Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φέρεται να έχει απορρρίψει ήδη το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Ζητά δε να υπάρξουν άμεσα περικοπές στις κύριες συντάξεις, ενώ παράλληλα ανοίγει και το κεφάλαιο των εργασιακών σχέσεων και ζητά νέα μέτρα για το 2016, ύψους πολλών δις ευρώ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας "Καθημερινή", η Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την πρόσφατη συνάντησή της με τον Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός, χαρακτήρισε την πρόταση μη βιώσιμη οικονομικά και ζήτησε ευθέως περικοπές στις κύριες συντάξεις.
«Κατά την άποψη του ΔΝΤ δεν επαρκεί η μείωση των μελλοντικών συντάξεων», διευκρίνισε, με τον κ. Τσίπρα να της απαντά ότι «περικοπή κύριων συντάξεων που δίνονται τώρα δεν μπορούμε να κάνουμε».
Πέραν της αρνητικής προσέγγισης του ΔΝΤ, σύμφωνα με το δημοσίευμα, σοβαρές ενστάσεις για το ασφαλιστικό διατυπώνονται, λίγο πριν την έναρξη της διαπραγμάτευσης, τόσο στους κόλπους του Eurogroup, – στο οποίο κυριαρχεί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε-όπου καταγράφεται διαφωνία για την αύξηση των εισφορών, όσο και από πλευράς Κομισιόν.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί η Ελάχιστη Εγγυημένη Σύνταξη να δίδεται έπειτα από είκοσι έτη ασφάλισης και να συνδέεται με εισοδηματικά κριτήρια.
Όπως αναφέρει το άρθρο, η πολυπλοκότητα της επερχόμενης διαπραγμάτευσης, που επιβαρύνεται από τις εξελίξεις στο προσφυγικό, επηρεάζει τον πολιτικό σχεδιασμό του πρωθυπουργού. Ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει τον συμβιβασμό με τους εταίρους, υπό τον όρο ότι δεν θα παραβιαστούν όλες οι "κόκκινες γραμμές" της Αθήνας.
Ανάλογο είναι το συμπέρασμα και από το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Έθνος", που τονίζει ότι η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Κλέλια Βελκουλέσκου, φτάνει στην Αθήνα με ακραίες απαιτήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι και από την πλευρά των Ευρωπαίων δανειστών της Ελλάδας, η αρχική αντίδραση ήταν επιφυλακτική -αν και όχι ξεκάθαρα αρνητική. Όπως είχε δηλώσει και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάιζελμπλουμ, το σχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως υπάρξουν αμφιβολίες για την οικονομική βιωσιμότητά του.
Το σκηνικό που διαμορφώνεται, εφόσον ευσταθούν οι συγκεκριμένες πληροφορίες, είναι ασφαλώς αρνητικό ενόψει και της επανέναρξης της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των "θεσμών", που βρίσκονται στην Αθήνα, στο πλαίσιο της διαδικασίας αξιολόγησης. Η κατάληξή τους θα αποδειχθεί δε καθοριστική και για τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις.