ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέρκελ: Η Τουρκία ζήτησε να πάρει τώρα τα 3 δισ. ευρώ – ΝΑΤΟ και στα τουρκικά ύδατα

«Η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει την καταγραφή και θα πρέπει να βοηθήσουμε τη χώρα να οργανώσει την επιστροφή των προσφύγων που δεν δικαιούνται άσυλο», τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο Κορυφής. Από την πλευρά του ο Φρανσουά Ολάντ σημείωσε ότι οι λεπτομέρειες τη συμφωνίας με την Τουρκία θα συγκεκριμενοποιηθούν μέχρι την επόμενη συνεδρίαση των ηγετών της ΕΕ με τη συμμετοχή του τούρκου πρωθυπουργού στις 17 και 18 Μαρτίου που λαμβάνει έκτακτο χαρακτήρα.

Η Μέρκελ σημείωσε ότι η Άγκυρα ζήτησε να λάβει άμεσα τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ και αναφέρθηκε στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ:

Οι δραστηριότητες του ΝΑΤΟ ξεκίνησαν και τα θέματα των όσων ζητάει η Τουρκία ρυθμίζονται με διαφάνεια. Το ΝΑΤΟ θα δραστηριοποιείται και στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Μέρκελ αποκάλυψε πως έπαιξε έναν «μεγάλο ρόλο» στην εκπόνηση του σχεδίου εμπλοκής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

«Περιγράφουμε τη θέλησή μας για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. Λαμβάνονται μέτρα για να αντιμετωπιστεί η κρίση στα Βαλκάνια», σημείωσε, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει βοήθεια προς την Ελλάδα, ώστε να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα και να οργανώσει την επιστροφή των «παράνομων μεταναστών». «Πρέπει να καταπολεμήσουμε την παράνομη μετανάστευση, να προστατέψουμε τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και να χτυπήσουμε τους διακινητές προσφύγων. Η Τουρκία πρότεινε να δεχθούμε όλοι εκείνοι οι μετανάστες που έρχονται στην Ελλάδα να στέλνονται πίσω και ως αντάλλαγμα η ΕΕ να λαμβάνει έναν σύρο πρόσφυγα».

«Η επιστροφή στους κανόνες της Σένγκεν πρέπει να συνδυαστεί με μια σειρά μέτρων, βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων», τόνισε και συνέχισε:

Μέχρι το τέλος του Ιουνίου θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί οι δεσμεύσεις που ελήφθησαν. Συμφωνήσαμε να φιλελευθεροποιηθεί το καθεστώς της βίζας. 

Η Μέρκελ αναφέρθηκε και στο θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας [κατά πληροφορίες η Άγκυρα ζήτησε ξεπάγωμα των πέντε από τα έξι κεφάλαια], υπογραμμίζοντας τις ενστάσεις που προέβαλε η Κύπρος. «Ένα σημείο που πρέπει να προσέξουμε είναι με την Κύπρο, και εάν είναι εφικτό να ανοίξουν νέα κεφάλαια (σ.σ. στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις). Υπάρχει πολύ δουλειά μπροστά μας γιατί η Κύπρος βλέπει αυτό το ζήτημα σε συσχετισμό με τις δικές τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία» υποστήριξε.

Ολάντ: Η Ευρώπη θα αναλάβει το μεγάλο μερίδιο που αντιστοιχεί για τη μετεγκατάσταση

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, σημείωσε ότι οι λεπτομέρειες της συμφωνίας με την Τουρκία θα συγκεκριμενοποιηθούν μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Μαρτίου, αλλά όπως υπογράμμισε, «έχουμε πλέον μία συνεκτική στρατηγική για το προσφυγικό». Επιπλέον, ο κ. Ολάντ ανακοίνωσε πως την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξει νέα έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία με την Τουρκία. Διαμήνυσε επίσης πως η Γαλλία θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της τόσο ως προς τη βοήθεια προς την Ελλάδα, όσο και για τους πρόσφυγες που θα υποδεχθεί η χώρα του. 

​«Η Ευρώπη θα αναλάβει το μεγάλο μερίδιο που της αναλογεί ως προς τη μεταγκατάσταση των προσφύγων. Η βαλκανική οδός δεν χρησιμοποιείται όπως θα έπρεπε, υπάρχει κίνδυνος να παραμένουν στην Ελλάδα οι πρόσφυγες. Η Ευρώπη δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα χωρίς την Τουρκία» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

«Απτά αποτελέσματα δεν θα έχουμε από αύριο. Μένουν αρκετά ακόμα να καθοριστούν, τα οποία θα συζητήσει τις επόμενες ημέρες η Κομισιόν με την Τουρκία», είπε ο κ. Ολάντ. Κεντρική ιδέα της συμφωνίας, είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας, είναι να μην υπάρχει παράνομη διακίνηση ανθρώπων από την Τουρκία. 

« Τα 3 δισ. στην Τουρκία θα διανεμηθούν με τρόπο που θα πιάσουν τόπο για άμεση βοήθεια προς τους πρόσφυγες και συμβάλλουν στην καταπολέμηση των διακινητών. Αν το προσφυγικό παραμείνει, είναι ανοικτή η πιθανότητα νέας βοήθειας, αλλά ας περιμένουμε ακόμα» σημείωσε. «Εάν διασφαλιστεί η ασφάλεια στα σύνορα, εάν η Τουρκία σεβαστεί το καθήκον της στην επαναπροώθηση, τότε θα έχουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα το οποίο θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε πίσω στη Σένγκεν. Επιτέλους έχουμε μία συνεκτική Ευρωπαϊκή δράση, βασισμένη σε στόχους που μπορεί να είναι χρήσιμοι», είπε επίσης.

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ, ο Ντόναλντ Τουσκ, θα διαπραγματευτεί με την τουρκική πλευρά τις λεπτομέριες της αντιπρότασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι λεπτομέριες θα ανακοινωθούν μέχρι τα τέλη Μαρτίου. 

Από την πλευρά του, ο  αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, τόνισε ότι «η Τουρκία έχει σοβαρά ζητήματα στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ελευθερία του λόγου. Με τον Έλληνα πρωθυπουργό είχαμε μια έντονη συζήτηση. Πρέπει να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας των hotspots στην Ελλάδα».