ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Αρνητική η Συμφωνία των Πρεσπών

«Η Συμφωνία των Πρεσπών, είναι αρνητική για τη χώρα μας. Την καταψήφισα, προειδοποιώντας για το τι συνεπαγόταν η υπογραφή της. Όμως, δεν θα προσβάλω το εθνόσημό μας, έστω και εάν άλλοι έβαλαν την υπογραφή τους.
Ούτε και θα εκθέσω τη χώρα σε περιπέτειες. Χωρίς να ρισκάρουμε την αποσταθεροποίηση, θα παρακολουθούμε στενά την ανταπόκριση των γειτόνων μας στις υποχρεώσεις τους. Και προφανώς στην επίλυση των εκκρεμοτήτων με πρώτη την προστασία των Μακεδονικών προϊόντων. Αυτό επιτάσσει σήμερα ο ρεαλιστικός πατριωτισμός», τόνισε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του, στο επίσημο δείπνο της φετινής διοργάνωσης του «Συμποσίου της Θεσσαλονίκης» με τίτλο «Governing at a time of ungovernability».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Μας κατηγορούν μερικές φορές ότι μετατρέπουμε την κυβέρνηση σε ανώνυμη εταιρεία, μόνο και μόνο επειδή δίνουμε έμφαση στις αρχές του προγραμματισμού. Τους απαντώ: Έτσι λειτουργούν οι κυβερνήσεις σε όλα τα προηγμένα κράτη. Τους καλώ να δουν τι έγινε στις πρώτες 100 ημέρες με αυτό το σύστημα που επιλέξαμε (…) Πιστεύω σε ένα σύστημα διαλεκτικής σχέσης μεταξύ του επιδιωκόμενου σκοπού, και της συνέπειας».

«Άλλη μια προϋπόθεση της κυβερνησιμότητας, είναι ο διάλογος και η συνεργασία εκεί που είναι απαραίτητο. Χρειαζόμαστε συγκλήσεις και συναινέσεις, όχι μόνο για να διαμορφώσουμε μια κοινωνική πολιτική ευθυγραμμισμένη με την κοινωνική πλειοψηφία, αλλά και υπάρχουν συγκεκριμένα ζητήματα που το ίδιο το Σύνταγμα επιβάλει συναινέσεις. Επιδιώκουμε με ειλικρίνεια συνθέσεις και συναινέσεις. Και απόδειξη αυτού, είναι στάση μας στο ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Προσέγγισα αυτό το ζήτημα με ανοιχτό μυαλό και με διάθεση εξεύρεσης λύσης», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Επιλέξαμε το δρόμο της συνεννόησης, βάλαμε νερό στο κρασί μας για να βρούμε λύση. Κυβερνησιμότητα σημαίνει γρήγορες αποφάσεις, αλλά και συνθέσεις και συνεννοήσεις στα θέματα εκείνα που το απαιτούν», συνέχισε.

Ο πρωθυπουργός, πήρε θέση και στην πολιτική αντιπαράθεση που ξέσπασε γύρω από την ταινία «Τζόκερ» και την έφοδο αστυνομικών σε κινηματογραφικές αίθουσες για την προσαγωγή ανήλικων θεατών: «Χρέος μας όσο μπορούμε είναι να ανασύρουμε την αλήθεια από τη σύγχυση. Πρόσφατα ζήσαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα μάχη εντυπώσεων γύρω από ένα περιστατικό που καθώς τυλίχθηκε στις φήμες, διαμορφώθηκε σε μία παρωδία του. Κάτι που εμποδίζει τη νηφάλια προσέγγιση αυτού του ζητήματος. Αναφέρομαι στη συζήτηση που ξέσπασε γύρω από το ζήτημα της ταινίας Τζόκερ. Δουλειά της αστυνομίας είναι να παρεμβαίνει όταν γίνεται μια καταγγελίας. Εάν θεωρούμε ότι ο νόμος που ορίζει το πλαίσιο προστασίας των ανηλίκων για τις ταινίας, εδώ είμαστε να το συζητήσουμε. (…) όλα αυτά θα μπορούσαμε να τα συζητήσουμε, ήρεμα, απλά και δημοκρατικά και να καταλήξουμε σε μία λύση που είναι αμοιβαία αποδεκτή. Βέβαια υπάρχει και η ερμηνεία: Ότι είναι ένδειξη επιστροφής στην κανονικότητα το γεγονός ότι αναλώνουμε τόση ενέργεια σε ένα ζήτημα τόσο ήσσονος σημασίας».