ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στη Σύνοδο EUMED-9: Στρατηγική και ενότητα για την εξασφάλιση της αναγκαίας ενέργειας

Στην Σύνοδο Κορυφής EUMED-9 των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, στο Αλικάντε της Ισπανίας, συμμετείχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην παρέμβασή του επικεντρώθηκε στην αναγκαιότητα εύρεσης λύσης σχετικά με το πλαφόν στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 13 Δεκεμβρίου. Μάλιστα, σημείωσε ότι «Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μπορέσουμε να πετύχουμε μία συμφωνία στο επόμενο συμβούλιο των υπουργών ενέργειας».

Αναφορικά με την παρατήρηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη, σχετικά με τις δυνατότητες που παρέχει η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, ο πρωθυπουργός την χαρακτήρισε ως σημαντική.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της οικονομικής διακυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι στη σωστή κατεύθυνση. «Ως Ευρώπη έχουμε αφομοιώσει τα μαθήματα που πήραμε από την κρίση χρέους και πως είναι μη παραγωγικό να θέτουμε αυστηρούς οικονομικούς στόχους. Η μεγαλύτερη ευελιξία μπορεί ταυτόχρονα να συμβαδίσει με τη χρηστή και συνετή δημοσιονομική διαχείριση, η οποία πρέπει να συνοδεύεται από της απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Αυτός είναι ο δρόμος που η Ελλάδα έχει χαράξει και θα επιμείνει σε αυτόν», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον, ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε την σημασία της στρατηγικής κίνησης της Ευρώπης, με ενότητα, με σκοπό την εξασφάλιση των ποσοτήτων που απαιτούνται.

Κατά την παρέμβασή του ο Πρωθυπουργός επεσήμανε: «η Ευρώπη χρειάζεται να υποστηρίξει τις εταιρείες μας, να προμηθευτούν το αέριο που χρειαζόμαστε από την παγκόσμια αγορά. Διαφορετικά, θα αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα ξανά και ξανά».

Τέλος, αναφέρθηκε στον ρόλο που δύναται να διαδραματίσει η παραγωγή υδρογονανθράκων στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξηγώντας το ελληνικό σχέδιο για επιτάχυνση των ερευνών στην επικράτεια. Έθεσε στο προσκήνιο την απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο καταλήγοντας  πως «εάν μπορούσαμε να φέρουμε ευρωπαϊκό φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά, αυτό θα ήταν ιδιαίτερα ευπρόσδεκτο».

με πληροφορίες από ΑΜΠΕ