ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση: Απολύτως εφικτή μια αμοιβαία επωφελής λύση- Δε δεχόμαστε τελεσίγραφα- Οι 3 όροι που αποδέχεται το Μαξίμου

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου τονίζουν ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τιμήσει τη λαϊκή εντολή και την ιστορία της δημοκρατίας στην Ευρώπη, ενώ σημειώνουν τη σταθερή της προσήλωση στην αναζήτηση λύσης μέσω της συνέχισης των διαπραγματεύσεων.

Ακόμη, αναφέρουν πως το Μνημόνιο έχει προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση κι έχει οδηγήσει την οικονομία σε πλήρες αδιέξοδο, για να επισημάνουν ότι τον άμεσο τερματισμό του δεν τον υπαγορεύει μόνο το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά η ίδια η κοινή λογική.

Τα κυβερνητικά στελέχη παραπέμουν στις επισημάνσεις του νομπελίστα οικονομολόγου Πολ Κρούγκμαν, ο οποίος έθιξε το παράδειγμα της Γερμανίας αμέσως μετά τον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο. Όπως αναφέρει "η επίτευξη μεγαλύτερων πρωτογενών πλεονασμάτων από την Ελλάδα θα την οδηγούσε σε βαθειά ύφεση. Για να επιτύχει επιπλέον αύξηση του πλεονάσματος αυτού κατά 3%, θα κοστίσει στην οικονομία της χώρας όχι 3%, αλλά 8% του ΑΕΠ".

Τι δεν μπορεί να δεχθεί η κυβέρνηση

Στο κείμενο που κατάθεσε στο Eurogroup o κ. Ντάισελμπλουμ υπήρχαν σημεία που δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά από την ελληνική κυβέρνηση:
** «Οι ελληνικές αρχές κατέστησαν σαφές ότι σκοπεύουν να ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα λαμβάνοντας υπ' όψιν τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης».
** «Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν τη σταθερή τους δέσμευση να απέχουν από κάθε μονομερή δράση ή ενέργεια και θα εργαστούν, σε στενή συμφωνία με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους, ιδιαίτερα στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων, των μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασίας, στον οικονομικό τομέα και στο συνταξιοδοτικό».
** «Σε αυτή τη βάση, οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ζητήσουν 6μηνη τεχνική παράταση του τρέχοντος προγράμματος σαν ένα μεταβατικό βήμα».

Οι τρεις όροι που δέχεται η κυβέρνηση

Στο κείμενο που θα αποτελούσε τη βάση συζήτησης στο Eurogroup και στο οποίο η ελληνική πλευρά ήταν κατ' αρχάς θετική υπήρχαν προωθητικά σημεία, όπως:
** Η ελληνική κυβέρνηση (…) ανακοίνωσε την πρόθεσή της να λάβει έκτακτες δράσεις για να διασφαλίσει ένα δικαιότερο και αποτελεσματικότερο φορολογικό σύστημα και να περιορίσει την ανθρωπιστική κρίση.
** Μέτρα για τον περιορισμό του βάρους του χρέους και για να επιτευχθεί μια περαιτέρω βιώσιμη μείωση της ελληνικής αναλογίας χρέους ανά ΑΕΠ πρέπει να υπολογιστούν παράλληλα με τις δεσμεύσεις του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012.
** Τα παραπάνω σχηματίζουν μια βάση για μια επέκταση της τρέχουσας δανειακής σύμβασης, που θα μπορούσε να λάβει τη μορφή ενός [τετράμηνου] ενδιάμεσου προγράμματος, ως μεταβατικό στάδιο προς ένα νέο σύμφωνο για την ανάπτυξη για την Ελλάδα, που θα εξαχθεί και ολοκληρωθεί σε αυτή την περίοδο.

Εξάλλου, από την κυβέρνηση δίνεται απάντηση στα αιτήματα των κομμάτων για ενημέρωση, χωρίς να γίνεται αναφορά σε σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, αλλά αναφέρεται ότι ο Πρωθυπουργός θα ενημερώνει για τις εξελίξεις όποιον πολιτικό αρχηγό το επιθυμεί.