ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η δίμηνη παράταση του Μνημονίου

vouli

 

Την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος οικονομικής πολιτικής μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου 2015 προβλέπει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Πρόκειται για τη μετάθεση της λήξης στις 28 Φεβρουαρίου 2015 της περιόδου διαθεσιμότητας της δανειακής διευκόλυνσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) προς την Ελληνική Δημοκρατία και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Η ΠΝΠ τέθηκε σε ισχύ από τις 17 Δεκεμβρίου 2014, με την κατάθεσή της στη Βουλή υπό τη μορφή τροπολογίας και δημοσιεύτηκε άμεσα στο ΦΕΚ.

Ευ. Τσακαλώτος: Δημιουργούνται πολλά ερωτήματα

Η εξέλιξη αυτή ήδη προκάλεσε πάντως την αντίδραση του υπεύθυνου Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑΕυκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος κρίνει πως η υπογραφή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την παράταση της δανειακής σύμβασης μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2015, δημιουργεί πολλά ερωτήματα, τόσο επί της ουσίας όσο και επί της διαδικασίας και συγκεκριμένα:

«Πρώτον, γιατί επιλέγει η κυβέρνηση να παρατείνει μια αδιέξοδη πολιτική χωρίς να θέτει ένα συνολικότερο πλαίσιο που θα περιλαμβάνει και τη βιωσιμότητα του χρέους;

»Δεύτερον, γιατί δεν έφερε προς συζήτηση πριν την ψήφιση του Προέδρου της Δημοκρατίας και τα μέτρα που έχει ήδη συμφωνήσει με την τρόικα, ώστε να πάρουν θέση τα μέλη του Κοινοβουλίου και να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός;

»Τρίτον, γιατί επέλεξε για ένα τόσο σοβαρό θέμα και για μια ακόμα φορά την αντιδημοκρατική πρακτική της έκδοσης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και όχι την τυπική νομοθετική διαδικασία, όταν μάλιστα η Βουλή συνεχίζει να συζητά άλλα νομοσχέδια;»

Ο κ. Τσακαλώτος προσθέτει πως «σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί για μια συνολική διαπραγμάτευση όπου θα θέσει στη συζήτηση τη βιωσιμότητα του χρέους και την ακύρωση της λιτότητας, με άλλα λόγια, θα διαπραγματευτεί για την ουσία της πολιτικής και όχι για το χρόνο εφαρμογής  της, όπως κάνει η κυβέρνηση».

Ολόκληρη η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Άρθρο 1

Έγκριση του Σχεδίου της δεύτερης Σύμβασης Τροποποίησης της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης και παροχή εξουσιοδοτήσεων για την υπογραφή της

1. Εγκρίνεται το Σχέδιο της δεύτερης Σύμβασης Τροποποίησης της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης («Master Financial Assistance Facility Agreement») μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Ε.Τ.Χ.Σ.), της Ελληνικής Δημοκρατίας, ως δικαιούχου κράτους μέλους, του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Τ.ΧΣ.), ως εγγυητή, και της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), μαζί με τα παραρτήματά της, όπως το Σχέδιο αυτό μαζί με τα δύο (2) παραρτήματα στην αγγλική γλώσσα, ως επίσημη γλώσσα των κειμένων αυτών, και σε μετάφρασή τους στην ελληνική γλώσσα, προσαρτώνται ως Παράρτημα στην παρούσα Πράξη. (Παράρτημα Ι).

2. α) Παρέχεται στον Υπουργό Οικονομικών η εξουσιοδότηση να εκπροσωπήσει την Ελληνική Δημοκρατία και να υπογράψει τη δεύτερη Σύμβαση Τροποποίησης που αναφέρεται στην παράγραφο 1, καθώς και τα παραρτήματά της, όπου προβλέπεται.

β) Παρέχεται στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος η εξουσιοδότηση να εκπροσωπήσει την Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ-0,40% και να υπογράψει τη δεύτερη Σύμβαση

Τροποποίησης που αναφέρεται στην παράγραφο 1, καθώς και τα παραρτήματά της, όπου προβλέπεται

γ) Παρέχεται στη Διευθύνουσα Σύμβουλο και στον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η εξουσιοδότηση να εκπροσωπήσουν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και να υπογράψουν τη δεύτερη Σύμβαση Τροποποίησης που αναφέρεται στην παράγραφο 1, καθώς και τα παραρτήματά της, όπου προβλέπεται.

Στις ως άνω παρεχόμενες εξουσιοδοτήσεις περιλαμβάνεται και η υπογραφή της δεύτερης Σύμβασης Τροποποίησης της παραγράφου 1, με τις τυχόν αναγκαίες τροποποιήσεις για την αποκατάσταση λαθών ή τη διευκρίνιση ασαφειών του Σχεδίου που εγκρίνεται με την παράγραφο 1.

3. Η ισχύς της δεύτερης Σύμβασης Τροποποίησης της παραγράφου 1 αρχίζει από την ημερομηνία υπογραφής της από όλα τα συμβαλλόμενα μέρη, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ειδικότερα καθορίζονται σε αυτή. Με μέριμνα του Υπουργού Οικονομικών, η δεύτερη Σύμβαση της παραγράφου 1, μετά την υπογραφή της από όλα τα προβλεπόμενα μέρη, διαβιβάζεται στη Βουλή για ενημέρωση».

Στα παραρτήματα, που συνοδεύουν την ΠΝΠ αναφέρεται μεταξύ των άλλων:

– Τα Συμβαλλόμενα μέρη αναλαμβάνουν την υποχρέωση να υποβάλουν οποιαδήποτε διαφορά ενδέχεται να προκύψει σχετικά με τη νομιμότητα, την εγκυρότητα, την ερμηνεία ή την εκτέλεση της παρούσας Δεύτερης Τροποιητικής Σύμβασης στην αποκλειστική δικαιοδοσία των δικαστηρίων του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου.

– Η Ελλάδα, η Τράπεζα της Ελλάδος και το ΤΧΣ παραιτούνται με την παρούσα αμετάκλητα και άνευ όρων από οποιαδήποτε ασυλία της οποίας είναι ή ενδέχεται να καταστούν δικαιούχοι, όσον αφορά στα ίδια ή τα περιουσιακά τους στοιχεία, από νομικές διαδικασίες σε σχέση με την παρούσα Δεύτερη Τροποποιητική Σύμβαση συμπεριλαμβανομένων, χωρίς περιορισμό, της ασυλίας έναντι αγωγής , δικαστικής ή άλλης εντολής , από κατάσχεση, σύλληψη ή ασφαλιστικά μέτρα πριν την έκδοση δικαστικής απόφασης και από την εκτέλεση και επιβολή εις βάρος των περιουσιακών τους στοιχείων, στο βαθμό που αυτό δεν απαγορεύεται από αναγκαστικό δίκαιο.

– Ούτε ο Εγγυητής ούτε οποιοδήποτε περιουσιακό του στοιχείο απολαύει ασυλίας για λόγους εθνικής κυριαρχίας ή άλλως από δικαιοδοσία, κατάσχεση – είτε πριν είτε μετά τη δικαστική απόφαση – ή εκτέλεση σε σχέση με οποιαδήποτε ενέργεια ή διαδικασία αφορά τη Δεύτερη Τροποποιητική Σύμβαση.