Σε κλίμα έντασης και μεγάλων διαφωνιών συνεδριάζει στις 17:30 το απόγευμα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να αποφασίσει για τη σύγκληση των ανώτατων συλλογικών οργάνων του κόμματος, που θα καθορίσουν τη νέα πορεία.
Η αντιπαράθεση γίνεται με επίκεντρο την υπογραφή της νέας συμφωνίας με τους δανειστές: Η ηγεσία θεωρεί ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η προσπάθεια που ξεκίνησε με τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου και να επιτευχθεί η ένταξη της χώρας στον ESM, που θα εξασφαλίσει χρηματοδοτική ομπρέλα για τη χώρα την επόμενη τριετία, με αντάλλαγμα ένα σκληρό δημοσιονομικό και διαρθρωτικό πρόγραμμα.
Οι διαφωνούντες, κυρίως η αριστερή πτέρυγα, ζητάει να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και να μην υπογραφεί το συζητούμενο μνημόνιο, παρά να αναζητηθεί εναλλακτική λύση.
Η ηγετική ομάδα θεωρεί ως το καλύτερο πεδίο για να λυθούν οι διαφορές ένα έκτακτο συνέδριο, που μπορεί να συγκληθεί ακόμη και τον Αύγουστο, ή το αργότερο το Σεπτέμβριο, με τη συμμετοχή στις διαδικασίες και όσων μελών εντάχθηκαν στο μεταξύ -από το προηγούμενο συνέδριο του 2013- στο κόμμα.
Η Αριστερή Πλατφόρμα προτείνει την άμεση σύγκληση της κεντρικής επιτροπής, που θα αποφασίσει για την ορθότητα ή όχι των επιλογών του Μεγάρου Μαξίμου. Η ηγεσία αντιπροτείνει συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής μόνο για να αποφασίσει τη διεξαγωγή του συνεδρίου.
Η Αριστερή Πλατφόρμα θεωρεί ότι, εάν είναι να συγκληθεί συνέδριο, αυτό πρέπει να είναι το «διαρκές» συνέδριο, αυτό που έχει δηλαδή τη σύνθεση του 2013.
Ρυθμιστικό ρόλο στην αντιπαράθεση θα διαδραματίσει η κίνηση των «53», η οποία ήταν μεν στην προεδρική πλειοψηφία μέχρι τώρα, αλλά εσχάτως και εν όψει του νέου μνημονίου, ένα σημαντικό μέρος της έχει μετατοπιστεί και έχει σημεία σύγκλισης με την αριστερή πτέρυγα.
Αντιδρά μάλιστα και στη λήψη καταστατικών μέτρων για τους διαφωνούντες. Η στάση των «53» -από τους οποίους προέρχεται και ο γραμματέας του κόμματος, Τάσος Κορωνάκης- θα κρίνει και την τελική έκβαση της μάχης στην Πολιτική Γραμματεία.