«Μαλλιά κουβάρια» έγιναν για δεύτερη ημέρα κυβέρνηση και αντιπολίτευση επί διαδικαστικών αλλά και ουσιαστικών ζητημάτων για το νομοσχέδιο που επιχειρεί να αναδιατάξει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.
Επί σχεδόν μια ώρα στην αίθουσα επικράτησε απόλυτη χάβρα με τον προεδρεύοντα Αντώνη Συρίγο να αδυνατεί να βάλει τάξη και να ψελλίζει απογοητευμένος: «Βρε παιδιά σας παρακαλώ δεν είναι κατάσταση αυτή…».
Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, από το πρώτο λεπτό της συνεδρίασης σύσσωμη σχεδόν η αντιπολίτευση εγκάλεσε την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς για το γεγονός ότι αποφεύγει να καταθέσει στη Βουλή την επιστολή που ήδη της έχει αποστείλει η Κομισιόν με παρατηρήσεις για τις προωθούμενες διατάξεις.
Από την πλευρά της κυβέρνησης ο Νίκος Παππάς επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα και υποστήριξε ότι: «Να αφήσουμε την διαδικασία εντυπώσεων. Το θέμα της Κομισιόν προέκυψε από παράπονο κάποιου ιδιώτη. Δεν θα μπω σε ζητήματα ουσίας. Όμως είναι το παράπονο ενός ιδιώτη προς τις υπηρεσίες της Κομισιόν για το αν και κατά πόσο μπορεί η ΕΡΤ να παρέχει ψηφιακό σήμα σε τρίτους. Από την πλευρά τους οι υπηρεσίες της Κομισιόν μας έστειλε επιστολή και μας ρωτά σχετικά. Η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει ακόμα καθώς έχει προθεσμία 20 ημερών». Νωρίτερα, ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίτζης υπονόησε ότι η εμπλοκή της Κομισιόν προέκυψε μετά από επιστολή της Ένωσης Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Καναλιών».
Πάντως, ο Λευτέρης Αυγενάκης (ΝΔ) κατηγόρησε εκ νέου την κυβέρνηση για μυστικές συναλλαγές και εκβιασμούς και υποστήριξε ότι υπάρχει και άλλη αλληλογραφία στην οποία τα κοινοτικά όργανα θέτουν θέμα παραβίασης του κοινοτικού δικαίου.
Ανάλογο ήταν το θέμα που έθεσε και ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς ο οποίος επικαλούμενος την επιστολή του ΕΣΡ προς τον Νίκο Παππά ζήτησε να συμπεριληφθεί στο κατάλογο των φορέων που θα ακροαστεί το Κοινοβούλιο και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.
Υπενθυμίζεται ότι στις 25 Σεπτεμβρίου του 2015, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέστειλε στην Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, επιστολή με την οποία ζητούσε από τις Ελληνικές Αρχές διευκρινίσεις για καταγγελία ιδιώτη προς την Επιτροπή. Στις Ελληνικές Αρχές και συγκεκριμένα στην ΚΕΜΚΕ (Κεντρική Μονάδα Κρατικών Ενισχύσεων) του Υπουργείου Οικονομικών όπου έφθασε η επιστολή δεν ανακοινώθηκε η ταυτότητα του καταγγέλλοντος ιδιώτη. Σύμφωνα με την καταγγελία το Ελληνικό Κράτος παρέχει παράνομη κρατική ενίσχυση στον τομέα της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης (DTT).
Από την πλευρά του ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίτζης με παρέμβασή του άφησε να εννοηθεί ότι η εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προέκυψε μετά από επιστολή της Ένωσης Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Καναλιών.