Τελευταία διορία μέχρι το EuroWorking Group της ερχόμενης Δευτέρας έλαβε η ελληνική κυβέρνηση από του ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης, για να κλείσει το ζήτημα των κόκκινων δανείων, που αυτή τη στιγμή ανέρχονται σε 107 δισ. ευρώ.
Αυτή την ώρα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο ύπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να θέσει τα όρια, το βαθμό της υποχώρησης και τους συμβιβασμούς που θα κάνει η Αθήνα, για να έχει συμφωνία με τους δανειστές και να αποδεσμευτεί η δόση των 2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες του usay, η κυβέρνηση έχει υποχωρήσει αισθητά από την αρχική της πρόταση, περιορίζοντας την προστασία από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, στο 55-65% των δανειοληπτών.
Πλέον, η κυβέρνηση δέχεται τα όρια προστασίας να μειωθούν σε οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ και 160.000 έως 180.000 ευρώ για τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας.
Ερωτηθείς για τα όρια προστασίας από πλειστηριασμούς μετά το χθεσινό Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έδειξε ότι δεν υπάρχει περιθώριο πολιτικής διαπραγμάτευσης, λέγοντας:
«Δεν είναι ρόλος των υπουργών, αλλά των θεσμών, να τα καθορίσουν».
Παράληλλα, υπογράμμισε ότι και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος δεσμεύτηκε να υλοποιηθούν όλα τα προαπαιτούμενα και να εφαρμοστούν τα μέτρα για τις τράπεζες στη διάρκεια της εβδομάδας.
Το δεύτερο σενάριο που κατατέθηκε προβλέπει να ανέλθει ο πολλαπλασιαστής στο 1,6 και να είναι σταθερός για τρία χρόνια, με το ποσοστό των υπό προστασία ιδιοκτητών να είναι στο 56%, ενώ στο τραπέζι υπάρχει και η αξιολόγηση των δανειοληπτών, από τις τράπεζες, επί μια τριετία. Κρίσιμο θεωρείται το κατά πόσο θα εφαρμόσουν οι τράπεζες τον Κώδικα Δεοντολογίας και πόσο «εύκολα» θα χαρακτηρίζεται ένας δανειολήπτης «κακοπληρωτής»…