Στα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ύφεση του β’ τριμήνου αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις που παραχώρησε, μετά από συναντήσεις που είχε με παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς της Θεσσαλονίκης.
«Ξέρουμε ότι το 2020 είναι μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά. Το είχαμε πει από την πρώτη στιγμή -δεν κρύψαμε τις δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας- μιλήσαμε για τις επιπτώσεις μιας πρωτοφανούς παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία» ανέφερε, μεταξύ άλλων, μετά το πέρας των επαφών στη «συμπρωτεύουσα».
Υπενθύμισε δε, ότι «δεν καθίσαμε με τα χέρια σταυρωμένα», ενώ διαβεβαίωσε ότι «έχουμε φυλάξει εφεδρείες και πολεμοφόδια για να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία το δύσκολο φθινόπωρο και τον δύσκολο χειμώνα που έρχονται».
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 15,2% το β’ τρίμηνο, λόγω του «lockdown» και των γενικευμένων επιπτώσεων από την πανδημία του κορωνοϊού.
«Το νούμερο αυτό είναι αισθητά χαμηλότερο από την ύφεση του δεύτερου τριμήνου σε σημαντικές ευρωπαϊκές οικονομίες, αναφέρω ενδεικτικά ότι η Ισπανία θα κλείσει με ύφεση 22%, η Γαλλία με ύφεση 19%, η Ιταλία με ύφεση 17,3%. Το λέω αυτό διότι στην αρχή της κρίσης πολλοί διεθνείς οργανισμοί επηρεασμένοι, ίσως, από την σημαντική συμμετοχή του τουρισμού στην ανάπτυξη της χώρας είχαν εκτιμήσει ότι η Ελλάδα θα είχε την μεγαλύτερη ύφεση απ’ όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Αυτό είναι κάτι το οποίο, ευτυχώς, δεν επιβεβαιώνεται» σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης.
Επεσήμανε, παράλληλα, ότι «η Ελλάδα είναι στο μέσο της Ευρωζώνης ως προς την εκτιμώμενη ύφεση του πρώτου εξαμήνου του 2020» και εκτίμησε ότι «θα κλείσουμε (σ.σ. το 2020) με μια ύφεση της τάξης του 7,9%».
«Τονίζω ότι αυτό είναι ένα νούμερο μεγάλο -δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό- δεν ωραιοποιούμε τις καταστάσεις, γνωρίζουμε τις δυσκολίες που περνάει η ελληνική οικονομία, γνωρίζουμε τις δυσκολίες που έχουμε ακόμα μπροστά μας» συνέχισε ο πρωθυπουργός.
Όσον αφορά το επόμενο έτος, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα αφήσουμε πίσω την κρίση, βάζοντας τα θεμέλια για δυναμική και υψηλού ρυθμού ανάπτυξη. Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να προειδοποιήσει ότι «έχουμε τουλάχιστον έξι δύσκολους μήνες μπροστά μας».
Υπενθυμίζεται ότι στη σύσκεψη που προηγήθηκε, συμμετείχαν ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Μασούτης, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Καπνοπώλης, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), Αθανάσιος Σαββάκης, και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Ελλάδος (ΣΕΒΕ) Γιώργος Κωνσταντόπουλος, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, παρευρέθηκαν ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα και Τεχνολογία, Χρίστος Δήμας, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, και η διευθύντρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου.