Κάτι γίνεται ανάμεσα στην Τουρκία και την Κύπρο για την κατοχή των κυπριακών θαλασσίων ζωνών. Η Άγκυρα ξαφνικά γίνεται παράγοντας αστάθειας στην περιοχή. Στην πολιτική αντιπαράθεση εμπλέκονται πέρα από την Τουρκία και την Κύπρο και η Αθήνα. Οι εξελίξεις είναι δραματικές σε διπλωματικό επίπεδο.
Ο νέος γύρος έντασης ξεκίνησε με την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να δεσμεύσει περιοχές εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) για τη διεξαγωγή σεισμογραφικών ερευνών από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Barbaros».
Με την παράνομη NAVTEX (οδηγία προς ναυτιλομένους) που εξέδωσε η Άγκυρα, δεσμεύει περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ για το διάστημα από τις 20 Οκτωβρίου έως και τις 30 Δεκεμβρίου προκειμένου το «Barbaros» να κάνει σεισμογραφικές έρευνες, δηλαδή προκαταρκτικές έρευνες για την διαπίστωση ύπαρξης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Μέσα στις δεσμευμένες περιοχές είναι μέρος του οικοπέδου 9 της κυπριακής ΑΟΖ, όπου βρίσκεται το κοίτασμα «Ονασαγόρας», στο οποίο άρχισε γεώτρηση η ιταλοκορεατική κοινοπραξία ENI-KOGAS. Επιπλέον, οι Τούρκοι σχεδιάζουν να κάνουν σεισμογραφικές έρευνες και σε μέρος του οικοπέδου 2, το οποίο μαζί με το οικόπεδο 3, έχουν δοθεί για γεωτρήσεις στην ίδια κοινοπραξία.
Η οδηγία της Άγκυρας είναι η σοβαρότερη εξέλιξη από την εποχή που η κυπριακή κυβέρνηση καθόρισε την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, τη διαχώρισε σε οικόπεδα και προχώρησε στη σύναψη συμφωνιών με εταιρείες.
Πρόκειται, σύμφωνα με τη Λευκωσία, για «σοβαρή παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και δικαιωμάτων των εταιρειών ENI-KOGAS, οι οποίες είναι σε συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία για να δραστηριοποιηθούν εντός συγκεκριμένων οικοπέδων».
Σημειώνεται ότι η Τουρκία, έχοντάς στη διάθεσή της το σκάφος «Barbaros», έχει την ευχέρεια να προχωρήσει σε σεισμογραφικές έρευνες, γι’ αυτό και οι σχετικές ανακοινώσεις της είναι πολύ πιο σοβαρές απ’ ό,τι πριν από τρία-τέσσερα χρόνια, όταν δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα.
Κρίση σε διπλωματικό επίπεδο τις προηγούμενες ημέρες
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύει το ΑΜΠΕ, κάλεσε τον πρεσβευτής της Ελλάδας στην Άγκυρα Κυριάκο Λουκάκη μια μέρα μετά την αντίστοιχη κλήση του πρεσβευτή της Τουρκίας στην Αθήνα Κερίμ Ουράς στο υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με την τουρκική οδηγία περί ερευνών σε περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ.
Ο Έλληνας πρεσβευτής συναντήθηκε με τον βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Μουχτάρ Γκιουν.
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία αναφερόταν ότι κατά την κλήση του Τούρκου πρεσβευτή Κερίμ Ουράς, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αναστάσιος Μητσιάλης «προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας για την έκδοση της παράνομης τουρκικής οδηγίας NAVTEX για διενέργεια ερευνών από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros σε περιοχές της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και για την ένταση που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της στην περιοχή».
Σε ανακοίνωσή του στις 4 Οκτωβρίου, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε καλέσει τη «διεθνή κοινότητα να κινητοποιηθεί προκειμένου να εμποδιστούν τα προκλητικά και μονομερή βήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς», σημειώνοντας: «Μέχρι τότε θα υποστηρίζουμε τα βήματα στα οποία θα προβεί η ΤΔΒΚ για να κάνει τις αναγκαίες σεισμικές έρευνες, να προμηθευτεί την πλατφόρμα για γεωτρήσεις και να την τοποθετήσει στον χώρο που θα οριστεί, έτσι ώστε να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της επί των πηγών αυτών».