ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μονομαχία ΔΝΤ- Γερμανίας για το χρέος. Οι απειλές Σόιμπλε για βέτο στην δόση

Πέντε χρόνια μετά τη μεγαλύτερη διαγραφή χρεών στην ιστορία, οι Ευρωπαίοι έχουν ολοκληρώσει ένα πλήρες κύκλο και έχουν φτάσει στο σημείο όπου θα ήθελαν να είχαν αποφύγει, στη συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, γράφει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg.

 

Παρά τις προσπάθειες να περιοριστεί το ελληνικό χρέος από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, η οικονομία της χώρας έχει συρρικνωθεί με ταχύτατους ρυθμούς με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Με το ελληνικό χρέος να είναι σχεδόν κατά 70% υψηλότερο από ότι ήταν το 2008, το ΔΝΤ επιμένει ότι χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους για να γίνει βιώσιμη η ελληνική οικονομία. Με όλο σχεδόν το χρέος να διακρατείται από τους δανειστές της χώρας, είναι οι φορολογούμενοι αυτοί που θα αναλάβουν το βάρος και όχι οι επενδυτές.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συναντηθούν σήμερα για να συζητήσουν την πρόταση για την αποδέσμευση των 11 δισ.  ευρώ της δόσης για την Ελλάδα αλλά και τους τρόπους για να υπάρξει ελάφρυνση στο χρέος ύψους 321 δισ. ευρώ τη Ελλάδας.

Στη σύνοδο των υπουργών θα παραβρεθούν και αξιωματούχοι από το ΔΝΤ, το οποίο ζητάει ποιο δραστικά μέτρα από τους Ευρωπαίους.

«Όλοι συμφωνούν ότι το ελληνικό χρέος πρέπει να γίνει βιώσιμο» είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις τη Δευτέρα. Οι υπουργοί Οικονομικών θα αξιολογήσουν το ελληνικό χρέος και θα αναζητήσουν κάποια μέτρα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Το Eurogroup της Τρίτης μπορεί να εξελιχθεί σε μία αναμέτρηση ανάμεσα στο ΔΝΤ και μία ομάδα ευρωπαϊκών χωρών με ηγέτη τη Γερμανία.

Η σκληρή γραμμή των Ευρωπαίων αντιδρά στις απαιτήσεις του ΔΝΤ για ελάφρυνση του χρέους πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018, εκφράζοντας την ανησυχία ότι χωρίς το μαστίγιο οι ελληνικές αρχές μπορεί να ξεφύγουν από τους στόχους του προγράμματος. Το ΔΝΤ επιμένει ότι η σαφήνεια είναι απαραίτητη για να επιστρέψει η εμπιστοσύνη των δανειστών στην Ελλάδα.

Το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι δανειστές είναι επίσης σε διαμάχη για την επέκταση της ωρίμανσης των ελληνικών δανείων, για την αναβολή της αποπληρωμής τους και τη δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας, με βασικό σημείο διαμάχης το ύψος τους πρωτογενούς πλεονάσματος.

«Ευελπιστούμε ότι σήμερα θα υπάρξει συμφωνία και με αυτή τη συμφωνία θα επιστρέψει η εμπιστοσύνη των δανειστών στην Ελλάδα» είπε ο Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε ότι για πρώτη φορά θα τεθεί σοβαρά το ζήτημα του ελληνικού χρέους.  Το πρώτο τέταρτο του 2008 οι υποχρεώσεις της ελληνικής κυβέρνησης ανέρχονταν στο 106% του ΑΕΠ. Σήμερα πέντε εκλογικές αναμετρήσεις μετά και τρία διεθνή προγράμματα διάσωσης το ποσοστό αυτό έχει εκτοξευθεί στο 177%.

Σχεδόν εκπληρώνοντας όλες τους όρους λιτότητας που της έχουν επιβληθεί οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται σήμερα να εγκρίνουν την δόση προς την Ελλάδα από το πρόγραμμα των 86 δισ. ευρώ του προγράμματος που συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούλιο.

Welt: Έρχεται «βέτο» Σόιμπλε στην εκταμίευση της δόσης;

Μια άποψη που δεν συμμερίζεται η εφημερίδα Welt η οποία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να επιχειρήσει στο Eurogroup να καθυστερήσει την απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, μέχρι να αποσαφηνιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ.

Εντούτοις, όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα, με αυτή την τακτική ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ ενδέχεται να απομονωθεί μακροπρόθεσμα εντός της Ευρωζώνης, καθώς κανείς δεν θέλει την αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης.

Ο ίδιος ο Σόιμπλε πάντως εμφανίστηκε τις τελευταίες μέρες αρκετά αισιόδοξος όσον αφορά την έκβαση του Eurogroup. Την αισιοδοξία αυτή μετέφερε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Βερολίνο και η εκπρόσωπός του. Το υπουργείο Οικονομικών βέβαια δεν χάνει την ευκαιρία να επαναλαμβάνει ότι για τη γερμανική κυβέρνηση το θέμα του χρέους δεν είναι της παρούσης.

Γεγονός είναι ότι Μέρκελ και Σόιμπλε θέλουν πάση θυσία να αποφύγουν οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί αλλαγή του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος, καθώς οποιαδήποτε αναθεώρηση θα έπρεπε να περάσει εκ νέου από τη γερμανική Βουλή. Και εκεί τα πράγματα δεν θα ήταν απλώς δύσκολα, αλλά ενδεχομένως και πολιτικά επικίνδυνα για την καγκελάριο και τον υπουργό Οικονομικών.

Διότι δεν είναι μόνο η σθεναρή αντίσταση πολλών βουλευτών του κόμματός τους, των Χριστιανοδημοκρατών, σε οποιαδήποτε νέα παραχώρηση έναντι της Ελλάδας. Ενδεχόμενη ελάφρυνση του χρέους θα έδινε τροφή και στο ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο εμφανίζεται πλέον να συγκεντρώνει στις δημοσκοπήσεις διψήφια ποσοστά.

Γι΄ αυτό και ο Σόιμπλε επιμένει ότι οποιαδήποτε απόφαση για το χρέος θα πρέπει να ληφθεί μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, μετά το 2018 δηλαδή, όταν θα έχουν περάσει και οι γερμανικές εκλογές.