ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μίχαλος: Πρέπει να ανακληθεί η λειτουργία της ΑΕΠΙ

Επιστολή στην υπουργό Πολιτισμού κ. Λυδία Κονιόρδου απέστειλε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος.

 

 

 

Ο κ. Μίχαλος επανέρχεται στο αίτημα των Επιμελητηρίων για ουσιαστική τροποποίηση του σχεδίου νόμου που έχει καταρτίσει το υπουργείο Πολιτισμού και αφορά τη διαχείριση πνευματικών δικαιωμάτων, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξουν ρυθμίσεις που θα αποδίδουν δικαιοσύνη σε ό,τι αφορά στη λειτουργία της κερδοσκοπικής εταιρείας ΑΕΠΙ ΑΕ, ιδιαίτερα μετά τη δημοσίευση του πορίσματος των ορκωτών λογιστών που αποκάλυψαν μεγάλες ατασθαλίες.

Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος επισημαίνει ότι πρέπει να ανακληθεί η λειτουργία της ΑΕΠΙ ΑΕ και στο σχέδιο να συμπεριληφθεί διάταξη για «υποχρεωτική διαπραγμάτευση» μεταξύ χρηστών και δικαιούχων και «κρατικό επίτροπο», καθώς κανείς χρήστης πλέον δεν εμπιστεύεται να συνεργαστεί με την ΑΕΠΙ χωρίς τις συγκεκριμένες ασφαλιστικές δικλείδες.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή προς την κ. Κονιόρδου, τέλος, είναι απορίας άξιο γιατί έγιναν τροποποιήσεις στο σχέδιο νόμου και δεν εισήχθη στη Βουλή προς ψήφιση άμεσα το αρχικό σχέδιο νόμου Μπαλτά που κατατέθηκε στις 4/7/2016 και με το οποίο ήταν σύμφωνοι όλοι οι ενδιαφερόμενοι.

«Μετά λύπης μας διαπιστώνουμε από τις προτάσεις που αναφέρονται για το νέο νομοσχέδιο μία προσπάθεια διάσωσης της ΑΕΠΙ Α.Ε., η οποία κατέχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά των πνευματικών δικαιωμάτων, διακατεχόμενη από αγωνία για τυχόν πρόβλημα που πιθανόν να προκύψει από τη συνεχή ροή των ελάχιστων χρημάτων που δυστυχώς διανέμονταν σε ελάχιστους χρήστες», αναφέρει ο κ. Μίχαλος.

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή

«Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Μετά τη δημοσίευση του πορίσματος των ορκωτών λογιστών για την ΑΕΠΙ Α.Ε., θεωρούμε ότι επιτέλους θα πρέπει άμεσα να κατατεθεί προς ψήφιση ο αρχικός νόμος Μπαλτά, που είχε κατατεθεί στις 4-7-2016 στη Βουλή των Ελλήνων και μέσα σε λίγες ώρες αποσύρθηκε. Για να τροποποιηθεί στη συνέχεια μετά από λίγες μέρες δύο φορές «σκανδαλωδώς», προκειμένου να ευνοηθεί η ΑΕΠΙ Α.Ε., παρόλο που συμφωνούσε με αυτόν η συντριπτική πλειοψηφία χρηστών, δικαιούχων και οργανισμών πνευματικής ιδιοκτησίας, πλην της ΑΕΠΙ Α.Ε.

