Συνεδρίασε σήμερα υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) με αντικείμενο τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, μετά την ανακατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.
Στη συνεδρίαση έγινε αξιολόγηση όλων των εξελίξεων στο Αφγανιστάν, ενώ επισημάνθηκε ότι προτεραιότητα για την κυβέρνηση παραμένει ο συντονισμός για τον ασφαλή απεγκλωβισμό και την επιστροφή από το Αφγανιστάν προσώπων και των οικογενειών τους που συνεργάστηκαν με τις ελληνικές δυνάμεις. Τον συντονισμό όλων των απαιτούμενων ενεργειών πραγματοποιεί το Υπουργείο Εξωτερικών.
Συζητήθηκε ακόμη ο σχεδιασμός τόσο σε ευρωπαϊκό και σε διμερές όσο και σε εθνικό επίπεδο για την ανάγκη προστασίας των συνόρων και την αποφυγή μιας νέας ανθρωπιστικής κρίσης.
Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται πάντα σε εγρήγορση τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορα για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα, όπως τονίστηκε.
Στη συνεδρίαση έλαβαν μέρος ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Παναγιώτης Κοντολέων, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Πρέσβης Ελένη Σουρανή και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος.
Όπως έγραφε την Τρίτη το Newpost, η Αθήνα παρακολουθεί με τεντωμένες κεραίες τις ραγδαίες εξελίξεις που σημαδεύουν την επόμενη μέρα του χάους που προκάλεσε η απόσυρση των Αμερικανών και η επανακατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Το μεταναστευτικό βρίσκεται πρώτο στην ελληνική αλλά και την ευρωπαϊκή ατζέντα. Μία έξαρση του όπως και το νέο καθεστώς της Καμπούλ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως από τον Ερντογάν, όπως εκτιμούν διπλωματικές πηγές με τις οποίες συνομίλησε το NEWPOST. «Θα επιχειρήσει να παίξει παιχνίδια» εκτιμούν κυβερνητικές πηγές.
Μαζικά κύματα προσφύγων δεν παρατηρούνται στα σύνορα επί του παρόντος. Η εικόνα θα ξεκαθαρίσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες εάν οι Ταλιμπάν ξεκινήσουν εκκαθαρίσεις. Τυχόν μεταναστευτικές πιέσεις προς την Τουρκία είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε πιέσεις της Άγκυρας προς την ΕΕ μέσω της Ελλάδας.
Μηταράκης: Προτεραιότητα προτεραιότητα η εκκένωση πολιτών χωρών της ΕE – Αφγανών
Είναι νωρίς ακόμα να έχουμε εκτίμηση πως θα επηρεάσουν και την χώρα μας και την ΕΕ οι εξελίξεις στον Αφγανιστάν, ανέφερε μεταξύ άλλων, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Τόνισε πως πρώτη προτεραιότητα είναι η ανθρωπιστική και συγκεκριμένα η εκκένωση από το Αφγανιστάν πολιτών χωρών της ΕΕ και Αφγανών.
Ήδη ο πρώτος Έλληνας μεταφέρθηκε από την Καμπούλ στο Ισλαμαμπάντ ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι αυτή την στιγμή γίνονται συζητήσεις για την μεταφορά κάποιων οικογενειών που ήταν μεταφραστές του ελληνικού στρατού ή συνεργάστηκαν μαζί μας με οποιοδήποτε τρόπο.
Ο υπουργός σημείωσε πως δεύτερη προτεραιότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι μια συζητηθεί μια κοινή ευρωπαϊκή λύση.
Σχετικά με το θέμα των πιθανών μεταναστευτικών ροών προς την χώρα μας είπε πως αυτό που έχει ειπωθεί ξεκάθαρα ως Ελλάδα είναι ότι εμείς δεν δεχόμαστε να είμαστε η πύλη εισόδου για παράτυπες ροές προς Ε.Ε. Ωστόσο ανέφερε πως αν η Ευρώπη αποφασίζει να υπάρξει ένα πρόγραμμα μόνιμης μετεγκατάστασης αυτό θα το δούμε ως χώρα. Επιπλέον σημείωσε ότι ήδη στην χώρα μας έχουμε 40.000 υπηκόους από το Αφγανιστάν επισημαίνοντας έτσι πως η Ελλάδα ήδη έχει συμβάλει στην αντιμετώπιση της κρίσης.