Κορυφώνει η Αθήνα τις διπλωματικές κινήσεις για την καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αργά χθες το βράδυ, το Υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε δύο επιστολές προς τον ΟΗΕ για την συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, στις οποίες αναπτύσσονται οι ελληνικές θέσεις και παρατίθενται τα νομικά επιχειρήματα που τις θεμελιώνουν με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας.
Η πρώτη έχει αποδέκτη των Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο οποίος, με βάση τις διαδικασίες που προβλέπονται, θα την κοινοποιήσει σε όλα τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης, ενώ, η δεύτερη απευθύνεται στην προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εκμεταλλευτεί όλες τις συγκυρίες που παρουσιάζονται, εξ ου και η απόφαση για την δεύτερη επιστολή. Τον Δεκέμβριο η προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας ελέγχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που μέσω του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχουν δηλώσει ότι «η ανακοίνωση της υπογραφής ενός μνημονίου κατανόησης για την οριοθέτηση ανάμεσα στην Τουρκία και στην κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης έχει ανεβάσει τις εντάσεις στην περιοχή, δεν βοηθάει και είναι προκλητική». Η κίνηση της ελληνικής διπλωματίας υπογραμμίζει «τους κινδύνους για την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή εξαιτίας των κινήσεων της Τουρκίας», όπως σημείωνε αρμόδια πηγή.
Στις επιστολές παρουσιάζονται αναλυτικά τα ζητήματα που δημιουργούνται από την υπογραφή των δύο άκυρων μνημονίων μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης. Αναφέρεται επίσης η παραβίαση της συμφωνίας του Skhirat του 2015 -η οποία προβλέπει τη συγκατάθεση του κοινοβουλίου για την υπογραφή και ενεργοποίηση διεθνών συμφωνιών- την ευθεία παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.
Παράλληλα, συνεχίζονται οι επαφές σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ενόψει της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ανέπτυξε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα επιχειρήματα της Ελλάδας και ανέδειξε το μοντέλο της τουρκικής παραβατικότητας, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ζητώντας την ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων μνημονίων και τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων, εάν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν. Στην ουσία προετοίμασε το έδαφος για τις επαφές που θα έχει ο Πρωθυπουργός με τους ομολόγους του, με στόχο η ρητή καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα της Συνόδου, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα.
Ποιοι Ευρωπαίοι μας στηρίζουν
Μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αποκάλυψε ποιες χώρες στάθηκαν στο πλευρό της Ελλάδας.
Ο Υπουργός τόνισε πως από την μεριά της η χώρα μας εξήγησε όλα τα ζητήματα τα οποία δημιουργούνται από την υπογραφή των δύο άκυρων μνημονίων μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης.
Δηλαδή την παραβίαση της συμφωνίας του Skhirat, την ευθεία παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.
«Ανέδειξα το μοντέλο της τουρκικής παραβατικότητας, τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ζήτησα την ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων μνημονίων, τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων, εάν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν και βεβαίως τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου» τόνισε ο Υπουργός ο οποίος σημείωσε πως «λάβαμε ευρύτατη στήριξη από τη Γαλλία, από την Ιταλία, από την Κύπρο, από την Ολλανδία. Μάλιστα με τον Ιταλό Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Di Maio, συνεννοηθήκαμε για μία προσεχή, άμεση επίσκεψή μου στη Ρώμη, ώστε να συντονίσουμε τις ενέργειές μας».
Ο Νίκος Δένδιας εξήγησε σε όλους με τον πιο σαφή τρόπο ότι η Ελλάδα θα κάνει ό, τι χρειάζεται για να υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα ενώ οι Ευρωπαίοι και προφανώς το ενδιαφέρον είναι στις μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης θα λάβουν τελικές αποφάσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με τη συμμετοχή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στο οποίο θα μετάσχει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σήμερα Τρίτη το μεσημέρι, στις 13.30, έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, όπου ο κ. Δένδιας θα ενημερώσει τα κόμματα για όλες τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, καθώς και για τις κινήσεις τις κυβέρνησης σε διπλωματικό επίπεδο.
Πρόθεση είναι να υπάρξει αναλυτική συζήτηση και να καταστεί σαφές ότι απαιτείται να υπάρχουν χαμηλοί τόνοι στα εθνικά θέματα και να μην μπουν στο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Από την πλευρά της κυβέρνησης δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να συγκληθεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, εφόσον κριθεί σκόπιμο, όμως η κατάσταση αυτή την στιγμή δεν επιτάσσει κάτι τέτοιο.
Όπως δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας «σαν κυβέρνηση κρατούμε την πρωτοβουλία να ενημερώσουμε σε οποιοδήποτε επίπεδο κρίνεται σκόπιμο. Αν χρειαστεί στο μέλλον συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, θα γίνει, αλλά σε αυτή τη φάση που είμαστε δεν έχει κριθεί σκόπιμο».