ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάχη με «κατεπείγοντα» κόντρα στον νέο εκβιασμό των δανειστών

Με δύο κατεπείγοντα νομοσχέδια και μάχη για την κάλυψη των εκκρεμών προαπαιτούμενων εντός 48 ωρών απαντά η Αθήνα στο, διπλωματικό μεν, ρητό δε, τελεσίγραφο Βερολίνου και Βρυξελλών – ένα τελεσίγραφο, που κόμισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις και αξιώνει άμεση εφαρμογή των μέτρων του Μνημονίου για να ανακεφαλαιοποιηθούν εγκαίρως οι τράπεζες και να μην υπάρξει κίνδυνος για κούρεμα καταθέσεων.

 

 

Οι διαβουλεύσεις τόσο στο κυβερνητικό επιτελείο, όσο και σε συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, είναι από χθες πυρετώδεις με στόχο να κατατεθούν αύριο στη Βουλή και να ψηφιστούν έως την Κυριακή δύο νομοσχέδια – το πλέον καίριο που αφορά τους όρους ανακεφαλαιοποίησης τον τραπεζών, καθώς κι ένας ακόμη πολυνόμος που ρυθμίζει εκκρεμότητες της πρώτης δόσης των προαπαιτούμενων.

Η αρχική προσπάθεια προέβλεπε κατάθεση του πολυνομοσχεδίου με τις εκκρεμείς διατάξεις ακόμη και χθες το βράδυ, στην πορεία ωστόσο απαιτήθηκαν και νέες συνεννοήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών και τελικά αποφασίστηκε να πάει στη Βουλή αύριο Πέμπτη. Αύριο θα παρουσιαστεί και το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση, για το περιεχόμενο του οποίου θα υπάρξει σύμφωνα με πληροφορίες και ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά από αλλεπάλληλους γύρους διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών, και κυρίως με την πλευρά της Κομισιόν, έκλεισε το πλέον καθαριστικό ζήτημα του νομοσχεδίου – η διασφάλιση της μέγιστης συμμετοχής των ιδιωτών με παράλληλο ισχυρό ρόλο του κράτους μέσω ΤΧΣ.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η λύση που τελικά προκρίθηκε είναι η κάλυψη από το όποιου κεφαλαιακού ελλείμματος προκύψει μετά τη συμμετοχή των ιδιωτών χωρίς να θιγούν τα δικαιώματα των τελευταίων. Το έλλειμμα αυτό, όπως μετέδωσε και το Reuters επικαλούμενο τραπεζικές πηγές, θα καλυφθεί με έναν συνδυασμό νέων μετοχών, με πλήρη δικαιώματα ψήφου, και μετατρέψιμων ομολόγων (CoCos), η ακριβής αναλογία των οποίων θα καθοριστεί αργότερα με υπουργικό διάταγμα.

Ελληνικές τραπεζικές πηγές διαβεβαιώνουν επίσης ότι τα αποτελέσματα από τα stress tests των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που θα ανακοινωθούν το Σάββατο πριν από την ψήφιση του νόμου, «θα είναι καλύτερα των αναμενομένων».

Το πολυνομοσχέδιο με τις εκκρεμότητες

Στο έτερο μέτωπο, εκείνο των εκκρεμών προαπαιτούμενων που θα κατατεθεί επίσης αύριο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα περιλαμβάνει διατάξεις που αφορούν τα ενεργειακά, την εξαίρεση της παράκτιας ζώνης των Λιπασμάτων Δραπετσώνας από τη νέα Σύμβαση Παραχώρησης του ΟΛΠ και όλες τις διορθωτικές ρυθμίσεις που ζητήσει η τρόικα στα προαπαιτούμενα Αυγούστου – Σεπτεμβρίου. Το τελικό περιεχόμενο του νομοσχεδίου βρισκόταν σε διαβούλευση έως αργά χθες το βράδυ.

Οι πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής 34 από τα 48 προαπαιτούμενα έχουν καλυφθεί πλήρως και σε 5 υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία. Μεγάλα αγκάθια, ωστόσο, παραμένουν τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ του 23% στην εκπαίδευση και, κυρίως, τα κόκκινα δάνεια.

Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών «χτενίζουν» έναν προς έναν τους κωδικούς του προϋπολογισμού αναζητώντας εναλλακτικές που θα αποφέρουν ποσό της τάξης των 300 εκατομμυρίων ευρώ. Η κατεύθυνση των τελευταίων 24ώρων, δε, είναι να ελεγχθούν και πάλι οι φοροαπαλλαγές και να δπιαστωθούν τα περιθώρια πιθανών περικοπών τους προκειμένου να αντικατασταθεί η φορολόγηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Τα κόκκινα δάνεια και η δόση

Το μεγάλο «αγκάθι» ωστόσο παραμένουν τα κόκκινα δάνεια. Ο Βάλντις Ντομπρόφσκις και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μπορεί να δήλωσαν μεν ότι πρέπει να υπάρξει «έντιμος συμβιβασμός», όμως οι εξαιρετικά σκληρές απαιτήσεις της τρόικας κάνουν πολύ δύσκολη την επίτευξή του. Στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχουν εισηγήσεις να περιοριστεί η αντικειμενική αξία των ακινήτων που θα προστατεύονται από τους πλειστηριασμούς κοντά στις 160.000 ευρώ, ωστόσο το ζήτημα παραμένει εξαιρετικά σύνθετο και κοινωνικά ευαίσθητο και στους σχεδιασμούς του Μαξίμου παραμένει η αναζήτηση «πολιτικής λύσης» στο θέμα.

Οι δυνατότητες ύπαρξης μιας τέτοιας πολιτικής λύσης θα διερευνηθούν στο Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου όπου φαίνεται πως παραπέμπεται οριστικά και το θέμα της εκταμίευσης της δόσης των 2 δις. Όπως αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι, οι μεγάλες εκκρεμότητες στα κόκκινα δάνεια και τον ΦΠΑ της εκπαίδευσης καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη οποιαδήποτε συμφωνία πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup και θεωρείται πλέον απίθανο να υπάρξει απόφαση για εκταμίευση στην επόμενη συνεδρίαση του EuroWorkingGroup.

πηγή : tvxs.gr