Διαβάσαμε το δελτίο τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού που εξεδόθη στις 13-2-2017. Μετά λύπης μας διαπιστώνουμε από τις προτάσεις που αναφέρονται για το νέο νομοσχέδιο μία προσπάθεια διάσωσης της ΑΕΠΙ Α.Ε., η οποία κατέχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά των πνευματικών δικαιωμάτων, διακατεχόμενη από αγωνία για τυχόν πρόβλημα που πιθανόν να προκύψει από τη συνεχή ροή των ελάχιστων χρημάτων που δυστυχώς διανέμονταν σε ελάχιστους χρήστες. Εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία για τις ανεξάρτητες οντότητες τη δημιουργία γενικής συνέλευσης 14.500 μελών και την εκλογή Εποπτικού Συμβουλίου, που όχι μόνο δεν διασφαλίζει τον έλεγχο και τη διαφάνεια στη συγκεκριμένη εταιρεία, αλλά μας επιστρέφει σε χειρότερο καθεστώς απ’ τον νόμο 2121/93. Σας επισημαίνουμε ότι στον νόμο 2121/93 υπήρχε πρόβλεψη στο αρθρ. 56 παρ. 3 που διατυπώνονταν ως ευχή «οργανώσεις αντιπροσωπευτικές των χρηστών και οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης μπορούν να συμφωνήσουν εγγράφως…». Όχι μόνο δεν διαπραγματεύτηκε η συγκεκριμένη εταιρεία με τις συλλογικές οργανώσεις των χρηστών, αλλά έχοντας το πάνω χέρι του νόμου αρνούνταν να συζητήσει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, με συνέπεια, μένοντας στο σκοτάδι, να υπάρχει μία στοχευμένη και διαρκής σύγκρουση μεταξύ χρηστών και των δικαιούχων και ένα κλίμα εχθρικό, το οποίο οδηγούσε σε στασιμότητα οποιαδήποτε καλή πρόθεση ή προσπάθεια χρηστών και δικαιούχων για συνεργασία, συνεννόηση για το πραγματικό συμφέρον και των δύο πλευρών.

Σας επισημαίνουμε ότι, βάσει του νόμου 2190/1920 περί ανωνύμων εταιρειών, με το άρθρο 47 θα έπρεπε η ίδια εταιρεία να προβληματιστεί και να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητες των αρνητικών ιδίων κεφαλαίων από το 2010 που είχαν προκύψει ή να αποφασίσει τη λύση της εταιρείας, καθώς και με το αρθρ. 48 η εποπτεύουσα αρχή θα έπρεπε να φροντίσει, σύμφωνα με το νόμο, τη λύση της εταιρείας. Πράγμα το οποίο δεν έγινε ποτέ μέχρι σήμερα.

Η λέξη ΑΕΠΙ Α.Ε. προκαλεί αναστάτωση και αποτροπιασμό και αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή, καθώς δυστυχώς δυσφημεί των χώρο των πνευματικών δικαιωμάτων των χρηστών και των πνευματικών δημιουργών, αν θέλετε, και βεβαίως μετά το πόρισμα ορκωτών λογιστών αποτελεί ντροπή για τον πολιτισμό της χώρας μας.

Σας καλούμε άμεσα να ανακαλέσετε την άδεια λειτουργίας της ΑΕΠΙ Α.Ε., ως έχετε από τον νόμο την υποχρέωση, σφυρηλατώντας έτσι την αξιοπιστία του Υπουργείου Πολιτισμού. Ο μόνος τρόπος για να ηρεμήσει ο ταραγμένος χώρος των πνευματικών δικαιωμάτων είναι να εισάγετε στη Βουλή προς ψήφιση άμεσα το αρχικό σχέδιο Μπαλτά, που κατατέθηκε στις 4-7-2016. Σε περίπτωση νομικού ή οποιουδήποτε άλλου κωλύματος, που δεν επιτρέπει την επαναφορά του νόμου Μπαλτά, θεωρούμε απαραίτητο να υπάρχει πρόβλεψη της ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ, που δίνει τη δυνατότητα συνεννόησης, συνεργασίας και αλληλοστήριξης μεταξύ χρηστών και δικαιούχων και τον ΚΡΑΤΙΚΟ ΕΠΙΤΡΟΠΟ που διασφαλίζει απόλυτα διαφάνεια, δικαιοσύνη, νομιμότητα και εξυγίανση οποιασδήποτε προβληματικής εταιρείας. Στοιχεία τα οποία αποδεδειγμένα καταστρατηγήθηκαν βάναυσα μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος των ορκωτών λογιστών.

