρισμα των λογαριασμών» στον ΣΥΡΙΖΑ και ενδεχόμενες πολιτικές εξελίξεις στη συνέχεια.