ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στη Βαλένθια ο πρωθυπουργός για το συνέδριο του ΕΛΚ

Στο συνέδριο του ΕΛΚ, που θα διεξαχθεί την Τρίτη και την Τετάρτη στη Βαλένθια, θα βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως αναφέρει η σχετική ενημέρωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, στο περιθώριο των εργασιών του Συνεδρίου ο κ. Μητσοτάκης θα έχει και αρκετές συναντήσεις.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο επίκεντρο του συνεδρίου αναμένεται να βρεθούν οι ευρωπαϊκές προκλήσεις, όπως η συλλογική ασφάλεια και άμυνα, η ανταγωνιστικότητα και η προστασία των δημοκρατικών θεσμών, τη στιγμή που η ΕΕ φιλοδοξεί, μετά και την παρουσίαση του προγράμματος ReArm, να προχωρήσει στην υλοποίηση τη στρατηγικής της για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών αποτρεπτικών δυνατοτήτων και της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Η Ελλάδα έχει πρωταγωνιστήσει στις διαβουλεύσεις για την κατάρτιση του σχεδίου της ΕΕ, ειδικά στην πρόταση για δημοσιονομική ευελιξία.

Στο περιθώριο των εργασιών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συναντήσεις, μεταξύ άλλων, με τον εκλεγμένο καγκελάριο της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς, τον πρωθυπουργό της Φινλανδίας Πετέρι Όρπο και τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, διεκδικεί μία από τις θέσεις αντιπροέδρου του ΕΛΚ.

Η ευρωπαϊκή και μεταρρυθμιστική ατζέντα του πρωθυπουργού, η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σε συνδυασμό με την υποψηφιότητα του Κωστή Χατζηδάκη, αντικατοπτρίζουν την ισχυρή θέση που έχει η ΝΔ στο ΕΛΚ, και κατ’ επέκταση τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών αποφάσεων, ειδικά σε ένα περιβάλλον προκλήσεων, όπου διαμορφώνονται πολιτικές που θα επηρεάσουν βαθύτατα το μέλλον της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται πως ο Φρίντριχ Μερτς, που έχει συναντηθεί στο Βερολίνο με τον πρωθυπουργό, είναι υπέρμαχος μίας πιο ρωμαλαίας πολιτικής στο πεδίο των εξοπλισμών για την υπεράσπιση της Ευρώπης.

Οι ηγέτες της Φινλανδίας και της Σουηδίας είχαν συμμετάσχει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Σύνοδο Βορρά-Νότου, τον περασμένο Δεκέμβριο, όπου είχαν συζητηθεί στόχοι και πολιτικές ως προς τις ανάγκες και τη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής άμυνας, με δεδομένη την εκπεφρασμένη βούληση της κυβέρνησης Τραμπ να μειώσει το στρατιωτικό αποτύπωμα των ΗΠΑ στη Γηραιά Ήπειρο και να αυξηθεί ο στόχος των αμυντικών δαπανών για τα μέλη του NATO.