ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τον Μίχαλο στο περίπτερο του ΕΒΕΑ ο Τσίπρας (φωτό)

Στο περίπτερο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών βρέθηκε το απόγευμα του Σαββάτου ο Αλέξης Τσίπρας, στην 81η ΔΕΘ. Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο οποίος ξενάγησε τον κ. Τσίπρα, ενώ συνομίλησαν για το Εθνικό Σχέδιο επενδύσεων που χρειάζεται η χώρα για ένα αναπυτξιακό σοκ. 

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο κ. Μίχαλος έγραψε:

«Στo περίπτερο του ΕΒΕΑ στη ΔΕΘ, με την προσδοκία η Έκθεση να καταστεί ένα παγκόσμιο οικονομικό γεγονός που θα αποτελεί στο εξής κέντρο προσέλκυσης επενδύσεων και αρχή για την υλοποίηση ενός σοβαρού Εθνικού Σχεδίου ανάπτυξης. Ως επιχειρηματική κοινότητα παρουσιάσαμε κοστολογημένες ενέργειες για να δοθεί ώθηση στην ιδιωτική πρωτοβουλία και να βγούμε από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης. ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ της κυβέρνησης οφείλει να είναι η αλλαγή φορολογικής πολιτικής, το λέμε σε όλους τους τόνους».

Φωτογραφία του Constantine Michalos.
 
Νωρίτερα, στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Επιμελητηρίων, ο Κωνσταντίνος Μίχαλος τόνισε:

«Για μια ακόμη χρονιά, εγκαινιάζεται η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, με την ελληνική οικονομία να βρίσκεται σε ύφεση. Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εμφανίζει μείωση του ΑΕΠ της… Όπως όλα δείχνουν, η μνημονιακή εκτίμηση για πτώση του ΑΕΠ κατά 0,3% στο σύνολο του 2016 θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επαληθευθεί. Κάτι τέτοιο θα απαιτούσε μηδενισμό της ύφεσης στο β’ εξάμηνο.

Ακόμα κι αν περιοριστεί, όμως, η ύφεση στο 0,3% και το ΑΕΠ της χώρας ανέλθει σε 175 δισ. ευρώ στο τέλος του 2016, αυτό θα σημαίνει ότι από το 2009 η ελληνική οικονομία θα έχει χάσει σωρευτικά 62,4 δισ. ευρώ… Η δεύτερη αξιολόγηση ξεκινά με όλες τις προϋποθέσεις να εξελιχθεί κι αυτή σε σήριαλ.

Η δόση των 2,8 δισ. ευρώ, που θα κατευθυνόταν στο μεγαλύτερο μέρος της για την αποπληρωμή οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες, καθυστερεί. Και είναι τουλάχιστον αβέβαιο το αν θα εκταμιευθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Και, βεβαίως, η όποια υστέρηση στο στόχο για τα δημόσια έσοδα, αλλά και οι παρεκκλίσεις σε σχέση με το που θα φθάσει τελικά η ύφεση φέτος, θα οδηγήσουν σε νέα μέτρα.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, είναι αναμενόμενο να υπάρξει νέο κύμα λουκέτων στην αγορά. Είναι επίσης αναμενόμενο να ενισχυθεί η τάση της μετεγκατάστασης στο εξωτερικό, ως λύση ανάγκης και επιβίωσης για τις επιχειρήσεις…

Για να επανέλθει η ελληνική οικονομία – και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών της – στα προ κρίσης επίπεδα, θα χρειαστούν στα επόμενα επενδύσεις τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ. Το παράδειγμα της Ιρλανδίας έπρεπε να αποτελεί δίδαγμα. Αυτό που έκαναν οι Ιρλανδοί ήταν να προωθήσουν βαθύτερες διαρθρωτικές αλλαγές και να περιορίσουν τις κρατικές δαπάνες…Η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει από το τέλμα, μόνο αν αλλάξει πολιτική..Χρειάζεται Εθνικό Σχέδιο. Χρειάζεται σύνεση, συναίνεση, συνεργασία και δουλειά».