ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη και μεριμνά για τα σύνορά της

«Αποτελεί ξεχωριστή τιμή για μένα να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, να μοιραστώ κάποιες σύντομες σκέψεις για την ταύτιση της πολιτικής διαδρομής του Κωνσταντίνου Καραμανλή με την πορεία της Ελλάδος προς την Ενωμένη Ευρώπη», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο χαιρετισμό που απηύθυνε σε εκδήλωση του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής», με θέμα «Κωνσταντίνος Καραμανλής – Η πορεία της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη».«Η Ελλάς ανήκει και επιθυμεί να ανήκει εις την Ευρώπη όπου την έχουν τοποθετήσει η γεωπολιτική της θέση, η ιστορία και η παράδοσή της και δεν επιθυμεί την ένταξή της αποκλειστικώς και μόνον για λόγους οικονομικούς. Την επιδιώκει προπάντων για λόγους πολιτικούς που αναφέρονται εις την σταθεροποίηση της Δημοκρατίας και εις το μέλλον του έθνους», είπε ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε «Στις 12 Ιουνίου του 1975 η Ελλάδα μόλις έχει καταθέσει το επίσημο αίτημά της να εισέλθει ισότιμα στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες. Και σε επιστολή του προς τους πρέσβεις των τότε 9 κρατών-μελών ο Κωνσταντίνος Καραμανλής συνοψίζει λιτά την ουσία του. Μία διαδρομή η οποία θα ολοκληρωνόταν νικηφόρα 4 χρόνια αργότερα με την υπογραφή της Συνθήκης των Αθηνών που όριζε τη χώρα μας ως δέκατο ευρωπαίο εταίρο από την 1η Ιανουαρίου του 1981.

Ο συμβολισμός του 1975 ταξιδεύει από τότε στις περιστάσεις και στο χρόνο. Γιατί πράγματι η ενδυνάμωση της Δημοκρατίας στην πατρίδα μας συμβάδισε όλες τις τελευταίες δεκαετίες με την εδραίωση της ευρωπαϊκής της πορείας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα μεριμνά τα σύνορά της»
Είπε μεταξύ άλλων: «Σήμερα, η 40χρονη εμπειρία μετουσιώνεται σε δύναμη. Η Ελλάδα μεριμνά για τα σύνορά της, έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαχείριση της πανδημίας και των εμβολιασμών. Έτσι άλλωστε, η ΕΕ πέτυχε τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ταυτόχρονα, η Αθήνα υπηρετεί την αναβάθμιση του ρόλου της Ευρώπης σε κάθε περιοχή στρατηγικού ενδιαφέροντός της. Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθύμισε και την πρόσφατη υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία, ένας στρατηγικός στόχος από το 1974.

«Πρόκειται για μία συμφωνία την οποία ο λαός μας χαιρέτισε. Όχι μόνο γιατί προβλέποντας ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής μας θωρακίζει, αλλά γίνεται το πρώτο θεμέλιο στη δημιουργία στρατηγικής αυτονομίας», ενώ έκανε ιδιαίτερη διαφορά στην Ελλάδα που «αγρυπνά και προστατεύει τα σύνορά της».