Εθνική ήττα χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή.
«Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε υπογραφεί και, βέβαια, δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε φτάσει στη Βουλή των Ελλήνων προς κύρωση», υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συνέχισε:
«Γιατί αποτελεί εθνική ήττα, που έχει ήδη ακυρωθεί στη συνείδηση του λαού. Και εθνικό λάθος, που προσβάλλει την αλήθεια και την Ιστορία της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που καταρρέει, επιμένει στην καταστροφική του αποστολή».
Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οδηγεί τη χώρα σε εθνική περιπέτεια διαρκείας καθώς επίσης και ότι «αγνοεί τις πατριωτικές ευαισθησίες εκατομμυρίων Ελλήνων. Εγκαταλείπει μια σταθερή εξωτερική πολιτική δεκαετιών».
Κλιμακώνοντας την κριτική του, υπογράμμισε ότι ο κ. Τσίπρας «χρησιμοποιεί το εθνικό θέμα ως εργαλείο εξυπηρέτησης μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων».
Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως η κυβέρνηση εμφανίστηκε κατώτερη των περιστάσεων καθώς και ότι για να πετύχει το στόχο της «εξαγοράζει συνειδήσεις βουλευτών» και υποστήριξε: «Η κυβέρνησή σας κουρελιάζει την πολιτική ζωή με μεθοδεύσεις και παζάρια. Για μερικούς μήνες εξουσίας γυρνάτε τη χώρα πολλά χρόνια πίσω (…)Με θλίβει το γεγονός ότι γελοιοποιείται η δημόσια ζωή και υπονομεύονται τα εθνικά συμφέροντα. Άλλωστε, ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ομολογήσει, πως χειρίζεται το Σκοπιανό ως καταλύτη αναδιάταξης του σκηνικού για τα δικά του σχέδια».
«Η ΠΓΔΜ παραβίασε τη Συμφωνία»
Επιπρόσθετα ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως η ΠΓΔΜ παραβίασε ήδη έναν βασικό όρο της Συμφωνίας: «Πρώτα να αλλάξουν το Σύνταγμα τους και μετά να έρθει η Συμφωνία προς κύρωση στο Ελληνικό κοινοβούλιο. (άρθρο 1 παράγραφος 4 στοιχεία ε και ζ). Εδώ αποκαλύπτεται ότι ακόμη και οι μετέωρες αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων, που η Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει, δεν θα ισχύσουν τώρα. Αλλά μόνο -προσέξτε- αφού πρώτα η Ελλάδα κυρώσει εκτός από την Συνθήκη και το Πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Με άλλα λόγια, οι ελληνικές δεσμεύσεις αναλαμβάνονται «εδώ και τώρα», ενώ οι Σκοπιανές αναμένονται «αλλού και κάποτε».
Επανερχόμενος στη χθεσινή επίθεση που εξαπέλυσε η Νέα Δημοκρατία για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν κατέθεσε το επικαιροποιημένο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε: «Η μεθόδευσή σας να συζητάμε ουσιαστικά εν κενώ προσβάλλει τη Βουλή των Ελλήνων και την ελληνική Δημοκρατία. Πρόκειται για μία εθνική και κοινοβουλευτική ντροπή. Και για μία πρωτοφανή διαδικασία, που οι βουλευτές πρέπει να αποδεχθούν όπως-όπως. Η Ελλάδα ήταν πάντα, ως προς την κοινοβουλευτική παράδοση τουλάχιστον, μια ευρωπαϊκή χώρα στα Βαλκάνια. Κατορθώσατε να την κάνετε μία βαλκανική χώρα στην Ευρώπη. Αρκούμαι στο να αναφέρω εδώ την πολυδιαφημισμένη ρηματική διακοίνωση. Ο ίδιος ο τίτλος της φέρει φαρδιά-πλατιά την ένδειξη “Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Και το κείμενό της επιμένει να αναφέρεται σε “μακεδονικό λαό”».
«Πλειοψηφία βασισμένη στη συναλλαγή»
Κλιμάκωσε την επίθεσή του κατά του πρωθυπουργού, τονίζοντας πως επείγεται να τελειώσει με τη Συμφωνία γιατί «έχει χτίσει πρόσκαιρη κοινοβουλευτική πλειοψηφία βασισμένη στη συναλλαγή».
«Και φοβάστε ότι οι συνεννοήσεις που έχετε κάνει δεν θα κρατήσουν. Και δεν θα κρατήσουν διότι βοά το Πανελλήνιο», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό και συνέχισε σε πολύ έντονο ύφος: «Για τους πολιτικά τελειωμένους και για τους ηθικά απαξιωμένους με τους οποίους θα πάτε στην ψηφοφορία και με τους οποίους θα κάνετε αύριο ανασχηματισμό. Ονομαστική είναι η ψηφοφορία, μπροστά μας είναι όλα και μάλιστα με ονοματεπώνυμα».
Εξαπέλυσε ταυτόχρονα πυρά κατά του Πάνου Καμμένου, λέγοντας πως ο πρωθυπουργός «υπέγραψε στις Πρέσπες με τη βοήθεια» του προέδρου των ΑΝΕΛ. «Ναι, είναι ο ίδιος ο κ. Καμμένος που τώρα έχει φορέσει τη στολή του Μακεδονομάχου, όταν τον Ιούλιο μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση υπερψηφίζοντας την πρόταση δυσπιστίας μας. Και που τώρα παραμένει αρχηγός κοινοβουλευτικού κόμματος που έχει δύο βουλευτές οι οποίοι δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ένας εκ των οποίων στηρίζει και τις Πρέσπες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε στη συνέχεια να δημοσιοποιηθεί η επιστολή παραίτησης του Νίκου Κοτζιά από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών και επεσήμανε: «Δεν θα πω ότι εκτελείτε συμβόλαιο γιατί δεν αρμόζει στο ύφος και το ήθος του κοινοβουλευτικού διαλόγου, παρά τα αίσχη που έχετε διαπράξει τόσο ως αντιπολίτευση όσο και ως κυβέρνηση σε αυτή την αίθουσα».