Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ειδική εκδήλωση στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Δράσης του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τον κορωνοϊό.
Ο κ .Μητσοτάκης ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν ώστε η Ελλάδα να «γίνει πρότυπο παγκοσμίως στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού», ενώ σημείωσε πως το προσωπικό των νοσοκομείων υπερβάλαν εαυτό. «Να είσαστε υπερήφανοι, σώσατε πολλές ζωές», είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος προς τους γιατρούς και τους νοσηλευτές.
«Γνωρίζαμε στην αρχή της κρίσης ότι είχαμε μικρό αριθμό ΜΕΘ. Και ήταν προγραμματική μας δέσμευση να αυξήσουμε τις ΜΕΘ, πριν ακόμα ξεσπάσει η κρίση του κορωνοϊού. (…) Η κρίση του κορωνοϊού μέσα στην τραγωδία της ήταν μια ευκαιρία να ξεσκεπάσουμε τις παθογένειες του Συστήματος Υγείας», είπε στη συνέχεια.
Ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε και στις δωρεές ιδιωτών στην χώρα: «Είναι πολλά τα παραδείγματα ιδιωτικών προσφορών οι οποίες καθυστέρησαν ή χάθηκαν στον βάλτο της γραφειοκρατίας. Αποτελεί, λοιπόν, προσωπική μου δέσμευση η κάθε ιδιωτική δωρεά να βρίσκει την θέση που της αξίζει: Να έχει από την Πολιτεία, τα κίνητρα για να εκπονηθεί. Και από την Δημόσια Διοίκηση, τις συνθήκες για να υλοποιηθεί. Με στόχο τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα όλων αυτών των διαδικασιών, πολύ σύντομα η Προεδρία της Κυβέρνησης θα θέσει σε χρήση μία ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Εκεί θα γεφυρώνονται οι ανάγκες κάθε φορέα του Δημοσίου με τις δωρεές των ιδιωτών. Και, στη συνέχεια, θα παρακολουθείται βήμα -βήμα η υλοποίηση του κοινού έργου. Έτσι, και ο κάθε χορηγός θα είναι σίγουρος για την πορεία της προσφοράς του, αλλά και το κράτος θα ελέγχει αν καλύπτονται με σωστό τρόπο τα κενά που υπάρχουν».
Κατά τα άλλα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως καθώς «η κατάσταση ομαλοποιείται, αρκετές ΜΕΘ και ΜΑΦ επιστρέφουν στην αρχική τους αποστολή. Πρακτικά, τον Ιανουάριο διαθέταμε 5,5 μονάδες ανά 100.000 κατοίκους όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι οι 12 μονάδες. Σήμερα, πετύχαμε να έχουμε 7 ανά 100.000 κατοίκους. Και με τις νέες δωρεές, θα φτάσουμε τις 12 μέχρι το τέλος του 2020. Αυτός ο σχεδόν διπλασιασμός των δομών -και, μάλιστα, σε έκτακτες και πιεστικές συνθήκες- υπήρξε, χωρίς υπερβολή, ένας άθλος. Το Υπουργείο Υγείας, οι διοικήσεις των νοσοκομείων, κυρίως οι γιατροί και οι νοσηλευτές μας, δούλεψαν ασταμάτητα: Κρεβάτια που έμεναν κλειστά, λόγω χρόνιων ελλείψεων, ενεργοποιήθηκαν αμέσως. Κλίνες ΜΑΦ μετατράπηκαν γρήγορα σε ΜΕΘ».
