ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης από Κύπρο: Καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή

«Παρότι η ενεργή φύλαξη των συνόρων την τελευταία τριετία έχει οδηγήσει σε μια κατακόρυφη πτώση του αριθμού των θυμάτων στο Αιγαίο, καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής δε μπορεί να γίνει αποδεκτή. Και εδώ υπάρχουν ευθύνες», ανέφερε από την Κύπρο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Ο κ. Μηταράκης συμμετείχε με τους αρμόδιους υπουργούς για θέματα μετανάστευσης και ασύλου της Κύπρου, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Μάλτας, στην υπουργική Σύνοδο των Μεσογειακών κρατών πρώτης γραμμής (MED5) που πραγματοποιήθηκε στην Πάφο, με κύριο θέμα τη συνέχιση της εποικοδομητικής συνεργασίας για την επίτευξη κοινών στόχων και αμοιβαίας στρατηγικής στον τομέα του ασύλου και της μετανάστευσης.

Μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, οι αρμόδιοι υπουργοί, πλην της Ιταλίας, παραχώρησαν κοινή Συνέντευξη Τύπου στα ΜΜΕ. Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με τα πρόσφατα γεγονότα σε Λέσβο και Κύθηρα, ο κος Μηταράκης σημείωσε πως δεν είναι δυνατόν οι τουρκικές Αρχές να μην εντοπίζουν ιστιοπλοϊκά σκάφη, τα οποία φορτώνονται από τουρκικά λιμάνια με 100 ή 200 άτομα και ξεκινούν με κατεύθυνση την Ιταλία.

«Η Τουρκία έχει αναλάβει τη δέσμευση από το 2016 να αποτρέπει κάθε παράνομη αναχώρηση. Μάθαμε από το τραγικό περιστατικό στη Λέσβο ότι η βάρκα των μεταναστών που συνήθως οδηγούν άνθρωποι με καμία εμπειρία στη θάλασσα, προστατευόταν ως προς το κύμα για το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής από τουρκικά αλιευτικά σκάφη, τα οποία όταν η βάρκα μπήκε καλά μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα αποσύρθηκαν και άφησαν αυτή τη βάρκα εκτεθειμένη στον έντονο κυματισμό από τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που υπήρχαν», σημείωσε, εκφράζοντας τη λύπη του και τον αποτροπιασμό της ελληνικής κυβέρνησης για την απώλεια ανθρώπινων ζωών στο Αιγαίο. Και επεσήμανε: «Η ΕΕ πρέπει να δράσει. Να επιβάλει στην Τουρκία αυτό που έχει συμφωνήσει: την εφαρμογή της κοινής δήλωσης του 2016. Το λιμενικό σώμα, η Ελληνική Ακτοφυλακή καθημερινά δίνει μάχες, κάνει αγώνα στη θάλασσα για να προστατέψει ανθρώπινες ζωές και συστηματικά διασώζουμε ανθρώπους.

Είναι σημαντικό να βρούμε στην Ευρώπη τους νόμιμους δρόμους ώστε αυτοί που πρέπει για ανθρωπιστικούς ή άλλους λόγους να έρθουν στην Ευρώπη να έρθουν παρακάμπτοντας τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών. Δεν γίνεται ανεκτό σε καμία περίπτωση οι λαθροδιακινητές να επιλέγουν ποιος θα έρθει και θα ζήσει στην ΕΕ», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