Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται όλοι στο ΣΥΡΙΖΑ με τη συνεδρίαση της ΚΟ να φαντάζει δύσκολο να περιοριστεί στο σχεδιασμό της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου.
Ο Στέφανος Κασσελάκης θα μετέχει πιθανότατα μέσω τηλεδιάσκεψης στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και επισήμως το πρόγραμμα περιλαμβάνει το σχεδιασμό της νέας χρονιάς που αρχίζει την Τετάρτη με το άνοιγμα της Βουλής.
Οι βουλευτές και τα στελέχη που παρακολουθούν τις εξελίξεις με μεγάλη αγωνία για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν έντονο προβληματισμό για το τι θα πει στην εισήγησή του ο κ. Κασσελάκης.
Όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά και οι εξελίξεις θα καθοριστούν σε πολύ μεγάλο βαθμό από το αν ο κ. Κασσελάκης θα επιλέξει το δρόμο της συνεννόησης και του κατευνασμού, όπως ζήτησε με ανάρτησή του, ή αν θα προχωρήσει σήμερα και σε προτάσεις για αλλαγές στη λειτουργία της ΚΟ.
Ήδη εδώ και αρκετό καιρό συντηρείται μια παραφιλολογία στο παρασκήνιο περί αντικατάστασης του προέδρου της ΚΟ Σωκράτη Φάμελλου η οποία αν προχωρήσει θα σημάνει μια νέα εσωκομματική κρίση ανάλογα και με το ποιες θα είναι η προθέσεις του κ. Κασσελάκη σε σχέση πάντα με τις ισορροπίες που πρέπει να τηρηθούν.
Η συνεδρίαση επισκιάζεται από την διαγραφή Πολάκη και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ο κ. Κασσελάκης να τείνει χείρα φιλίας στον άλλοτε υπαρχηγό του στο κόμμα.
Ωστόσο για να γίνει αποδεκτή η οποιαδήποτε προσφορά του προέδρου από τον κρητικό βουλευτή η επανένταξή του δεν θα ήταν ικανή να κάμψει το θυμικό του κ. Πολάκη αν αυτή δεν συνδυαζόταν με σημαίνοντα ρόλο στην Κοινοβουλευτική ομάδα, κάτι που φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο να προταθεί αλλά και να αποδεχτεί με τη σειρά του ο βουλευτής Χανίων.
Το τρίτο στοιχείο που βαραίνει τη συνεδρίαση είναι το γεγονός ότι η Πόπη Τσαπανίδου θα κληθεί αύριο από τον πρόεδρο της Βουλής να απαντήσει αν θα αποδεχτεί την έδρα του παραιτηθέντα Όθωνα Ηλιόπουλου από την έδρα του ψηφοδελτίου Επικρατείας.
Ο κ. Κασσελάκης δεν αποκλείεται να θέσει εκ νέου το ζήτημα όπως ετέθη και στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ως γενική αρχή ότι θα ήταν καλό ο πρόεδρος του κόμματος να ήταν στη Βουλή.
Από τους 36 βουλευτές πάντως οι 19 δεν πήραν δημόσια θέση υπέρ της εισόδου του κ. Κασσελάκη στη Βουλή και ανάμεσά τους ήταν και ο Παύλος Πολάκης.
Στο χορό μπήκαν μόλις χθες αργά το βράδυ και οι οργανώσεις του εξωτερικού.
Επτά οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ καλούν ως απόδημοι να συνεχίζουν να εκπροσωπούνται από έναν απόδημο όπως σημειώνουν.
«Καλούμε όλες και όλους τις επιλαχούσες και τους επιλαχόντες του ψηφοδελτίου Επικρατείας να σεβαστούν τη επιθυμία μας και να παραιτηθούν με τη σειρά τους, ώστε να συνεχιστεί η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του Απόδημου Ελληνισμού και να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τη γνήσια εκπροσώπηση στη Βουλή μέσω του Προέδρου του. Οργανώσεις Μελών ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Εξωτερικού:
1) Βελγίου
2) Βουλγαρίας
3) Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας (Γερμανία)
4) Έσσης (Γερμανία)
5) Ηνωμένου Βασιλείου και Ιρλανδίας
6) Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής
7) Σκανδιναβίας και Κύπρου
Η κα Τσαπανίδου δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της ωστόσο το κλίμα στο οποίο καλείται να ενταχθεί στην ΚΟ δεν είναι και το καλύτερο από τη στιγμή που η πρώην εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ έχει επανέλθει στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα και ο οποίος βρίσκεται στο στόχαστρο των προεδρικών ως ο άνθρωπος που αρνείται να δώσει σήμα για να παραιτηθούν οι εκλεκτοί του στο ψηφοδέλτιο.
Το πιθανότερο είναι η κα Τσαπανίδου να κρατήσει την έδρα με δεδομένη την άρνηση της κας Ζωρζέτας Λάλη η οποία έχει ξεκαθαρίσει ότι ακόμη και αν παραιτηθούν όλοι, πριν από εκείνη, η έδρα θα πάει στη Νέα Αριστερά, εκεί όπου ανήκει η κα Λάλη.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δεν αρκεί μόνο η έδρα του Όθωνα Ηλιόπουλου αλλά θα πρέπει να παραιτηθεί είτε ο δεύτερος Βαγγέλης Αποστολάκης είτε η κα Έλενα Ακρίτα με τον ΣΥΡΙΖΑ στο τέλος να χάνει τουλάχιστον μια ακόμη έδρα.