«Κύριε Τσίπρα, τις προτάσεις σας δεν τις απορρίπτει σήμερα η ΚΟ της ΝΔ. Τις απέρριψε ο ελληνικός λαός στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Γι’ αυτό μεσολαβεί η λαϊκή ετυμηγορία μεταξύ των δύο φάσεων της συνταγματικής αναθεώρησηw», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος εξαπολύοντας επίθεση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Αν είχατε το θάρρος να προσυπογράψετε την πρόταση για να θέσουμε ένα μεγαλύτερο εύρος διατάξεων θα είχαμε τη δυνατότητα να εξηγήσουμε στον λαό γιατί οι εκλογές αφορούσαν και την αναθεώρηση» είπε χαρακτηριοστικά.
«Ο τόνος σας κ. Τσίπρα ήταν εκτός κλίματος της ευρύτερης συζήτησης, τόσο σήμερα εδώ όσο και στην Επιτροπή. Όπως είχαμε δεσμευτεί, προσεγγίσαμε τη συνταγματική αναθεώρηση με διαφορετικό τρόπο από εκείνον του ΣΥΡΙΖΑ. Η διαδικασία ξεκίνησε στον φυσικό της χώρο, τη Βουλή, και όχι σε κομματικές φιέστες στο προαύλιό της. Η πλειοψηφία δεν αγνόησε τη θέση της μειοψηφίας. Το κοινοβούλιο εξέτασε τις διατάξεις που έφτασαν σε αυτό απο την απελθούσα Βουλή», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
«Γιατί ήταν αδρανές το Κοινοβούλιο 31 μήνες; Θυμηθήκατε τη συνταγματική αναθεώρηση προσχηματικά λίγο πριν τις εκλογές» είπε προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, «οι κανόνες επέστρεψαν, τα βήματα που ορίζουν το σύνταγμα και ο κανονισμός της βουλής αποτέλεσαν τον οδηγό μας». Σύμφωνα, πάντως, με τον πρωθυπουργό ο «συνολικός απολογισμός είναι θετικός» και γίνεται «ένα ακόμα βήμα δημοκρατίας και κοινοβουλευτισμού».
«Στην προηγούμενη βουλή η ευρεία και γενναία πρότασή μας προέβλεπε, μεταξύ άλλων, την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων αλλά και την οριζόντια προστασία του περιβάλλοντος, που αρνηθήκατε κ. Τσίπρα», συνέχισε.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «προτείναμε την αποσύνδεση της επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από την δικαιοσύνη. Αντίθετα με τα παραπάνω ο ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε σε άλλη κατεύθυνση με περιττούς συνταγματικούς βερμπαλισμούς. Διατάξεις κομματικού καιροσκοπισμού όπως η καθιέρωση της απλής αναλογικής. Πού τα διαβάσατε αυτά που είπατε κ. Τσίπρα ότι ήταν πάγια θέση μας η καθιέρωση της απλής αναλογικής; Λίγο κοινή λογική δεν έχετε; Σας γράφουν άλλοι τις ομιλίες αλλά βάλτε και λίγο την δική σας λογική. Εχει ενδιαφέρον ότι ενώ αναγνωρίζουμε πως στην μεταπολίτευση εκδηλώθηκαν σημαντικές αρρυθμίες, η πρότασή σας δεν συμπεριέλαβε λέξη για την δημόσια διοίκηση, για την παιδεία, για την δικαιοσύνη, την οικονομία και το περιβάλλον. Το αποτέλεσμα ήταν ότι από τις 154 προτάσεις η προτείνουσα να φέρει μόνο 40. Αυτό ήταν δική σας απόφαση».
«Από τις 154 προτάσεις σας για την αναθεώρηση, στη σημερινή βουλή ήρθαν μόνο 40. Και λέτε τώρα χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, για την αναθεώρηση που οι ίδιοι περιορίσατε, να την χαρακτηρίσετε τζούφια», είπε ακόμα απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε την αναθεώρηση του Συντάγματος αλλά την ματαίωσή της. Λέτε σήμερα ότι αυτή η αναθεώρηση που εσείς οι ίδιοι την μικρύνατε είναι μια τζούφια αναθεώρηση. Για άλλη μια φορά είστε κατώτερος των περιστάσεων και μικρότερος απέναντι στην ιστορική ευκαιρία της χώρας. Παρά ταύτα η παρούσα πλειοψηφία πρότεινε σημαντικές αλλαγές στον καταστατικό μας χάρτη».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως υπήρξε συμφωνία σε εννέα σημεία, εκ των οποίων τα δύο ήταν προτάσεις της ΝΔ στην προηγούμενη Βουλή, ενώ χαρακτήρισε τομή την πρόταση για την κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Σύμφωνα με τον ίδιο «είναι μια δέσμευση ότι το κράτος θα μεριμνά για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας. Ελπίζω αυτό το άρθρο να ψηφιστεί με ευρεία πλειοψηφία».
«Ας χειροκροτήσουμε επιτέλους ότι το άρθρο 86 αλλάζει με ευρεία πλειοψηφία», ανέφερε ακόμα.
Σχετικά με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «αν και εμείς πιστεύουμε ότι οι απόδημοι πρέπει να ψηφίζουν χωρίς προϋποθέσεις, ακόμα και με επιστολή ψήφο, φανήκαμε ευέλικτοι. Η πατρίδα μας έχει ανάγκη όσο ποτέ, τον παγκόσμιο ελληνισμό. Σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα. Που θα γίνει άλμα, γιατί οι Έλληνες ενωμένοι, παντού στον κόσμο μεγαλουργούν».
