Την διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών στο τέλος Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου τον β΄γύρο, προκειμένου να μην «παγώνουν» τα δημοτικά συμβούλια για ένα 4μηνο, αλλά και σειρά προτάσεων για την βελτιστοποίηση του ρόλου και του έργου των δήμων, πρότεινε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ με θέματα οικονομικού και θεσμικού περιεχομένου.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου χαρακτήρισε ειλικρινές το ενδιαφέρον του κ. Λιβάνιου τόσο για την μεγάλη εικόνα όσο και για τα επιμέρους ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο και απευθυνόμενος στον υπουργό, προσέθεσε: «Όλα αυτά κατά τομείς δράσεων και πολιτικών της αυτοδιοίκησης τα έχετε λάβει σε υπόμνημα μας και σήμερα θα αναφερθώ ειδικότερα σε θέματα που μας απασχολούν όπως: Η καταστατική θέση των αιρετών, η έλλειψη προσωπικού, η επιστροφή των πόρων που προβλέπει ο Ν. Καλλικράτη, οι ΚΑΠ, η γραφειοκρατία κ.ά.»
Για τα ζητήματα αυτά ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αντιπρότεινε 8 άξονες- δέσμες επίλυσης με προτεραιότητα τη συγκέντρωση των νομοθεσιών που ενυπάρχουν σε διάφορα νομοσχέδια και αφορούν στην αυτοδιοίκηση. Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε τη διεξαγωγή των εκλογών τέλος Νοεμβρίου για «να μην υπάρχει κενό εξουσίας με προβλήματα τα οποία δημιουργήθηκαν όχι μόνο σε δήμους όπου άλλαξε η δημοτική αρχή αλλά και εκεί που έμεινε με συνέπεια να προκύπτει ένα φοβικό συμβούλιο και να παγώνουν όλα ακόμη και οι προσλήψεις νηπιαγωγών- βρεφονηπιοκόμων για τους παιδικούς σταθμούς».
Επίσης προσέθεσε ο κ. Λιβάνιος πρέπει να δούμε τι θα ισχύσει με τις αποσπάσεις των αιρετών αλλά και το «περιβόητο ζήτημα των οφειλών τών αιρετών στους δήμους ενώ φαντάζει αδιανόητο το γεγονός ένα έργο να έχει εγκριθεί από τον Ιούλιο του 2018 και τον Φεβρουάριο του 2024 να μην έχει δημοπρατηθεί».
Κλείνοντας ο αν. υπουργός παρατήρησε ότι πέρα από την κεντρική χρηματοδότηση των δήμων πρέπει να ενισχυθεί και η ικανότητα των εισπρακτικών υπηρεσιών τους για τους θεσμοθετημένες πόρους, π.χ τέλη καταστημάτων για τραπέζοκαθίσματα κ.ά., να απλοποιηθεί η οικονομική διαχείριση τους κ.λπ.
Πηγή: iefimerida.gr