ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέρκελ: Έχουμε καλή θέληση απέναντι στην Ελλάδα, αλλά δεν αρκεί

“Θα συνεχίσω να εργάζομαι ώστε να μπορεί η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη”, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ενώ σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες, τόνισε ότι η διαπραγμάτευση γίνεται με τους θεσμούς, με σημείο εκκίνησης το τρέχον πρόγραμμα.

 

 

“Δεν έχω αυτή την στιγμή κάποια συμμετοχή, αλλά το θέμα ήταν και είναι οι τρεις θεσμοί, τους οποίους αποκαλούσαμε παλαιότερα τρόικα, να έχουν μία κοινή αντίληψη. Αυτοί διαπραγματεύονται με την Ελλάδα και προτείνουν έπειτα στο Eurogroup, όταν έχουν ένα αποτέλεσμα. Αυτό σημαίνει ότι η μπάλα βρίσκεται εκεί και θα δούμε τι θα μας προτείνουν ως πιθανότητα. Αλλά σημείο εκκίνησης είναι το υπάρχον πρόγραμμα και για αυτό πρέπει να βρεθεί μία λύση”, δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL.

Η Μέρκελ ερωτήθηκε γιατί θα ήταν κακή η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, για να απαντήσει ότι η ίδια προσπαθεί ώστε να μην συμβεί αυτό. “Έχουμε όμως αρχές στην Ευρωζώνη και αυτή η αρχή σημαίνει ότι λαμβάνει αλληλεγγύη αυτός, ο οποίος κάνει και ο ίδιος προσπάθεια. Και ακριβώς για αυτό διαπραγματευόμαστε αυτή την στιγμή με την Ελλάδα. Από την δική μας πλευρά έχουμε την καλή θέληση, αλλά η καλή θέληση μόνο δεν αρκεί. Στο τέλος πρέπει να βγαίνει και ο λογαριασμός”, κατέληξε.

Παράλληλα, σε συνέντευξή της στο ιταλικό δίκτυο Rai1, και απαντώντας σε ερώτηση για το αν "στα πέντε χρόνια που διαρκεί η ελληνική κρίση η Γερμανία θα μπορούσε να έχει κάνει περισσότερα πράγματα και αν η πολιτική της λιτότητας πάση θυσία δυσκόλεψε τα πράγματα", η καγκελάριος απάντησε: "Όχι, αυτό πραγματικά δεν το πιστεύω. Η Ελλάδα έλαβε γενναιόδωρες βοήθειες. Η κατάσταση βελτιωνόταν λίγο. Στην συνέχεια, με τις βουλευτικές εκλογές, υπήρξε οπισθοδρόμηση. Τώρα πρέπει να την επαναφέρουμε προς την ανάπτυξη. Η Ιρλανδία είχε πιο σκληρούς όρους στο πρόγραμμά της και τώρα είναι η χώρα με την καλύτερη οικονομική ανάπτυξη σε όλη την Ευρώπη. Αναπτύσσονται η Ισπανία και η Πορτογαλία και πρέπει να επιστρέψει στην ανάπτυξη και η Ελλάδα. Αν δούμε, όμως, τα δομικά της προβλήματα, καταλαβαίνουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες".

Διαβάστε επίσης:

 Νέα τηλεδιάσκεψη Τσίπρα με Μέρκελ-Ολάντ- Το «όχι» του πρωθυπουργού