Δεν πρέπει να σας τρομάζει η δεσπόζουσα θέση που είχε μια αναξιόπιστη εταιρεία, η οποία έχει καταστεί και επικίνδυνη για τον πολιτισμό της χώρας. Όλα μπορούν να λυθούν και να διευθετηθούν μετά την ψήφιση ενός νομοσχεδίου που θα περιέχει την ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ και τον ΚΡΑΤΙΚΟ ΕΠΙΤΡΟΠΟ. Με τη στήριξη και τη συνεργασία των χρηστών και την παρέμβαση του κρατικού Επιτρόπου, θα δημιουργηθούν άμεσα όλες εκείνες οι προϋποθέσεις και θα διασφαλιστεί όχι μόνο η συνεχής ροή χρημάτων, αλλά και η εξυγίανση της συγκεκριμένης εταιρείας, προκειμένου οι άνθρωποι που παράγουν πολιτισμό να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια.

Κανείς χρήστης πλέον δεν εμπιστεύεται να συνεργαστεί, χωρίς τις συγκεκριμένες ασφαλιστικές δικλείδες της ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ και του ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ, με μια εταιρεία που λεηλατούσε τα αποδιδόμενα χρήματά του σε παχυλές αντιμισθίες και «περίεργα» έξοδα, ενώ είχε υποχρέωση να αποδίδει τα χρήματα στους δικαιούχους για να ζουν με αξιοπρέπεια. Τα ελάχιστα χρήματα δυστυχώς διανέμονταν με αδιαφανείς διαδικασίες και σε «ολίγους».

Σας καλούμε άμεσα, μετά τις τραγικές εξελίξεις και τις συνέπειες που έχουν αντίκτυπο όχι μόνο στη χώρα μας και στους εμπλεκόμενους χρήστες και δικαιούχους, αλλά και στους διεθνείς οργανισμούς πνευματικών δικαιωμάτων που συνεργαζόταν με την ΑΕΠΙ Α.Ε., να κατατεθεί το νομοσχέδιο που θα προβλέπει απαραίτητα την ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ και τον ΚΡΑΤΙΚΟ ΕΠΙΤΡΟΠΟ. Προκειμένου να ξεκαθαρίσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα αυτό το «απόστημα», το οποίο επιτέλους έσπασε και αποκαλύφθηκε σε χρήστες και δικαιούχους, που δυσφημεί τα πνευματικά δικαιώματα και τον πολιτισμό της χώρας μας διεθνώς. Απεδείχθη, τελικώς, ότι ο Νόμος 2121/93, όπως αξιοποιήθηκε από την ΑΕΠΙ Α.Ε., όχι μόνο δεν εξυπηρετούσε τον κύριο σκοπό που ήταν ένας και μοναδικός: να αμείβονται οι δημιουργοί ούτως ώστε να ζουν με αξιοπρέπεια, αλλά τους μόνους τους οποίους ωφέλησε απόλυτα ήταν η συγκεκριμένη εισπρακτική, κερδοσκοπική εταιρεία ΑΕΠΙ Α.Ε. και μία συγκεκριμένη οικογένεια.

Είμαστε στη διάθεσή σας προκειμένου να συμβάλλουμε ώστε ο νέος νόμος περί πνευματικών δικαιωμάτων να είναι δίκαιος και ωφέλιμος προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, κυρίως όμως για τον πολιτισμό της χώρας μας.

Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι εκπροσωπούμε 800.000 και πλέον επιχειρήσεις και επαγγελματίες – μέλη των Επιμελητηρίων και ότι οι ως άνω θέσεις μας αντιπροσωπεύουν το σύνολο των επιχειρήσεων της χώρας μας».