«Τα κράτη μέλη αρνούνται στην Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σε εύθραυστη οικονομική κατάσταση, μια επαναδιαπραγμάτευση του χρέους της.
Η νέα ελληνική κυβέρνηση ανακαλύπτει ότι τα περιθώρια ελιγμών στενεύουν. Στο τιμόνι της οικονομίας μιας "χρεοκοπημένης χώρας" όπως παραδέχθηκε στην γερμανική εφημερίδα Die Zeit, ο Γιάννης Βαρουφάκης, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραδεχθεί ότι τα ταμεία είναι άδεια και ότι χωρίς τη βοήθεια της Ευρώπης και του ΔΝΤ, η Ελλάδα θα καταρρεύσει. Ακόμη, αντίθετα από τις προσδοκίες της Αθήνας, δεν μετρά κανένα σύμμαχο στην ΕΕ, εκτός από την Κύπρο», αναφέρει ο αρθρογράφος.
Και προσθέτει:
«Ο Αλέξης Τσίπρας, πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο οποίος βρέθηκε την Τετάρτη στο Παρίσι, μετά από επισκέψεις στις Βρυξέλλες και τη Ρώμη, μπόρεσε να εκτιμήσει αυτήν την απομόνωση: υπάρχει "συμπάθεια" βέβαια, αλλά ούτε λόγος για "ακύρωση" ή αναδιαπραγμάτευση ολόκληρου ή μέρους του ελληνικού χρέους, δηλαδή χαλάρωσης της πίεσης προκειμένου η χώρα να μεταρρυθμιστεί.
Μέσα σε μια εβδομάδα, ο τόνος της καινούργιας ελληνικής κυβέρνησης έγινε λιγότερο ορμητικός: "Θέλουμε να κάνουμε διάλογο, δεν είμαστε απειλή για την Ευρώπη" διαβεβαίωσε ο κ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου με τον Ολάντ».
«Την ίδια στιγμή», προσθέτει ο αρθρογράφος, «ο Γιάνης Βαρουφάκης, παρά το γεγονός ότι την επαύριο των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου διαβεβαίωνε ότι η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη οικονομική βοήθεια, συναντούσε τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για να ζητήσει τη βοήθειά του, προκειμένου η χώρα να "κρατήσει το κεφάλι της έξω από το νερό" και να αποφύγει τη χρεοκοπία. Η Αθήνα προσπαθεί να σώσει τις εντυπώσεις με το να επιτύχει κάποιες υποχωρήσεις των δανειστών της. Η γερμανική κυβέρνηση ωστόσο δείχνει να έχει επιλέξει μια σκληρή γραμμή.
Σε ένα προπαρασκευαστικό έγγραφο προς το Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου, που αποκάλυψε το Reuters, ο γερμανός υπουργός οικονομικών ζητά πολύ απλά την υπαναχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ. Για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να απαρνηθεί τις υποσχέσεις της για την ελάφρυνση της λιτότητας, κυρίως μέσω των αυξήσεων του κατώτατου μισθού και των χαμηλών συντάξεων, και να συνεχίσει να εφαρμόζει το μνημόνιο, απαριθμώντας τις μεταρρυθμίσεις που απομένει να ολοκληρωθούν.
Απαιτεί επίσης την επανεκκίνηση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων -την οποία είχε παγώσει η Αθήνα-, την συνέχιση της μεταρρύθμισης των συντάξεων ή ακόμη την απομάκρυνση 150.000 δημοσίων υπαλλήλων» αναφέρει το άρθρο.
Και συμπληρώνει:
«Ακόμη, η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να παράγει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 4,5% του ΑΕΠ, κάτι που της στερεί κάθε περιθώριο ελιγμού. Τέλος, δεν τίθεται θέμα εξαφάνισης της τρόικα, παρά την άρνηση της Αθήνας να διαπραγματευτεί με τους ανώτατους αξιωματούχους της που εκπροσωπούν την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
Πρόκειται βεβαίως για μια διαπραγματευτική θέση της Γερμανίας που δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Πρέπει να σημειωθεί ότι η γερμανικήκυβέρνηση έχει ισχυρούς πολιτικούς περιορισμούς στο εσωτερικό της: κάθε ελάφρυνση του ελληνικού προγράμματος πρέπει να επικυρωθεί από τον κοινοβούλιο της, πράγμα που δεν είναι εξασφαλισμένο».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ» καταλήγει η ανάλυση της Liberation, «οδηγείται λοιπόν στην ιδέα να παραμείνει η χώρα υπό επιτήρηση, αλλά συνεχίζει να θέλει να επαναδιαπραγματευτεί το μνημόνιο, δίνοντας έμφαση στη μεταρρύθμιση του κράτους και όχι στις περικοπές του προϋπολογισμού, που γονάτισαν τη χώρα.