Η συνάντηση με τον κύριο Ντράγκι, θα γίνει μεν πίσω από κλειστές πόρτες, όμως κατά την είσοδο θα γίνουν δηλώσεις, όπου θα φανερωθούν οι προθέσεις του «τραπεζίτη» της Ευρωζώνης.
Ο κ. Βαρουφάκης αναμένεται να παρουσιάσει στον κ. Ντράγκι την πρότασή του για την έκδοση ομολόγων αέναης διάρκειας (perpetual bond) με τα οποία θα ανταλλαγούν τα ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 27 δισ. ευρώ που απέκτησε η ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος SMP.
Σημειώνεται πως στόχος της πρότασης είναι να απαλλαγεί η Ελλάδα από το βάρος της αποπληρωμής των ομολόγων αυτών που εξαιρέθηκαν από το PSI και τα οποία ωριμάζουν σταδιακά έως το 2020. Έτσι, επιδιώκει να αποφύγει να λάβει νέα δάνεια από τους εταίρους για να τα αποπληρώσει και να κλείσει το «φαύλο κύκλο» του δανεισμού από τον επίσημο τομέα.
Το κλίμα ωστόσο για την ελληνική πλευρά σίγουρα δεν είναι αυτό που θα περίμενε ο έλληνας υπουργός εξωτερικών καθώς ήδη κύκλοι της ΕΚΤ έσπευσαν να "κόψουν" τα φτερά της Αθήνας, εμφανιζόμενοι άκρως αρνητικοί στο πρόγραμμα επέκτασης της περιόδου λήξης ελληνικών ομολόγων που διακρατά η ΕΚΤ, ζητώντας την αποπληρωμή των τίτλων στον ορισμένο χρόνο.
Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι και η συνάντηση με τον Βόφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών παραμένει αμετακίνητος στη θέση του για τήρηση από την πλευρά της Ελλάδας των ήδη συμφωνηθέντων.
Πάντως, στο Βερολίνο ήδη συζητείται πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να αφεθεί μόνη της, ενώ δημοσίευμα του Bloomberg επικαλείται ετοιμότητα της Άγκελα Μέρκελ να περιμένει, ακόμα και μετά το Φεβρουάριο, να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες για το ελληνικό πρόγραμμα.
Η Ευρώπη οφείλει να ακούσει τον Βαρουφάκη
Ο Guardian παίρνει θέση και απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους ηγέτες τους προτρέπει να ακούσουν την Ελλάδα.
«Έχοντας συγγράψει βιβλία για τη θεωρία των παιγνίων, ο Βαρουφάκης θα είναι καλά εξοπλισμένος για την «επιστήμη» των διαπραγματεύσεων που θα είναι πολύμηνες και εξαντλητικές σε Βερολίνο, Φρανκφούρτη και Βρυξέλλες.
Είναι δεδομένο πως οι Ευρωπαίοι που φοβούνται αρκετά για το μέλλον του νομίσματός τους, δεν θα μπορέσουν να αγκαλιάσουν με πάθος τα αφηρημένα μοντέλα της ελληνικής κυβέρνησης, ειδικά όταν τις πρώτες ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση ακούσαν για πάγωμα ιδιωτικοποιήσεων.
Αυτό που ενδέχεται να καθησυχάσει τους ομολόγους του σε άλλες πρωτεύουσες και τις αγορές, είναι ότι ο κ. Βαρουφάκης τα τελευταία χρόνια έχει προσπαθήσει να χαράξει ένα πρακτικό μονοπάτι έξω από την παγίδα του χρέους, δημοσιεύοντας πλήθος άρθρων γύρω από αυτό που εκείνος αποκαλεί «μετριοπαθή πρόταση».
Βέβαια, σημειώνει το άρθρο, για τον μέσο Γερμανό ή Φινλανδό φορολογούμενο που είναι ήδη εξοργισμένοι για τα χρήματα που έχουν δοθεί στους Έλληνες, οποιαδήποτε πρόταση για ελάφρυνση του χρέους δεν θα ακουστεί «μετριοπαθής».
«Έξυπνα ο κ. Βαρουφάκης αναγνώρισε πως οι προτάσεις για ''κούρεμα'' του χρέους δεν γίνεται αποδεκτές σε ορισμένες χώρες και έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ κατάλαβε πως είναι ανάγκη να σεβαστεί τις εγχώριες πολιτικές πιέσεις σε άλλα κράτη και έκανε πρώτος ένα βήμα πίσω. Ταυτόχρονα, όμως, και ο ίδιος προσπάθησε να περάσει στους Ευρωπαίους ότι ο όρος ''τρόικα'' είναι ενοχλητικός για τους Έλληνες».