«Και στις πιο δύσκολες ημέρες, απείχαμε πάρα πολύ να γεμίσουν τα κρεβάτια Εντατικής Θεραπείας. Και αυτό το πετύχαμε χάρη στην ελληνική κοινωνία. Οι πολίτες πειθάρχησαν γιατί κατάλαβαν πως μέσω της ατομικής ευθύνης, έρχεται η συλλογική ευημερία», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Από την πλευρά του, στην ομιλία του, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), Ανδρέας Δρακόπουλος, παρουσιάζοντας τη Διεθνή Πρωτοβουλία Δράσης αλλά και τη συνεχή συμβολή του ΙΣΝ στην αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας, επεσήμανε: «Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η ελληνική πολιτεία ανταποκρίθηκε άμεσα στην αντιμετώπιση και διαχείριση της πανδημίας έως τώρα, με σύμμαχο την υπευθυνότητα που επέδειξαν όλοι οι πολίτες. Οφείλουμε να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο και ελπίζουμε οι συγκεκριμένες δωρεές να βοηθήσουν τη Δημόσια Υγεία, για κάθε πιθανή, έκτακτη ανάγκη, στο άμεσο αλλά και στο μακρινό μέλλον. Έχουμε τη θέληση να στηρίξουμε οποιαδήποτε κοινή προσπάθεια του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς μόνο μαζί μπορούμε να βρούμε απαντήσεις στα σύγχρονα, πολύπλοκα προβλήματα. Είμαστε εδώ, παρόντες, να δράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά, προσφέροντας, στο μέτρο του δυνατού, τη βοήθειά μας σε εκείνους που έχουν ανάγκη».
Τι προβλέπει η δωρεά
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος προχώρησε σε ακόμη μία εμβληματική δωρεά για την περαιτέρω θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας καθώς θα διαθέσει 15 εκατομμύρια ευρώ, για τη δημιουργία μονάδων οι οποίες θα στεγάσουν 174 νέες κλίνες εντατικής θεραπείας σε 15 νοσοκομεία σε όλη της χώρα.
Η δωρεά καλύπτει τον σχεδιασμό, την κατασκευή, ανακατασκευή ή ανακαίνιση των κτηριακών εγκαταστάσεων, όπου θα εγκατασταθούν οι νέες κλίνες, με αποτέλεσμα το Εθνικό Σύστημα Υγείας να ενισχυθεί με σύγχρονες υποδομές συνολικού εμβαδού 8.000 τετραγωνικών μέτρων. Το Δημόσιο θα αναλάβει να εξοπλίσει και να στελεχώσει τις νέες δομές, αξιοποιώντας κρατικούς πόρους και ιδιωτικές χορηγίες, οι οποίες έχουν εξασφαλιστεί. Τα έργα θα ξεκινήσουν άμεσα και η πλειονότητά τους αναμένεται να ολοκληρωθεί σε βάθος έξι μηνών. Ειδικότερα, 155 κλίνες θα δημιουργηθούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και οι υπόλοιπες 19 θα υπάγονται σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας.
Η κατανομή των κλινών
Η κατανομή των κλινών αποσκοπεί στην ενίσχυση τόσο των μεγάλων πληθυσμιακών κέντρων όσο και της περιφέρειας. Στην Αττική και στα νησιά του Αιγαίου θα εγκατασταθούν 98 κλίνες, στη Μακεδονία-Θράκη 44, στη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία επτά και στην Κρήτη 25. Πέραν τούτου, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος χρηματοδοτεί σειρά από πρωτοβουλίες για την επέκταση, τον εκσυγχρονισμό ή την αναβάθμιση των δυνατοτήτων και των υποδομών του συστήματος υγείας στη χώρα μας. Μέσω της «Πρωτοβουλίας για την Υγεία» καλύπτει έργα και προγράμματα ο προϋπολογισμός των οποίων υπερβαίνει τα 380 εκατομμύρια ευρώ.
Πέραν της δημιουργίας των νέων κλινών, το ΙΣΝ θα χρηματοδοτήσει πρόγραμμα ξεχωριστού κόστους 1,4 εκατομμυρίων ευρώ για την εκπαίδευση 7.000 εργαζόμενων σε ΜΕΘ, σε βάθος πενταετίας. Η κυβέρνηση έχει ήδη προβεί σε περισσότερες από 5.000 προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού με στόχο την ενίσχυση του ΕΣΥ. Χάρη στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού συστάθηκαν 1.800 θέσεις εξειδικευμένων και εξειδικευόμενων γιατρών αλλά και νοσηλευτών για τη στελέχωση Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.