ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στο Bloomberg: Ελπίζω να είναι το τελευταίο lockdown – Πρόωρες αποπληρωμές δανείων του ΔΝΤ

Μήνυμα προς τις αγορές έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο bloomberg όπου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η πανδημία δεν έχει αλλάξει τον στόχο της κυβέρνησης ως προς την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ. Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση πως η χώρα από τον Απρίλιο θα είναι καλύτερα, επαναλαμβάνοντας και τη θέση του σχετικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού, που σημειωτέον τυγχάνει θετικής υποδοχής σε επίπεδο χωρών μελών της Ε.Ε..

 

Συγκεκριμένα, αναφορικά με την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «είχαμε πει ότι πρόκειται να το κάνουμε, και με αυτό τον τρόπο διασφαλίζουμε απόλυτα ότι τηρούμε τον λόγο μας» προσθέτοντας πως  «Θα αποπληρώσουμε 3,3 δισεκατομμύρια πρόωρα, από ένα σύνολο 5,1 δισεκ. που έχουμε δανειστεί από το ΔΝΤ».

«Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να είμαστε συνεπείς με τις αγορές» είπε για να τονίσει ότι «Μας έχουν επιβραβεύσει με ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Προφανώς αυτό συνδέεται και με τη σημαντική ρευστότητα που είναι διαθέσιμη αλλά πιστεύω ότι αποτελεί και ψήφο εμπιστοσύνης στην ικανότητα αυτής της κυβέρνησης να υλοποιεί πραγματικές μεταρρυθμίσεις εν μέσω πανδημίας».

Υπογράμμισε δέ πως «Έχουμε καταστήσει την Ελλάδα έναν πιο ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις από το εξωτερικό. Πολλοί επενδυτές στρέφονται στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή και θέλουμε να είμαστε εξαιρετικά συνεπείς όσον αφορά τα σήματα που στέλνουμε στις αγορές.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε και για τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών που έχουν ληφθεί και λαμβάνονται όσο διαρκεί η πανδηία σημειώνοντας πως «στηρίξαμε τις θέσεις εργασίας. Δεν έχει σημειωθεί αύξηση στα ποσοστά ανεργίας ως αυτή τη στιγμή, κάτι που είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό. Στόχος μας είναι πάντα να διατηρούμε την παραγωγική βάση της οικονομίας άθικτη, ώστε να μπορούμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα όσο πιο γρήγορα γίνεται».

«Καταφέραμε» είπε «να κρατήσουμε το λιανεμπόριο ανοιχτό για τρεις εβδομάδες τον Ιανουάριο, με πολύ πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία. Ελπίζω λοιπόν πως μετά τον Φεβρουάριο, που θα είναι δύσκολος, ο Μάρτιος θα είναι καλώς εχόντων των πραγμάτων ένας καλύτερος μήνα»

Καλύτερη η κατάσταση τον Απρίλιο στο μέτωπο της πανδημίας

O Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη διαχείριση της πανδημίας σημειώνοντας ότι «προχωράμε τη διαδικασία εμβολιασμού με γρηγορότερους ρυθμούς σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες» εκφράζοντας την πεποίθηση ότι τον Απρίλιο η κατάσταση θα είναι καλύτερη.

«Αυτή την στιγμή, προτεραιότητά μας είναι ο εμβολιασμός των μεγαλύτερων σε ηλικία πολιτών» δήλωσε και συνέχισε λέγοντας πως αμέσω μετά «θα περάσουμε στους πολίτες με υποκείμενα νοσήματα. Όταν θα έχουν εμβολιαστεί αυτές οι δύο πληθυσμιακές κατηγορίες, τότε θα θέσουμε και τις προτεραιότητες ως προς τον εμβολιασμό. Αλλά, καλώς εχόντων των πραγμάτων, μέχρι τότε θα έχουμε περισσότερα εμβόλια και θα είμαστε σε θέση να τα χορηγούμε ανάλογα με την ζήτηση στην Ελλάδα. Ελπίζουμε πως το καλοκαίρι θα έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού»

Κατέληξε δέ εκφράζοντας την ευχή αυτό να είναι το τελευταίο lockdown και επαναλαμβάνοντας την πρόταση για την έκδοση κοινού πιστοποιητικού εμβολιασμού για το οποίο όπως είπε «πολλά κράτη- μέλη της Ε.Ε. ενδιαφέρονται να διερευνήσουν περαιτέρω αυτή την ιδέα. Και πιστεύω πως ο λόγος είναι ότι οι πολίτες τους επιθυμούν να ταξιδέψουν και θέλουν να διευκολύνουν τα ταξίδια όσο το δυνατόν περισσότερο, κυρίως κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών»

Μονο θέμα προς συζήτηση με την Τουρκίαη η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την Τουρκία ο πρωθυπουργός αφού διευκρίνισε ότι μόνο θέμα προς συζήτηση είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειοο  τόνισε ότι:

«Το 2020 ήταν δύσκολο σε ό,τι αφορά την Τουρκία, με πολλή ένταση. Ευελπιστώ ότι το 2021 θα είναι μια καλύτερη χρονιά. Πιστεύω ότι έχουμε καταστήσει απολύτως σαφές στην Τουρκία ότι οι εξελίξεις σε διμερές επίπεδο θα επηρεάσουν επίσης την ευρύτερη σχέση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι κυρώσεις δεν είναι ποτέ αυτοσκοπός, αλλά πιστεύω ότι η απειλή επιβολής κυρώσεων, εφόσον είναι αξιόπιστη, μπορεί να αναγκάσει κράτη να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους. Αυτό ελπίζω ότι θα συμβεί όσον αφορά την Τουρκία»

Έκλεισε δέ τη συνέντευξη αναφέροντας ότι «ελπίζω ότι το 2021 θα είναι καλύτερη χρονιά. Αλλά ταυτόχρονα σκοπεύουμε να ενισχύσουμε τις συμμαχίες μας, να συγκροτήσουμε συμμαχίες με μία ομάδα χωρών που σκέφτονται με παρόμοιο τρόπο με εμάς, που σέβονται το Διεθνές Δίκαιο. Έχουμε αποδείξει ότι σύνθετα ζητήματα οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μπορούν να διευθετηθούν σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Υπογράψαμε δύο συμφωνίες, με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Άρα είναι κάτι που μπορεί να γίνει, δεν υπάρχει διένεξη που να μην μπορεί να λυθεί εάν σεβόμαστε τις σχέσεις καλής γειτονίας και πιστεύουμε θεμελιωδώς στην αξία του Διεθνούς Δικαίου. Ελπίζω ότι σε κάποιο σημείο θα μπορέσουμε να βρούμε κοινό τόπο με την Τουρκία σε αυτό το θέμα.»