Την αναγκαιότητα για υιοθέτηση εθνικού νομίσματος, έναντι της συνέχισης των μνημονίων έκανε ο βουλευτής της Λαϊκής Ενότητας Κώστας Λαπαβίτσας σε ομιλία του στο θεατράκι του ΟΣΕ σε εκδήλωση με θέμα «Το όχι δεν ηττήθηκε»
«Το νέο νόμισμα θα δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να δημιουργεί ρευστότητα μακριά από τα νύχια του κ.Ντράγκι, στηρίζοντας έτσι τις επενδύσεις και την οικονομική δραστηριότητα. Αναμφίβολα το νέο νόμισμα θα υποτιμηθεί στις διεθνείς αγορές, ίσως κατά 15-20% όταν θα φτάσει στη νέα θέση ισορροπίας. Η υποτίμηση θα δώσει ώθηση στην εγχώρια παραγωγή, στη βιομηχανία και στον αγροτικό τομέα. Οι εργαζόμενοι θα έχουν όφελος γιατί θα τονωθεί η απασχόληση. Από την άλλη θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στο εισόδημα των εργαζομένων και στο κόστος παραγωγής των μικρομεσαίων απαιτώντας κρατική παρέμβαση για τη στήριξή τους» ανέφερε στη διάρκεια της εκδήλωσης.
Όπως ανέφερε «η μετάβαση στο εθνικό νόμισμα δεν είναι εύκολη, πρέπει να υπάρχει ενημέρωση και έλλειψη τρομοκράτησης, θέληση και λαϊκή συμμετοχή».
Το μνημόνιο οδηγεί σε πλήρες αδιέξοδο την χώρα, πράγμα ποτ γνωρίζει ο ελληνικός λαός από την εμπειρία των δύο προηγούμενων μνημονίων. «Με το νέο μνημόνιο η Ελλάδα θα γίνει τελειωτικά μια φτωχή, άνιση, παρηκμασμένη χώρα στις παρυφές της Ευρώπης, όπου η νεολαία θα μεταναστεύει και οι συνταξιούχοι θα παλεύουν να επιβιώσουν. Οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι μια μικρή δράκα πλουσίων και πολλαπλώς διαπλεκομένων που θα θριαμβεύσουν στο μνημονιακό καθεστώς» ανέφερε.
Όπως ανέφερε, η Λαϊκή Ενότητα δεν θα φοβηθεί να δηλώσει θέμα συμμετοχής της χώρας στην ΟΝΕ, με στόχο την εφαρμογή του δικού της προγράμματος. Το εθνικό νόμισμα τόνισε πως αποτελεί εργαλείο για την ανάταξη της χώρας αλλά δεν είναι αυτοσκοπός. Η συντεταγμένη μετάβαση στο εθνικό νόμισμα είναι απολύτως εφικτή, ήταν το συμπέρασμα του και στη συνέχεια τόνισε, πως ποτέ δεν υπήρξε κυβερνητικό Σχέδιο Β.
«Η μετάβαση περιλαμβάνει μέτρα όπως στάση πληρωμών στο δημόσιο χρέος με στόχο τη διαγραφή του, μετατροπή χρεών, καταθέσεων και μισθών στο νέο νόμισμα με αναλογία 1:1, άμεση εθνικοποίηση των τραπεζών και εξομάλυνση των κεφαλαιακών και τραπεζικών ελέγχων που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με κρατικές εγγυήσεις, ιεράρχηση των εισαγωγών για να υπάρξει επάρκεια στα φάρμακα, τα τρόφιμα και τα καύσιμα. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη για δελτίο, όπως συχνά και κακόβουλα λέγεται», τόνισε.