Υπογράμμισε άλλωστε ότι σε μια ενιαία νομισματική και οικονομική ένωση, τα προβλήματα αυτά ξεπερνούν τα όρια των εθνικών συνόρων.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου χαρακτήρισε επιπλέον "το πιο σπουδαίο έργο" της προηγούμενης Βουλής τη διακομματική επιτροπή για τη διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα από τη Γερμανία. Η κ. Κωνσταντοπούλου τόνισε πως αυτό το έργο θα συνεχιστεί μετ' επιτάσεως και πως η ίδια αναλαμβάνει την ευθύνη του συντονισμού και της προώθησης αυτών των διεκδικήσεων.
Ακόμη, η κ. Κωνσταντοπούλου δήλωσε πως "βρισκόμαστε εδώ όχι γιατί το θέλησε η μοίρα ούτε γιατί το έφερε η τύχη αλλά γιατί το επιλέξαμε και γιατί το επέλεξαν και μας εξέλεξαν οι πολίτες αυτής της χώρας, που αγωνίζονται για δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια, ελευθερία", αναφερόμενη στις ευθύνες της νέας Βουλής.
Κάλεσε επίσης τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς να έχουν συχνή παρουσία στη Βουλή και να απαντούν στις ερωτήσεις που τους τίθενται.
"Η εκλογή μας δεν μας προβιβάζει αλλά μας θέτει στην πρώτη γραμμή της ευθύνης. Δεν υπάρχουμε πια για τον εαυτό μας αλλά ενσαρκώνουμε τη ζωντανή δύναμη της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας", σημείωσε η κ. Κωνσταντοπούλου.
Αναφερόμενη στον πολιτικό ρόλο της Βουλής η Ζ. Κωνσταντοπούλου επεσήμανε ότι "δεν μπορεί να λειτουργεί ως πλυντήριο σκανδάλων και ως νεκροταφείο ποινικών διαδικασιών" και προανήγγειλε την "ανάσυρση υποθέσεων που βρίσκονται στα συρτάρια".
"Να δοθεί ένα τέλος στην ονειδιστική κατάσταση προνομιακής μεταχείρισης που έχει πλήξει βαριά το κύρος της Βουλής", είπε με έμφαση, δεσμευόμενη ότι θα υπάρξει αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής η οποία θα εγγυηθεί την διερεύνηση όλων των υποθέσεων.
Ζήτησε ακόμη να θωρακιστεί η διεθνής θέση της Ελλάδας "που είναι ισότιμος εταίρος". Η σημερινή Βουλή, η πρώτη μεταμνημονιακή βουλή, καλείται μαζί με τον λαό να γράψει ιστορία και να αποδείξει ότι η δημοκρατία και η λαϊκή κυριαρχία εξακολουθούν να αποτελούν αδιαπραγμάτευτη αξία, υπογράμμισε.