«Η διάταξη για τη συγκρότηση ανεξάρτητων αρχών, με αναγκαία πλειοψηφία 3/5 των προέδρων της Βουλής και επέκταση της θητείας τους, διευκολύνει τη δράση των ανεξάρτητων αρχών» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
«Δεν αναθεωρούμε τη διάταξη που καθορίζει τον τρόπο που εκλέγεται ο ΠτΔ (από την εθνική αντιπροσωπεία). Η πρότασή μας είναι να εξακολουθεί να ισχύει η αναζήτηση ευρέων συνθέσεων και καταλήγει στην απλή πλειοψηφία», εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε:
«Κύρια. Τσίπρα κάνατε αναφορές στον Κ. Καραμανλή και τον κ. Τσάτσο και είπατε ότι δεν θα δέχονταν να εκλεγούν με τη νέα διάταξη. Ο Κ. Καραμανλής εκλέχτηκε με 153 βουλευτές. Και στα συνταγματικά αδιάβαστος κ. Τσίπρα» είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
«Συρραφή σκόρπιων διατάξεων»
«Αμήχανη και άτολμη συρραφή σκόρπιων διατάξεων» χαρακτήρισε από νωρίτερα από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, αντιπαραθέτοντας πως «εμείς δείξαμε και αποδείξαμε ότι έχουμε σχέδιο».
«Το 2016 πήραμε πρωτοβουλία για αναθεώρηση του συντάγματος, με αφετηρία μια θεμελιώδη παραδοχή: ότι το σύνταγμα ανήκει πρωτίστως σε όλους τους πολίτες, συνεπώς δεν θα έχουν λόγο μόνο τεχνοκράτες και οικονομικές ελίτ. Οι αντιδράσεις που συναντήσαμε από συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις υπέκρυπταν και έναν φόβο: τον φόβο να χάσουν τον έλεγχο του συντάγματος που μονοπώλησαν επί δεκαετίες» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Η πρόταση αναθεώρησης που καταθέσαμε το 2018 ήταν ένα σχέδιο που βάζει μπροστά τους πολίτες και τον ελληνικό λαό. Πήραμε την απόφαση να κινήσουμε τη διαδικασία της αναθεώρησης, χωρίς μικροπολιτικούς υπολογισμούς και χωρίς τακτικισμούς. Καταθέτοντας την πρόταση είχαμε απόλυτη επίγνωση ότι παίρνουμε ένα ρίσκο, δεν είχαμε καν απόλυτη πλειοψηφία. Αλλά γνωρίζαμε και ότι η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει άλλο» σημείωσε.
Εξαπολύοντας επίθεση στη ΝΔ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «απέναντι στο σχέδιό μας, η αντιπρόταση της Νέας Δημοκρατίας ήταν μια αμήχανη και άτολμη συρραφή σκόρπιων διατάξεων. Ένα μνημείο βερμπαλισμού, χωρίς άξονες και κεντρική ιδέα, χωρίς ειρμό και έρμα. Εμείς δείξαμε και αποδείξαμε ότι έχουμε σχέδιο. Η ΝΔ, αντιθέτως, απέδειξε ότι στα του Συντάγματος κινείται χωρίς πυξίδα και χωρίς σχέδιο».
Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «το σχέδιό μας προφανώς δεν θα υλοποιηθεί, αλλά δεν μετανιώνουμε που ανοίξαμε αυτή τη διαδικασία, που ξεκινήσαμε τον διάλογο για την ανάγκη προοδευτικής αναθεώρησης του συντάγματος».
«Δεν προτείνουμε εμείς, όπως κάνει η ΝΔ, την συνταγματοποίηση του πολιτικού μας προγράμματος», είπε ακόμα.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα «αυτό που πετύχαμε με την δική μας πρόταση, είναι να αποδείξουμε πως είμαστε μια πολιτική δύναμη συνταγματικής και θεσμικής υπευθυνότητας. Η πρότασή μας έχει βεβαίως αριστερό και προοδευτικό πρόσημο. Όμως, οι επιμέρους παρεμβάσεις που τη συγκροτούν ενέχουν το στοιχείο της συναίνεσης και του συμβιβασμού».
«Το πόσο συναινετικό είναι το σχέδιό μας αποδεικνύεται από το ότι υιοθετήσαμε ακόμα και προτάσεις που είχε κάνει το 2014 η ΝΔ, π.χ. σχετικά με την εκλογή ΠτΔ», τόνισε
«Έπρεπε να έρθει η Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία για να προτείνει την κατάργηση της διατάξεων που προέβλεπαν προνομιακή ποινική μεταχείριση για υπουργούς και βουλευτές» σημείωσε στην ομιλία του.
«Εμείς λέμε ότι τα αδικήματα των υπουργών πρέπει να παραγράφονται μετά από 15-20 χρόνια, όπως για κάθε πολίτη. Εσείς έχετε το θράσος να λέτε ότι για τα αδικήματα πριν το 15, πρέπει να μην ισχύει, δηλαδή να μπουν στο αρχείο» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Κλεμμένο» σύνθημα
Στη συζήτηση στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε τον τίτλο της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση κάνοντας λόγο για «Νέα Μεταπολίτευση». Πρόκειται για ένα σύνθημα το οποίο πρώτος είχε αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, από το 2009 όταν διεκδικούσε την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας αλλά και κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιούλιο του 2014 ο Αντώνης Σαμαράς είχε γράψει στην Καθημερινή της Κυριακής άρθρο με τον τίτλο «Η νέα Μεταπολίτευση έχει ξεκινήσει».